Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013

3815 - Νέο βιβλίο για την απελευθέρωση της Ιερισσού και του Αγίου Όρους

Το νέο βιβλίο αναφέρεται στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Βόρεια και Ανατολική Χαλκιδική το 1912
Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ιερισσό και στο Άγιον Όρος παγίωσαν την υπαγωγή της Χαλκιδικής στο ελληνικό κράτος
Η προσπάθεια των Βουλγάρων για κατάληψη του Αγίου Όρους
Συγγραφέας ο Χρήστος Καραστέργιος από την Ιερισσό
Η βιβλιοπαρουσίαση έγινε στις 1/11/2013 στην Ιερισσό 
3814 - Αγιορείτικες φωτογραφίες προσκυνητήΜε αφορμή τη φωτογραφία της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Vangelis Famissis, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην σελίδα του National Geographic (http://photography.nationalgeographic.com), δημοσιεύω μερικές ακόμη όμορφες φωτογραφίες του ιδίου, τις οποίες βρήκα στο διαδίκτυο. 
 

3813 - Ημερίδα για τη ζωή και το έργο του Γέροντος ΓαβριήλΕπιστημονική ημερίδα, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του μακαριστού Προηγουμένου Γέροντος Γαβριήλ Διονυσιάτου (1886-1983), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριάντα ετών από την εις Κύριον εκδημία του, διοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολις Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου και η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ανδρέα Κρήτης του Ιεροσολυμίτη στο Αρκαλοχώρι.

Ποιος ήταν ο μακαριστός Γέρων Γαβριήλ Διονυσιάτης
Ο μακαριστός Γέρων Γαβριήλ Διονυσιάτης, κατά κόσμον Γεώργιος Καζάσης, γεννήθηκε στη Μεσενικόλα Καρδίτσας το 1886. Μετά τα εγκύκλια γράμματά του εντάχθηκε στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους, όπου εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Το 1936, μετά την κοίμηση του Ηγουμένου Δοσιθέου, εξελέγη Ηγούμενος του Κοινοβίου.
Η συμβολή του στην ανακαίνιση της ιστορικής Μονής Αγίου Διονυσίου αλλά και εν γένει στην ευρύτερη λειτουργία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους υπήρξε τεράστια και σημαντική. Το 1922 συνέβαλε καθοριστικά στη διευθέτηση του ζητήματος των προσφύγων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ενώ εξίσου σημαντική ήταν η δράση του κατά τα χρόνια της γερμανικής κατοχής.
Η μοναχική και πνευματική του παρουσία φωτοδότησε επίσης και τον τομέα της συγγραφής. Συνέγραψε και δημοσίευσε πλήθος άρθρων σε έντυπα της εποχής του, και προέβη στην έκδοση αυτοτελών βιβλίων, όπως "Φωνή βοώντος", "Νέος Ευεργετινός", "Η μοναχική ζωή κατά τους Αγίους Πατέρας", "Λαυσαϊκόν του Αγίου Όρους" και "Αναμνήσεις και νοσταλγίαι", το οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Ο μακαριστός Γέρων Γαβριήλ Διονυσιάτης υπήρξε πολυεδρική πνευματική προσωπικότητα ευρύτερης αποδοχής, με αγάπη προς την Εκκλησία, το Μοναχισμό και την Πατρίδα. Ήταν πρόσωπο ταπείνωσης, επιείκειας και εκκλησιαστικής οικονομίας. Συμπονούσε και συνέπασχε με τον πλησίον του. Πορεύτηκε με μνήμη θανάτου. Εκοιμήθη εν Κυρίω στις 6 Νοεμβρίου 1983.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

07:30: Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.
Μνημόσυνο Μακαριστού Γέροντος Γαβριήλ Διονυσιάτου.
11:00: Έναρξη της ημερίδας.
Χαιρετισμός εκπροσώπου της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Χαιρετισμός Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.
Χαιρετισμός Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα, καθηγητή Α.Π.Θ., προέδρου Α.Ε.Α.Η.Κ.
Χαιρετισμοί επισήμων προσκεκλημένων.

Προεδρείο:
Απόστολος Μπουρνέλης, καθηγητής Α.Ε.Α.Η.Κ.
Μιχάλης Στρουμπάκης, επ. καθηγητής Α.Ε.Α.Η.Κ.


11:30-11:45: Αρχιμ. Πέτρος, Καθηγούμενος Ι. Μ. Διονυσίου Αγίου Όρους: "Ο Γέρων Γαβριήλ - Ενσάρκωσις της Ρωμαίικης και της Αγιορειτικής παραδόσεως"
11:45-12:00: Αρχιμ. Βασίλειος, Προηγούμενος Ι. Μ. Ιβήρων Αγίου Όρους: "Γέρων Γαβριήλ Διονυσιάτης"
12:00-12:15: Γέρων Νικόδημος Αγιοπαυλίτης: "Άγνωστες πτυχές από τη ζωή του μακαριστού Γέροντος Γαβριήλ Διονυσιάτου"
12:15-12:30: Αρχιμ. Οικ. Θρόνου Μακάριος Γρινιεζάκης, εκλ. λέκτορας Α.Ε.Α.Η.Κ.: "Ο Γέρων Γαβριήλ Διονυσιάτης και η σχέση του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο"
12:30-12:45: Αρχιμ. Διονύσιος Μανιάκας: "Η εμπειρία μου από το Γέροντα Γαβριήλ"
12:45-13:00: π. Αυγουστίνος Μπαϊραχτάρης, επ. καθηγητής Α.Ε.Α.Η.Κ.: «Διακονία - Φιλανθρωπία - Γνώση του Θεού. Γέρων Γαβριήλ Διονυσιάτης: Ένα πρότυπο "καθολικής" πνευματικότητας»
13:00-13:15: Εμμανουήλ Δουνδουλάκης, εκλ. επ. καθηγητής Α.Ε.Α.Η.Κ.: "Αγιότητα βιούμενη και μαρτυρούμενη στο συγγραφικό έργο του Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Διονυσιάτη"
13:15-13:45: Συζήτηση. Λήξη Συνεδρίας.

Προεδρείο:
Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης, Προηγούμενος Ι. Μ. Ιβήρων Αγίου Όρους
κ. Εμμανουήλ Δουνδουλάκης εκλ. επ. καθηγητής Α.Ε.Α.Η.Κ.

18:00-18:15: Μιχαήλ Στρουμπάκης, επ. καθηγητής Α.Ε.Α.Η.Κ.: "Η μουσική παρουσία του Γέροντος Γαβριήλ Διονυσιάτη"
18:15-18:30: Ιωάννης Λίλης, λέκτορας Α.Ε.Α.Η.Κ.: "Μεταξύ Ανατολής και Δύσης - Ελληνισμός και εθνικό του κράτος στο Λαυσαϊκόν του Γαβριήλ Διονυσιάτη"
18:30-18:45: Ροδάνθη Ανδρουλιδάκη, δρ Επιστημών Αγωγής, γραμματέας Δ.Ε. Α.Ε.Α.Η.Κ.: "Διοικητικές συνιστώσες στο έργο του Γέροντος Γαβριήλ, σύμφωνα με το βιογράφο του, Μοναχό Θεόκλητο Διονυσιάτη"
18:45-19:00: Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης, μεταδιδάκτορας Ιστορίας, διδάσκων Α.Ε.Α.Η.Κ.: "Ο Γέρων Γαβριήλ Διονυσιάτης και ο ρόλος του στην προστασία του Αγίου Όρους κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο"
19:00-19:15: Εύα Αστυρακάκη, δρ Φιλολογίας, διδάσκουσα Α.Ε.Α.Η.Κ.: "Γαβριήλ Διονυσιάτης και Μαλθουσιανισμός"
19:15-19:45: Συζήτηση - Συμπεράσματα. Λήξη ημερίδας.


Την Οργανωτική-Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου αποτελούν οι:
- Πρόεδρος: Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, κ. Ανδρέας, Καθηγητής Α.Π.Θ., πρόεδρος Δ.Ε. Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης


Μέλη:
Μιχαήλ Στρουμπάκης, επ. καθηγητής Α.Ε.Α.Η.Κ.
π. Αυγουστίνος Μπαϊραχτάρης, επ. καθηγητής Α.Ε.Α.Η.Κ.
Ιωάννης Λίλης, λέκτορας Α.Ε.Α.Η.Κ.
Εμμανουήλ Δουνδουλάκης, εκλ. επ. καθηγητής Α.Ε.Α.Η.Κ.
Μακάριος Γρινιεζάκης, Αρχιμανδρίτης Οικ. Θρόνου, εκλ. Λέκτορας Α.Ε.Α.Η.Κ.
Ροδάνθη Ανδρουλιδάκη, δρ Επιστημών Αγωγής, γραμματέας Δ.Ε. Α.Ε.Α.Η.Κ.
Εμμανουήλ Ανδρουλιδάκης, δρ Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάσκων Α.Ε.Α.Η.Κ.
Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης, μεταδιδάκτορας Ιστορίας Πανεπιστημίου Οξφόρδης, Διδάσκων Α.Ε.Α.Η.Κ.
Εύα Αστυρακάκη, δρ Φιλολογίας Πανεπιστημίου Λονδίνου, διδάσκουσα Α.Ε.Α.Η.Κ.


Τιμητική Επιτροπή
Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας
Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους π. Πέτρος
Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους π. Βασίλειος.


φωτογραφίες: http://athosprosopography.blogspot.gr

Σχετικά:

3812 - Γέρων Φιλόθεος, ηγούμενος Ι. Μονής Καρακάλλου: Τα Ιερά Τάματα δεν παραγράφονται (video)Πολύ μεγάλη απήχηση είχε η συγκέντρωση που διοργάνωσαν «οι Φίλοι του Τάματος του Έθνους» στις 19.10.2013 εις την Ι. Μονή Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης. Πολύ ενδιαφέρουσα και η ομιλία του ιδανικού εργάτη του Ευαγγελίου, Γέροντος Φιλοθέου, ηγουμένου της Ι. Μονής Καρακάλλου Αγίου Όρους στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων «τα Ιερά Τάματα δεν παραγράφονται»! 
.

3811 - Παρέμβαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση Βατοπαιδίου - Ασκήθηκε αίτηση αναίρεσηςΗ Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε χθες αναίρεση κατά των  παραπεμπτικών διατάξεων του υπ’ αριθ. 2000/2013 βουλεύματος του  Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που είχε παραπέμψει ομάδα κατηγορουμένων για  την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου μεταξύ των οποίων τον Καθηγούμενο της  Μονής Γέροντα Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο, καθώς επίσης και μέλη του  Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Γνωμοδοτικών Επιτροπών.
.......Οι απαλλακτικές διατάξεις παραμένουν, ενώ στο κείμενο της έκθεσης  αναιρέσεως προβάλλονται λόγοι που πλήττουν την αιτιολογία του  βουλεύματος κυρίως ως προς τις πράξεις ηθικής αυτουργίας που αποδίδονται στους εκπροσώπους της Μονής, αλλά και ως προς τη βασιμότητα της  κατηγορίας για τις άλλες αξιόποινες πράξεις.