Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

3921 - Ο Φιλαδελφείας Μελίτων και ο Μόρφου Νεόφυτος για την Αγιοκατάταξη του Γέροντος ΠορφυρίουΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ 
Άγιος ο Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης 
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ «Φ» ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ & ΜΟΡΦΟΥ 
Του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ* 
Είκοσι δύο χρόνια από την κοίμηση του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, αποφάσισε την αναγραφή του στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η Συνοδική απόφαση ορίζει ότι η μνήμη του Οσίου Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη θα τιμάται από την Εκκλησία στις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα της κοιμήσεως του. 
Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αγιοκατάταξε χθες και τον όσιο Μελέτιο τον Ρόδιο, ο οποίος έζησε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. 
Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων, μέλος της Κανονικής Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία έκανε στην Ιερά Σύνοδο τις εισηγήσεις για τις αγιοκατατάξεις, δήλωσε στον «Φ» ότι το βασικό κριτήριο για την αξιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου ήταν η συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Πρόκειται, τόνισε, περί αληθώς μεγάλου Αγίου. «Όπως γνωρίζω προσωπικά και εμπειρικά είχε επικοινωνία με τους Αγίους, με τον Θεό, με την Κτίση ολόκληρη και βοηθούσε πολλές ψυχές. Ενήργησε θαυματουργικά με το προορατικό και διορατικό του χάρισμα, που είχε κληρονομήσει με τη Χάρη του Θεού», επεσήμανε ο κ. Μελίτων. Επίσης, ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, μιλώντας στον «Φ», σημείωσε ότι έχουν γραφεί πάνω από 50 βιβλία για τον γέροντα Πορφύριο από πολλούς ανθρώπους και μάλιστα από ανθρώπους, οι οποίοι τον είχα περιφρονήσει, επειδή κατά κόσμο ήταν αγράμματος. Έγραψαν συγγράμματα για τη ζωή και την προσφορά του. 
Τον Γέροντα Πορφύριο γνώρισε το 1981, όταν ήταν φοιτητής στην Αθήνα, ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος. Ο Γέρων Πορφύριος τον καθοδήγησε σε έναν άλλο Γέροντα, τον μακαριστό Ιάκωβο Τσαλίκη, ηγούμενο τότε της μονής του Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια. Ο Μόρφου Νεόφυτος διατήρησε, όπως μας είπε, ζωντανή σχέση με τον Γέροντα Πορφύριο μέχρι την κοίμηση του, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα «εν ετέρα μορφή». 
Για την σημασία της αγιοκατάταξης ο Μόρφου δήλωσε στον «Φ»: 
«Μέσα σε συνθήκες πνευματικής κρίσης με όλα τα επιγενόμενα αυτής σε όλο τον ελληνισμό και σε όλο τον κόσμο το σοφό Οικουμενικό Πατριαρχείο μας ανήγγειλε δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και η λαμπάδα είναι η αεί καιομένη του Οσίου Πατρός ημών Πορφυρίου του διορατικού και συμπαντικού επιστήμονος». 
Σύμφωνα με τον κ. Νεόφυτο ο Γέροντας Πορφύριος και οι άλλοι σύγχρονοι Γέροντες, Ιάκωβος, Παίσιος, Ευμένιος «ποτέ δεν καλλιέργησαν τον γεροντισμό. Αυτό είναι φαινόμενο, που ακολούθησε την εκδημία τους από ανθρώπους, οι οποίοι ήθελαν να τους μιμηθούν χωρίς να έχουν τις πνευματικές προϋποθέσεις». Επίσης, ο Μόρφου Νεόφυτος σημείωσε ότι ο Γέροντας Πορφύριος είχε γνώση όλου του κόσμου και αποδεχόταν όλες τις τεχνολογίες της σύγχρονης επιστήμης. Δεν ήταν, μας είπε, «ο Γέροντας του άσπρου και του μαύρου» και το κυριότερο τον προσέγγιζαν όλων των ειδών άνθρωποι, ιδιαιτέρως οι άνθρωποι της αμαρτίας και των ακροτήτων, τους οποίους παρηγορούσε και τους οδηγούσε σε μετάνοια και εκκλησιαστική ζωή. Είναι πολύ σημαντικό, επεσήμανε, ότι ο Γέροντας Πορφύριος 30 χρόνια της ζωής του τα έζησε στην πιο αμαρτωλή περιοχή των Αθηνών, την Ομόνοια. «Είχε πολλές ασθένειες και δεν ζήτησε ποτέ να θεραπευτεί. Αισθανόταν ότι οι ασθένειες γι’ αυτόν ήταν η ασφάλεια, που είχε απέναντι στα πολλά χαρίσματα, που του δώρισε ο Θεός», κατέληξε ο Μητροπολίτης Μόρφου. 
*Δημοσιεύτηκε στις 28.11.13 στην κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»

3920 - Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης (Όλες οι αναρτήσεις μας)


Ο Όσιος Πορφύριος, ο Καυσοκαλυβίτης
Τοιχογραφία στον ναό της Παναγίας Παντανάσσης
του Βατοπαιδινού μετοχίου στη Βιστωνίδα

3919 - Να αναμένουμε και άλλες Αγιοκατατάξεις Αγιορειτών;Στις 11 Οκτωβρίου 2013 δημοσίευσα πληροφορία την οποία «διέρρευσε» ο π. Ραφαήλ (3680 - Αγιοποιούνται σύγχρονοι Αγιορείτες Γέροντες;). Αν τότε υπήρξε ένας βαθμός δυσπιστίας για την εγκυρότητα της είδησης, σήμερα, μετά την τόσο σύντομη Αγιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου, ελπίζουμε στην πλήρη επαλήθευση της πληροφορίας με την Αγιοκατάταξη και άλλων οσίων Αγιορειτών Πατέρων.

3918 - Δοχειαρίτες Μοναχοί στις Αρχαίες Κλεωνές. Παρακλητικός Κανόνας στην Παναγία την Γοργοϋπήκοο


Την 1η Δεκεμβρίου 2013 ημέρα Κυριακή και ώρα 5.00 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αρχαίων Κλεωνών ο Παρακλητικός Κανόνας στην Παναγία την Γοργοϋπήκοο (όπου και έχει τοποθετηθεί μόνιμα η Ιερά νέα αντίγραφος εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου προερχομένης εκ της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους).
Θα ψάλλουν Μοναχοί της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους.

3917 - Ιερό Λαυριωτικό Κελλί Αγίου Αρτεμίου στο Άγιο Όρος (Φωτογραφίες 19ος-21ος αιώνας)

Χρωμολιθογραφία, Ε. Φεσένκο, Οδησσός 1898
Το Κελλί του Αγίου Αρτεμίου λίγο πριν την καταστροφική πυρκαγιά του 1976
Το Κελλί του Αγίου Αρτεμίου όπως το παρέλαβε το 1987 ο σημερινός Γέροντάς του Μοναχός Ευθύμιος
Ο Μοναχός Ευθύμιος στην είσοδο του κατεστραμμένου Κελλιού, 1987
Η είσοδος του Κελλιού σήμερα, φωτ. 2009
Πτέρυγα του Κελλιού το βράδυ της 26ης Νοεμβρίου 2013