Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013

3843 - Δεν έκλεισαν την υπόθεση Βατοπαιδίου για λόγους πολιτικής σκοπιμότηταςΤου Αιμίλιου Πολυγένη
Σήμερα μετά από μια ανώνυμη επιστολή που εστάλη στον Άρειο Πάγο και υποστηρίζεται ότι αποστολείς της είναι μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ενέργειες του Δημοσίου στο θέμα του Βατοπαιδίου προκάλεσαν ζημία.
Όμως ενώ το παραπεπτικό βούλευμα για 14 άτομα στην υπόθεση Βατοπαιδίου έχει ήδη αναιρεθεί, όπως αναφέρεται παράπανω αντίστροφη εισαγγελική έρευνα άρχισε από την Εισαγγελία μετά από αυτές τις καταγγελίες ανωνύμων μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι το Ν.Σ.του Κράτους γνωρίζει πάρα πολύ καλά την υπόθεση, διότι η υπόθεση της πρότασης της ανταλλαγής των ακινήτων της Μονής Βατοπαιδίου είχε εισαχθεί στην ολομέλεια του.
Να αναφερθεί πως η ολομέλεια αποφάνθηκε ότι ήταν νομικά εφικτή η επιστροφή των ακινητών, της ανταλλαγής από την Μονή προς το Δημόσιο.
Τότε η Μονή Βατοπεδίου είχε έρθει σε συννενόηση με τους αγοραστές, σ΄αυτούς μεν να επιστραφούν τα χρήματα της αγορά των ακινήτων, στο δε δημόσιο τα ίδια τα ακίνητα.
Επίσης να σημειωθεί ότι η πληροφορία πως η Μονή Βατοπαιδίου ζητούσε να της αναγνωριστεί συμβιβαστικά από το Δημόσιο η κυριότητα της Λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων είναι ΛΑΘΟΣ.
Συγκεκριμένα η Μονή Βατοπεδίου θα επέστρεφε τα ακίνητα της ανταλλαγής, και θα διεκδικούσε την Λίμνη στα δικαστήρια, ένα δικαιωμα που έχουν όλοι οι πολίτες.
Όμως για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης και όχι μόνο, δεν έγινε αποδεκτή από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών η πρόταση της Μονής, γιατί όπως είναι εύλογο η υπόθεση θα έκλεινε και δεν θα είχαμε πολυετή πολιτική εκμεταλλευση από αυτούς που την επινόησαν.
Τέλος ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Νίκος Παντελής, διαβίβασε την καταγγελία στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, προκειμένου να διενεργήσουν προκαταρκτική έρευνα.


3842 - Εγκαίνια Έκθεσης «Λόγιοι και Λογιοσύνη στο Άγιον Όρος»Στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας  θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου η έκθεση: «Λόγιοι και Λογιοσύνη στο Άγιον Όρος» που επιμελούνται ο αρχιτέκτονας-συντηρητής Φαίδων Χατζηαντωνίου και ο Προϊστάμενος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών της Αγιορετικής Εστίας Αναστάσιος Ντούρος. Η έκθεση είναι ενταγμένη στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν ο Η´ Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Άγιον Όρος και Λογιοσύνη.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν όψεις της λογιοσύνης στο Άγιον Όρος, σε ενότητες που αντιστοιχούν σε αντιπροσωπευτικές μορφές λογίων μοναχών, στις Βιβλιοθήκες των Ιερών Μονών, στις τρεις περιόδους της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, σε έργα τέχνης δασκάλων και αποφοίτων της Αθωνιάδας, καθώς και σε αγιορείτικες εκδόσεις, βιβλιοδεσίες και προϊόντα του αγιορείτικου πνευματικού μόχθου.
Ο Ευγένιος Βούλγαρης, φωτισμένος Σχολάρχης της Αθωνιάδας του 18ου αιώνα, ο σπουδαίος θεολόγος και καλλιγράφος Ιβηρίτης μοναχός Παχώμιος Ρουσάνος με τα σχολιασμένα δράματα των αρχαίων κλασικών συγγραφέων, ο Θεοφάνης Ελεαβούλκος με τον Ωκεανό του, πρόδρομος των Ευρωπαίων Εγκυκλοπαιδιστών, η παρουσίαση των εκπληκτικών βιβλιοθηκών των μοναστηριών του Αγίου Όρους, που αποτελούν την μεγαλύτερη “δεξαμενή” ελληνικών χειρογράφων στον κόσμο, η περιπετειώδης ιστορία της ίδρυσης (1753) και των περιόδων λειτουργίας της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, τα αγιορείτικα τυπογραφεία και βιβλιοδετεία, και τέλος μοναδικά παλαίτυπα και σπάνιες εκδόσεις από την συλλογή της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, είναι αντιπροσωπευτικά σημεία από τις ενότητες της Έκθεσης “Λόγιοι και Λογιοσύνη στο Άγιον Όρος” που συνοδεύει το αντίστοιχο Η’ Διεθνές Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας.
Εκτεταμένα λήμματα που συνοδεύουν το εικαστικό υλικό συμπληρώνουν την ενημέρωση του επισκέπτη, και αναδεικνύουν σε όλη του την έκταση την εντυπωσιακή παρουσία Λογίων στην μακρά διάρκεια των 10 αιώνων ζωής της Μοναστικής Πολιτείας.
Ταυτόχρονα αποκαλύπτουν ένα εντυπωσιακό φάσμα προσωπικοτήτων, απόψεων, έργων, προσφοράς ιδίως στον φωτισμό του Γένους από πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στο πάνθεον των πρωταγωνιστών του Ελληνικού Διαφωτισμού.Σχετικά:

3841 - Προσκύνημα του Μητροπολίτη Τρίκκης στο Άγιον ΌροςΣτην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου, του Αγίου Όρους,  πραγματοποίησε προσκύνημα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης & Σταγών κ. Αλέξιος και η αγία συνοδεία αυτού.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Αλέξιος κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως τού Καθηγουμένου π. Γεωργίου Καψάνη και της Κανονικής αδείας και ευλογίας της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ Βαρθολομαίου, προεξήρχε  της Ιεράς Πανηγύρεως επί τη μνήμη της Αγίας Ενδόξου οσιομάρτυρος Αναστασιας της Ρωμαίας συμπαραστατούμενος υπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτου Καρθαγένης κ. Αλεξίου.
Η Ιερά Αγρυπνία ετελέσθη κατα την αγιορειτικήν ταξιν, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εν Αγιω Ορει Ιερών Μονών, των χορών πλαισιωθέντων υπό τών Δανιηλαίων , Σιμωνοπετριτών και άλλων Αγιορειτών πατέρων, ενώ πλήθος προσκυνητών συνέρρευσαν στην Ιερα Μονη την παραμονή και την κυριώνυμο μέρα της πανηγύρεως. 
Περισσότερες φωτογραφίες: http://www.amen.gr/article15910

3840 - Οι 37 επιστημονικές εργασίες οι οποίες θα ανακοινωθούν στο 8ο Διεθνές Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας (22-24/11/2013)
«Η Αθωνική Λογιοσύνη (10ος-19ος αι.). Απόπειρα για ένα ιστορικό διάγραμμα»
ΚΡΙΤΩΝ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, Διευθυντής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών / Ε.Ι.Ε.


           Άγνωστος Bίος του oσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, αρχών του 11ου αιώνος
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΝΑΦΗΣ, Ομότ. Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.


         Λόγια και ρητορικά στοιχεία στους Βίους του αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, Καθηγητής Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών


         Εκφάνσεις της λογιότητας στο Άγιον Όρος κατά την Παλαιολόγεια περίοδο
ΣΥΜΕΩΝ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, Αναπλ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.


          Γεωργίου Γλαβά, Ομιλία εις την Μεγάλην και Αγίαν Παρασκευήν. Η ελληνική αθωνική παράδοση και παλαιοσλαβική μετάφραση της
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΕΛΗΚΑΡΗ, Λέκτορας Τμ. Ιστορίας & Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.


          Λόγιοι Μεγίστης Λαύρας ΙΕ’ και ΙΣΤ’ αιώνα, εκ του κώδικος «Αδελφάτα»
ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΙΩΤΗΣ


        Βιβλιοθήκες στην Ι. Μονή Βατοπαιδίου. Κατηγορίες βιβλίων - Οργάνωση και λειτουργία των χώρων
ΦΑΙΔΩΝ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, Αρχιτέκτων - Αναστηλωτής


Αρχείον - Βιβλιοθήκη - Γραφείς της Ι. Μονής Χιλανδαρίου από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα
MΙRJIANA ZIVOJINOVIC, Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών


Ο παλαιότερος γνωστός κατάλογος χειρογράφων και εντύπων της I. Mονής Iβήρων (1723) και ο πρώην Άρτης Nεόφυτος Mαυρομμάτης
ΧΑΡΙΤΩΝ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ, Δ/ντής Ερευνών του Κέντρου Ερεύνης του Μεσαιωνικού & Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών


Λόγιοι ταξιδιώτες και αγιορείτες μοναχοί στις αθωνικές βιβλιοθήκες. Συνάντηση ενδιαφερόντων, προσδοκιών, νοοτροπιών (15ος-19ος αι.)
ΖΗΣΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΚΗΣ, Παλαιογράφος-Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Ε.Ι.Ε.


Ο μοναχός Αγάπιος Λάνδος και η ιδέα της έκδοσης Συλλογών από αγιορειτικά χειρόγραφα: Η Καλοκαιρινή και ο ανέκδοτος δεύτερος τόμος της
ΣΥΜΕΩΝ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, Αναπλ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. - ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ, Θεολόγος, υποψ. δρ. Θεολογίας


Η περί του άρτου της Προσκομιδής έριδα στο Άγιον Όρος κατά τον 17ο αιώνα. Πρόσωπα και Κείμενα
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΣΚΑΛΤΣΗΣ, Αναπλ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Ο λόγιος Ιβηρίτης μοναχός Νεόφυτος Χριστόπουλος και το έργο του
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Καθηγητής Τμ. Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Δίκτυα αλληλογραφίας λογίων του Αγίου Όρους με θέμα το κολλυβαδικό Ζήτημα
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ, Αναπλ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

.
Σκέψεις για τα ανέκδοτα έργα του αγιορείτη μοναχού Καισάριου Δαπόντε: τα προβλήματα της «Βίβλου Βασιλειών»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ, Καθηγητής Τμ. Φιλολογίας Α.Π.Θ

Μεταφράσεις λόγων Πατέρων της Εκκλησίας και βίων αγίων στο Άγιον Όρος (17ος-18ος αι.)
ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΤΣΕΛΙΚΑΣ, Φιλόλογος - Παλαιογράφος. Προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης


Η εγκαταβίωση του λόγιου Πατριάρχη Αλεξανδρείας Ματθαίου Ψάλτη στην Ι.Μονή Κουτλουμουσίου
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ. ΒΑΛΑΗΣ, Επίκ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.


Ο Θεόκλητος Καρατζάς και το κανονικό του έργο
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΙΑΓΚΟΥ, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Η πρόσληψη των πατερικών και βυζαντινών κειμένων από τον Νικόδημο Αγιορείτη
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, Ομότ. Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.


Οι εκδόσεις του έργου «Θύρα Μετανοίας» από την αγιορειτική Σκήτη του Αγίου Δημητρίου (τέλη 18oυ αιώνα κ.ε.) και ο ανώνυμος μεταφραστής του
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χ. ΠΑΝΤΟΣ, Λέκτορας Τμ. Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.


Ο γραφέας και διακοσμητής χειρογράφων ιερομόναχος Ιάκωβος Σιμωνοπετρίτης (κατόπιν επίσκοπος Γάνου και Χώρας)
ΣΩΤΗΡΙΟΣ Ν. ΚΑΔΑΣ, Ομότ. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.

.
Οι τοιχογραφίες του παρεκκλησίου των Αγίων Αποστόλων της Ι. Μονής Διονυσίου, το ρεύμα της επιστροφής στην τέχνη του Πανσελήνου και κύκλοι Λογίων
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡ. ΤΣΙΓΑΡΑΣ, Επίκ. Καθηγητής Δ.Π.Θ

.
Λόγιοι δωροδότες και λόγιο περιβάλλον στο Άγιον Όρος (14ος-18ος αι.): η δυναμική τους στην τέχνη
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΑΚΟΣ, Δρ Αρχαιολόγος, 10η Ε.Β.Α

Πέντε Αγιορείτες Υμνογράφοι και Βιβλιογράφοι της ύστερης Τουρκοκρατίας
ΜΟΝΑΧΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΙΒΗΡΙΤΗΣ, Βιβλιοθηκάριος Ι. Μονής Ιβήρων


Από τα «Πάτρια» στην «Αθωνιάδα» του μοναχού Ιακώβου Νεασκητιώτου(19ος αιώνας). Η καταγραφή της Αθωνικής Ιστορίας από τους Αγιορείτες Λογίους
ΠΑΤΑΠΙΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ, Βιβλιοθηκάριος Σκήτης Καυσοκαλυβίων - Δρ Θεολογίας


Λόγιοι Αγιορείτες συντάκτες Θεοτοκαρίων
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΣ, Λέκτορας Τμ. Ιστορίας & Εθνολογίας Δ.Π.Θ.


Η θεμελίωση της εκπαίδευσης στην Ίμβρο. Ο Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός και το Μετόχι των Ταξιαρχών
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΞΕΙΝΟΣ, Συγγραφέας - Πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου - π. Πρόεδρος Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης


Ο Χριστόφορος Κτενάς, ο λόγιος Ιβηρίτης μοναχός
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.


Ρώσοι επιστήμονες στο Άγιον Όρος στα μέσα του 19ου αιώνα
LORA GERD, Ρωσική Ακαδημία Επιστημών


Η Βιβλιοθήκη του οικονόμου του Βατοπαιδινού Μετοχίου στα Μουδανιά
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΟΛΥΒΙΟΥ, Δρ Αρχιτέκτων


Αλέξανδρος Ευμορφόπουλος Λαυριώτης -μια απόπειρα παρουσίασης
ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ, Δρ Δικηγόρος


Λόγιοι Πατέρες της Ι. Μονής Ξηροποτάμου (19ος-20ός αιώνας)
NIKOΛΑΟΣ ΤΣΙΛΙΚΙΔΗΣ, Θεολόγος, μεταπτυχιακός φοιτητής Tμ. Θεολογίας Α.Π.Θ.


Η ιστορία της Λογιότητας στο Άγιον Όρος υπό το πρίσμα των σχέσεων Ορθοδοξίας και Δύσης
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΟΥΣΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΛΑΜΠΡΥΝΙΑΔΗΣ, Αναπλ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.


Περί πνευματικών ρευμάτων στην Ιστορία του Αγίου Όρους
ΑΙΜΙΛΙΟΣ-ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΑΧΙΑΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. /
Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών


Η αγιορείτικη λογιοσύνη και οι προκλήσεις της νεωτερικότητας
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΙΤΡΟΜΗΛΙΔΗΣ, Καθηγητής Τμ. Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Ε.Κ.Π.Α.


Το καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας της Αθωνιάδας Σχολής
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ, Λέκτορας Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.


Αδαμάντιος Κοραής και Άγιον Όρος
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ, Ομότ. Δ/ντής Ερευνών Ινστιτούτου
Ιστορικών Ερευνών/Ε.Ι.Ε.


3839 - Διερχόμενος κάποτε την έρημο του Αγίου Όρους (Γέροντας Μάρκελλος Καρακαλληνός)3838 - Η έκθεση «365» του ζωγράφου Μάρκου ΚαμπάνηΟ ζωγράφος Μάρκος Καμπάνης, σε συνέντευξή του στην Πεμπτουσία, μιλά για την έκθεση «365».
.......Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών ο Μάρκος Καμπάνης εκθέτει τη νέα του δουλειά υπό τον τίτλο «365» την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013.
.......Διάρκεια έκθεσης: 14 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2013.

Σχετικά: