Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

3756 - Στην εργασία σας, όποια και να είναι, μπορείτε να γίνετε άγιοι (Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης)Είναι μεγάλη τέχνη να τα καταφέρετε να αγιασθεί η ψυχή σας. Παντού μπορεί ν' αγιάσει κανείς. Και στην Ομόνοια μπορεί ν' αγιάσει, αν το θέλει.
Στην εργασία σας, όποια και να είναι, μπορείτε να γίνετε άγιοι. Με την πραότητα, την υπομονή, την αγάπη. Να βάζετε κάθε μέρα νέα σειρά, νέα διάθεση, με ενθουσιασμό και αγάπη, προσευχή και σιωπή. Όχι να έχετε άγχος και να σας πονάει το στήθος.
Να εργάζεσθε με εγρήγορση, απλά, απαλά, χωρίς αγωνία, με χαρά κι αγαλλίαση, με αγαθή διάθεση. Τότε έρχεται η θεία χάρις.
Όλα τα δυσάρεστα, που μένουν μέσα στην ψυχή σας και φέρνουν άγχος, μπορούν να γίνουν αφορμή για τη λατρεία του Θεού και να παύσουν να σάς καταπονούν.
Να έχετε εμπιστοσύνη στον Θεό.
Δεν είναι ανάγκη να προσπαθείτε και να σφίγγεσθε. Όλη σας η προσπάθεια να είναι ν' ατενίσετε το φως, να κατακτήσετε το φως. Έτσι, αντί να δίδεσθε στη στενοχώρια, που δεν είναι του Πνεύματος του Θεού, να δίδεσθε στη δοξολογία του Θεού.
Η στενοχώρια δείχνει ότι δεν εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στον Χριστό.

3755 - Υποδοχή αντιγράφου της Χιλιανδαρινής Ιεράς Εικόνος της «Παναγίας της Τριχερούσας» στον ΠειραιάΜε λαμπρότητα και τιμή η πόλη του Πειραιώς υπεδέχθη πιστό αντίγραφο της Ιεράς εικόνος της «Παναγίας της Τριχερούσης» που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους και την φιλοτέχνησε ο Ιερομόναχος Δανιήλ από την Ιερά Συνοδεία των Δανιηλαίων του Αγίου Όρους.
Την εικόνα υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ ενώπιον του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με την παρουσία πλήθους κόσμου και των πολιτικών αρχών και μετά την σύντομη δέηση με πομπή κατευθύνθηκε έως τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς όπου από τούδε και στο εξής θα παραμείνει αιωνίως ως απόδειξη της πιστής παρουσίας της Παναγίας ως προστάτης και μεσίτρια του Πειραϊκού λαού.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση υποδοχής της Ιεράς εικόνος ο Δήμαρχος Πειραιώς κ. Βασίλειος Μιχαλολιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στέφανος Χρήστου ο οποίος έψαλλε και το απολυτίκιο της Παναγίας καθώς και οι βουλευτές Αναστάσιος Νεράντζης και Παναγιώτης Μελάς.

3754 - Γέροντας Παΐσιος: Για μένα πιο καλά είναι να μη μιλάω, αλλά δεν μπορώ, όταν έχω ευθύνη- Γέροντα, θυμάμαι, μια φορά με είχατε μαλώσει πολύ.
- Αν χρειασθή, πάλι θα σε μαλώσω, για να πάμε όλοι μαζί στον Παράδεισο. Τώρα θα λάβω δρακόντεια μέτρα!… Κοίταξε, έχω τυπικό πρώτα να δώσω στον άλλον να καταλάβη ότι χρειάζεται το μάλωμα και ύστερα να τον μαλώσω. Καλά δεν κάνω; Εγώ, επειδή μαλώνω τον άλλον, όταν βλέπω να κάνη κάτι βαρύ, γίνομαι κακός. Αλλά τι να κάνω; να αναπαύω καθέναν στο πάθος του, για να είμαι τάχα καλός μαζί του, και μετά να πάμε όλοι μαζί στην κόλαση; Ποτέ δεν με πειράζει η συνείδηση, όταν μαλώνω κάποιον ή του κάνω παρατήρηση κι εκείνος στενοχωριέται, γιατί από αγάπη το κάνω, για το καλό του. Βλέπω ότι δεν καταλαβαίνει πόσο πλήγωσε τον Χριστό με αυτό που έκανε, γι’ αυτό τον μαλώνω. Εγώ πονάω, λειώνω εκείνη την ώρα, αλλά δεν με πειράζει η συνείδηση, γιατί τον μάλωσα. Μπορώ να πάω να κοινωνήσω ήσυχος, χωρίς να εξομολογηθώ. Νιώθω μέσα μου μια παρηγοριά, μια χαρά. Γιατί για μένα παρηγοριά και χαρά είναι η σωτηρία της ψυχής.
- Γέροντα, μου περνά ο λογισμός ότι μου μιλάτε παρηγορητικά, ή γιατί δεν σηκώνω την αυστηρότητα ή γιατί μου έχετε πει πολλές φορές να κάνω κάτι και δεν το έκανα, οπότε με αφήνετε.
- Ευλογημένη ψυχή, με την σωτηρία της ψυχής σου θα παίζω; Ο νέος κάνει πρόβες. Ο μεγάλος έχει κρίση και βαδίζει σταθερά. Να νιώθης σιγουριά. Αν δω κάτι στραβό, είτε από μακριά είτε από κοντά, θα σου το πω. Εσύ έχε εμπιστοσύνη και ειρήνευε. Α, δεν μ’ έχετε καταλάβει εμένα! Έτσι εύκολα θα αναπαύω λογισμούς; Όταν βλέπω ότι η ψυχή είναι ευαίσθητη ή συγκλονίζεται ολόκληρη από την συναίσθηση του σφάλματός της, τι να πω; Τότε την παρηγορώ, για να μην πέση στην απελπισία. Όταν όμως βλέπω πέτρα την καρδιά, τότε μιλώ αυστηρά, για να την ταρακουνήσω. Αν ένας προχωράη προς τον γκρεμό και του λέω: «προχώρα, πολύ καλά πας», δεν εγκληματώ; Το κακό με μερικούς είναι που δεν πιστεύουν, όταν τους λες να μην ανησυχούν, και βασανίζονται. Αν δω κάτι κακό, πως δεν θα το πω; Πως να αφήσης τον άλλον να πάη στην κόλαση; Όταν έχης ευθύνη, θα βάλης και τις φωνές, όταν χρειάζεται. Για μένα πιο καλά είναι να μη μιλάω, αλλά δεν μπορώ, όταν έχω ευθύνη.
Ύστερα να προσέξη κανείς το εξής: Μου κάνεις λ.χ. ένα κακό· εγώ σε συγχωρώ. Μου ξανακάνεις κάποιο άλλο κακό· πάλι σε συγχωρώ. Εγώ είμαι εντάξει, αλλά, εάν εσύ δεν διορθώνεσαι, επειδή σε συγχωρώ, αυτό είναι πολύ βαρύ. Άλλο εάν δεν μπορής τελείως να διορθωθής. Να προσπαθήσης όμως να διορθωθής, όσο μπορείς. Όχι να αναπαύης τον λογισμό σου και να λες: «Αφού με συγχωρεί, εντάξει τακτοποιήθηκα και δεν βαριέσαι, δεν χρειάζεται στενοχώρια». Μπορεί κάποιος να σφάλλη, αλλά αν μετανοή, κλαίη, ζητάη με συστολή συγχώρηση, αγωνίζεται να διορθωθή, τότε υπάρχει η αναγνώριση και πρέπει και ο πνευματικός να συγχωράη. Αν όμως δεν μετανοή και συνεχίζη την τακτική του, δεν μπορεί αυτός που έχει την ευθύνη της ψυχής του να γελάη. Η καλωσύνη τον αμετανόητο τον βλάπτει.
πηγή:Με παρρησία

3753 - Σαν σήμερα, πριν 45 χρόνιαΕφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 24/10/1968

3752 - Η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους ΆθωΕίναι κοινή συνείδηση τόσο στον Ορθόδοξο χώρο όσο και στον Χριστιανικό κόσμο  γενικότερα ότι το Άγιον Όρος, «ο κλήρος της Θεοτόκου»  αντιμετώπισε στην μακραίωνη ιστορική του πορεία πληθώρα εσωτερικών τριβών και εξωτερικών προκλήσεων, αλλά παρέμεινε πάντοτε πιστό στους θεμελιώδεις κανόνες του μοναχικού βίου. Οι οργανωτικές δομές και ο αυστηρός σεβασμός των αγιορείτικων καθεστώτων κατέλυαν τις οποιεσδήποτε περιστασιακές εκτροπές στους κανόνες του ασκητικού βίου και ενίσχυσαν πάντοτε την δύναμη της αγιορείτικης παραδόσεως μέσα από τις ασθενείς δυνάμεις των ασκουμένων.
Η Ιερά Επιστασία το εκτελεστικό όργανο της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους Άθω είναι αυτή που διασφάλιζε και συνεχίζει απαρέγκλιτα να διασφαλίζει από το 1783 (επισήμως) την τήρηση των θέσμιων μέσω των προσώπων που την αποτελούν, δηλαδή τον Πρωτοεπιστάτη και τους Επιστάτες.
 Η μελέτη αυτή του αγιορείτη ερευνητή Αρχιμανδρίτη Ευδόκιμου Καρακουλάκη   έρχεται να καλύψει το μεγάλο χρονικό κενό στους περί Πρωτεπιστατών και Επιστατών καταλόγους των περιόδων 1963-2012 και 1929-2012 αντίστοιχα.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη : 
Α : ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΑΤΩΝ
Β : ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΠΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΕΠΙΣΤΑΤΩΝ
Γ : ΤΥΠΙΚΟ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΕΩΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ

Περισσότερα: