Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

3729 - Δωρεά ιατροφαρμακευτικού υλικού, για να καλυφθεί το ασφαλιστικό κενό χρονίως πασχόντων Αγιορειτών μοναχών, από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών παρουσία του Οικουμενικού ΠατριάρχηΜε την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου παρέδωσε σήμερα ιατροφαρμακευτικό υλικό στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία του Αγίου Όρους ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γ. Πατούλης.
Το φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό προερχόταν από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και παραδόθηκε στις Καρυές του Αγίου Όρους, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, για τις ανάγκες της Ιεράς Επιστασίας, της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και των Ιερών Μονών, σηματοδοτώντας «την απαρχή της υιοθέτησης χρονίως πασχόντων μοναχών που βρίσκονται σε ασφαλιστικό κενό και δεν έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. 
«Θα συνεχίσουμε, μαζί με τον Διευθυντή της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ κ. Δήμτσα, τη στήριξη σε όσες μονές του Αγίου Όρους έχουν ανάγκη στο βαθμό και την έκταση που μπορούμε» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συνεχάρη τον Πρόεδρο του ΙΣΑ για την πρωτοβουλία αυτή και τον ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία. Μέσα σε ένα εγκάρδιο κλίμα δήλωσε ότι η συμβολή του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι καίριας σημασίας στην στήριξη των χρονίως πασχόντων γερόντων μοναχών που λόγω της οικονομικής δυσμένειας αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακά τους. 
Ο κ. Πατούλης ανταποκρίθηκε με μεγάλη συγκίνηση στα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη δηλώνοντας ότι «στο μέσο αυτής της οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μας σε όλα τα επίπεδα θα είμαστε κοντά στους μοναχούς του Αγίου Όρους. Θα στηρίξουμε κάθε Ιερά Μονή, στο βαθμό που μπορούμε, ώστε οι χρόνιοι πάσχοντες του Αγίου Όρους που πρόσφατα αποκλείστηκαν από την ασφαλιστική τους κάλυψη, λόγω έλλειψης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άλλων εμποδίων να μπορούν να έχουν το φάρμακό τους για να ζήσουν.» 

3728 - Έκθεση φωτογραφιών του μοναχού Γαβριήλ Φιλοθεΐτη: «Άθως. Επέκεινα των ορίων του χρόνου»Η έκθεση φωτογραφίας του μοναχού Γαβριήλ Φιλοθείτη με τίτλο: «Άθως. Επέκεινα(*) των ορίων του χρόνου» εγκαινιάζεται σήμερα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 20:00. Πρόκειται για μια έκθεση ενταγμένη στην κίνηση ενός προγράμματος της Αγιορειτικής Εστίας με τις Δημοτικές Κοινότητες και τα Πνευματικά Κέντρα του Δήμου με τίτλο: ΕΣΤΙΑζοντας στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Το Άγιον Όρος ως μοναδική πολιτιστική και πνευματική παρακαταθήκη, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατά την UNESCO, παραμένει μέχρι τις μέρες μας μια ζωντανή πνευματική κυψέλη, που τιμά και αναδεικνύει την ουσία και τα βιώματα του Ορθοδόξου Μοναχισμού.

Αναρίθμητοι επισκέπτες και προσκυνητές, Έλληνες και ξένοι από τον 18ο αιώνα ακόμη, επιχειρούν να καταγράψουν και να αποτυπώσουν αυτή την πραγματικότητα με κείμενα, ζωγραφικούς πίνακες, γκραβούρες, σχέδια, φωτογραφίες. Ξεχωριστή όμως είναι και η παρουσία των μοναχών φωτογράφων, που υπήρξαν ανέκαθεν εις το Όρος και σε μεγαλύτερο βαθμό στις μέρες μας. Ξεχωριστή είναι η παρουσία και το έργο του Γέροντος Γαβριήλ Φιλοθείτη.


(*) Επέκεινα = πέρα από, μακρύτερα  


3727 - Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: Ζητήσαμε συγγνώμη; Τελείωσε. Ο Θεός όλα τα συγχωρεί με την εξομολόγησηΜπορεί να σου πει ο πνευματικός: «Πως θα ήθελα να ήμασταν σε ένα ήσυχο μέρος, να μην είχα ασχολίες και να μου έλεγες τη ζωή σου από την αρχή, από τότε που αισθάνθηκες τον εαυτό σου· όλα τα γεγονότα που θυμάσαι και ποια ήταν η αντιμετώπισή τους από σένα, όχι μόνο τα δυσάρεστα αλλά και τα ευχάριστα, όχι μόνο τις αμαρτίες αλλά και τα καλά. Και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Όλα. Όλα όσα απαρτίζουν την ζωή σου».
Πολλές φορές έχω μεταχειρισθεί αυτή τη γενική εξομολόγηση και είδα θαύματα πάνω σ’ αυτό. Την ώρα που λες στον εξομολόγο, έρχεται η θεία χάρις και σε απαλλάσσει από όλα τα άσχημα βιώματα και τις πληγές και τα ψυχικά τραύματα και τις ενοχές· διότι, την ώρα που τα λες ο εξομολόγος εύχεται θερμά για την απαλλαγή σου.
Ας μη γυρίζουμε πίσω στις αμαρτίες που έχουμε εξομολογηθεί. Η ανάμνηση των αμαρτιών κάνει κακό. Ζητήσαμε συγγνώμη; Τελείωσε. Ο Θεός όλα τα συγχωρεί με την εξομολόγηση. Κι εγώ σκέπτομαι ότι αμαρτάνω. Δεν βαδίζω καλά. Ό,τι όμως με στενοχωρεί, το κάνω προσευχή, δεν το κλείνω μέσα μου, πάω στο πνευματικό, το εξομολογούμαι, τελείωσε! Να μη γυρίζομε πίσω και να λέμε τι δεν κάναμε. Σημασία έχει τι θα κάνομε τώρα, απ’ αυτή τη στιγμή και έπειτα.
Πηγή: 1myblog.pblogs.gr

3726 - Πανήγυρη του Αγίου Ευδοκίμου στο Βατοπαίδι (μέρος 2ο)
Μετά το Συνοδικό μεταβήκαμε και πάλι στην εκκλησία όπου συνεχίστηκε η ακολουθία μέχρι τις 2 π.μ.
.......Στις 6 π.μ. της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου άρχισε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με προεξάρχοντα το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μύρων κ. Χρυσόστομο. Συλλειτούργησαν μαζί του οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Καρακάλλου αρχιμ. Φιλόθεος και Βατοπαιδίου αρχιμ. Εφραίμ, ο γέροντας του Ιερού Κουτλουμουσιανού Κελλίου Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ιερομ. Γρηγόριος καθώς και άλλοι πολλοί ιερείς και διάκονοι.
.......Τους χορούς των ψαλτών εκράτησαν καθ’ όλη την διάρκεια της αγρυπνίας οι πατέρες της Ιεράς Μονής Καρακάλλου για το δεξιό χορό μαζί με τον γέροντα Αντίπα του Ιβηρίτικου Κελλίου της Αγίας Άννης στις Καρυές, ενώ για τον αριστερό οι πατέρες του Κελλίου του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.
.......Κανονάρχης σε όλη την ακολουθία ήταν ο γνωστός στους προσκηνυτές του Αγίου Όρους π. Παλλάδιος από τη Σκήτη του Κουτλουμουσίου.
.......Η όλη ακολουθία τελείωσε στις 9:30 π.μ. και στη συνέχεια μεταβήκαμε στην Τράπεζα για το γεύμα. Μετά το πέρας του γεύματος, μίλησαν ο Γέροντας Εφραίμ Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, ο Σεβασμιώτατος, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Αθήνα Βλαδίμηρος Σκουρόφ εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη φιλοξενία και τις ευχές του Προέδρου της Ουκρανίας Βλαδίμηρου Γιαννούκοβιτς προς το Γέροντα Εφραίμ και τους πατέρες της Μονης. Στο τέλος δε μίλησε ο Γέροντας Φιλόθεος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Καρακάλλου.

Τρύφων Κούστας


Περισσότερες φωτογραφίες: http://www.vatopedi.gr


3725 - Στο Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους ο Οικουμενικός Πατριάρχης (αποκλειστικές φωτογραφίες)

Καθ' οδόν προς το Κ.Υ. Αγίου Όρους
Στάση έξω από την είσοδο του Κ.Υ. Αγίου Όρους
Εντός του Κ.Υ. Αγίου Όρους
Με τον κ. Ιωάννη Λαγκαδινό εκ Βοστώνης, Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Μέγα Ευεργέτη του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους
Με τον κ. Ιωάννη Λαγκαδινό, τον κ.Κωνσταντίνο Μπουμπούση εκ Θεσσαλονίκης, επίσης Ευεργέτη του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους, και τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους κ. Σταύρο Κιλάρογλου
Με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους
Στο εξεταστήριο του  Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους

3724 - Όσιοι Συμεών και Θεόδωρος (9ος αι.)Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 18 Οκτωβρίου

3723 - Πανήγυρη του αγίου Ευδοκίμου στο Βατοπαίδι (μέρος 1ο)Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Οκτωβρίου 2013 κατέφθασε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος της Μονής Βατοπαιδίου για να προεξάρχει της Πανήγυρης προς τιμή του Αγίου Ευδοκίμου.
Το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Άγιος Μύρων καθώς και ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ μετέβησαν στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους (Καρυές) για να λάβουν μέρος στούς εορτασμούς για την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην Ελληνική Δημοκρατία αλλά και για να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ήταν και ο επίσημος προσκεκλημένος. 
Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 4:30 μ.μ. άρχισε ο μικρός εσπερινός για την εορτή του Αγίου Ευδοκίμου. Στην συνέχεια ακολούθησε η πανηγυρική τράπεζα και στις 7 μ.μ. άρχισε η αγρυπνία για την εορτή.
Μετά την ακολουθία της Λιτής μεταβήκαμε όλοι, μοναχοί και λαϊκοί, στο Μεγάλο Συνοδικό της Μονής, όπου ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε το Γέροντα Εφραίμ για την πρόσκλησή του, ώστε να προεξάρχει της Πανηγύρεως στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δραστηριότητα και το πνευματικό έργο της Μητροπόλεως Μύρων και επίσης στην επικείμενη επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου στα Μύρα της Λυκίας για την εορτή του αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου 2013.
Κατόπιν έκανε προσφώνηση ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Αθήνα Βλαδίμηρος Σκουρόφ εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη φιλοξενία και τη χαρά του για τη συμμετοχή της γιορτής του αγίου Ευδοκίμου. Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαδίμηρος Γιαννούκοβιτς μαζί με τον πρέσβη θα παραδώσουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη στις Καρυές ακριβές αντίγραφο του ιστορικού Ευαγγελίου της Περεσόπνιτσα Ουκρανίας του 16ου αιώνα, το οποίο εκδόθηκε με την ευκαιρία της επετείου των 1025 χρόνων από τον εκχριστιανισμό των Ουκρανών.
Κατόπιν μίλησε ο Γέροντας Εφραίμ για το βίο του αγίου Ευδοκίμου, την μεγάλη αρετή της ταπεινώσεώς του, ο οποίος και μετά την κοίμησή του απέφευγε την ανθρώπινη τιμή και δόξα. Η ταπείνωση, η αρετή του αγίου θα πρέπει να προβληματίζει όλους εμάς που επιζητούμε την ψεύτικη ανθρώπινη δόξα και όχι την αληθινή δόξα του Θεού.
Κάθε προσκύνημά μου στο Άγιο Όρος έχει να μου δώσει κάτι πνευματικό, ευλογία και χάρη από την Παναγία, την Ηγουμένη του Τόπου, όμως σήμερα σε αυτήν την πανήγυρη όπως είδα και από τη συναναστροφή μου με τους άλλους προσκυνητές ο άγιος Ευδόκιμος νομίζω ότι βοηθά πολύ να γεμίζουν οι πνευματικές μπαταρίες μας!!!
Τρύφων Κούστας

3722 - Οικουμενικός Πατριάρχης προς καταληψίες: «Άρατε πύλας. Εξέλθετε και απέλθετε»Άγιο Όρος, των Νίκου Μαγγίνα και Αντώνη Τριανταφύλλου για το Amen.gr
Σε μια αναφορά της οποίας το νόημα δεν μπορεί να παρερμηνευθεί ούτε στο ελάχιστο προχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που το απόγευμα της Πέμπτης επισκέφθηκε το κονάκι της Κανονικής Αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές.
Δείχνοντας με το χέρι προς την κατεύθυνση του χώρου, όπου συνεχίζουν να παραμένουν -παρά την πληθώρα καταδικαστικών δικαστικών αποφάσεων- οι καταληψίες της αντικανονικής και σχισματικής «παρασυναγωγής» ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τους κάλεσε να αποχωρήσουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «άρατε πύλας. Εξέλθετε και απέλθετε και καλή μετάνοια για τη σωτηρία της ψυχής σας».
Λίγη ώρα νωρίτερα την ώρα της υποδοχής του στην είσοδο του κονακίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε ως συμβολικό δώρο στον Καθηγούμενο Βαρθολομαίο το επιστήθιο σταυρό του.
Κατά την δοξολογία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στον πρόσφατα εκλεγέντα νέο Ηγούμενο εξέφρασε την μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης για την ενότητα και την ομοψυχία που επέδειξαν τα μέλη της Αδελφότητος της Μονής Εσφιγμένου με την ομόφωνη εκλογή του νέου καθηγούμενου, υπογραμμίζοντας ότι «δώσατε πολλά μηνύματα με αυτή την πράξη σας. Ότι είστε μικρά αλλά δυναμική αδελφότης».
Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί και στον μεγάλο απόντα της συνάντησης, στον μακαριστό Γέροντα Ηγούμενο Χρυσόστομο Κατσουλιέρη, τον οποίο χαρακτήρισε μεγάλο παρόντα.
«Αυτή τη στιγμή θα έλεγε κάποιος ότι έχουμε ένα μεγάλο απόντα εδώ και αυτός είναι ο μακαριστός πατέρας σας και ηγούμενός σας, αλλά θα το διορθώσω αυτό και θα πω ότι είναι ο μεγάλος παρών, ο οποίος από τον ουρανό καμαρώνει τα εκγονά του και ευλογεί την ομοψυχία σας. Καλωσορίσει τον Πατριάρχη στα ίδια και προσεύχεται για την εξέλιξη του θέματος, το οποίο, όπως είπε, και η οσιολογιότης σου, αργά ή γρήγορα θα έχει αισία έκβαση. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά διότι ο Θεός μας είναι πρωτίστως της Αγάπης, αλλά είναι και Θεός της Δικαιοσύνης και το άδικον ουκ ευλογείται».
Νωρίτερα, ο νέος καθηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη αναφέρθηκε στον μεγάλο αγώνα που ξεκίνησε ο μακαριστός Ηγούμενος Χρυσόστομος Κατσουλιέρης για την επιστροφή του κτιριακού συγκροτήματος της μονής στην κανονική Αδελφότητα και στο πλήθος καταδικαστικών -για την πλευρά των καταληψιών- δικαστικών αποφάσεων.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα τραγικά γεγονότα του περασμένου Ιουλίου, όταν οι καταληψίες σχισματικοί έφθασαν στο σημείο να ρίξουν εμπρηστικούς μηχανισμούς κατά των αστυνομικών που επιχείρησαν να σπάσουν την πόρτα και να τους απομακρύνουν σε εκτέλεση σχετικής δικαστικής απόφασης.
Μετά τη δοξολογία ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του αειμνήστου Ηγουμένου Χρυσόστομου Κατσουλιέρη, στην σκιά της «μαύρης κηλίδας» που ξεχωρίζει στο βάθος, δηλαδή το κτίριο που γειτνιάζει με το κτίριο όπου διαμένει η κανονική Αδελφότητα.
Ακολουθεί η ομιλία του Ηγουμένου Βαρθολομαίου Εσφιγμενίτη προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Παναγιώτατε Πάτερ καί Δέσποτα!
λοι Σς περιμέναμε στό ταπεινό Κονάκι τς σφιγμένου, λλά κανείς δέν φαντάζετο πς θα ξελίσσοντο ντέλει τά πράγματα. πελογίζαμε μέ τόν Γέροντα τίς μέρες πού θά εχαμε τήν ψηλή τιμή τς δ παρουσίας Σας καί προσπαθούσαμε νά καλύψουμε τίς ποικίλες πείγουσες νάγκες ντός καί κτός γίου ρους, στε νά εμαστε λοι μαζί δ σήμερα. δη πό καιρό Γέροντας δημονοσε καί ργάνωνε τά πάντα γιά τήν ποδοχή, πως καί τίς προηγούμενες φορές.
γιος Θεός δωσε λλη τροπή καί τό ποτέλεσμα εναι, στή θέση το Γέροντα και ες διαδοχήν του νά Σς προσφωνε νας μέχρι πρό τινος ποτακτικός του, ν θαυμασμ λλά και μηχανί. Θαυμάζουμε γιά πολλά τίς τελευταες μέρες  Παναγιώτατε. Θαυμάζουμε γιά τήν μακαριότητα και διαύγεια και συχία ν τ ποί κοιμήθη Γέροντας, γιά τήν πιρροή πού σκησε στήν δελφότητα κοίμησή του, γιά τήν συγκυρία κατά τήν ποία συνέβη, γιά τήν νταση τς γάπης και το ασθήματος νότητος πού μς πλημμυρίζουν πό τς κοιμήσεώς του, γιά τήν σύμπτωση τς μέρας τς κλογς νέου Καθηγουμένου μέ τήν μέρα τς ορτς το μαθητο τς γάπης, το ποστόλου καί Εαγγελιστο ωάννου το Θεολόγου, γιά τήν ποικιλοτρόπως κφραζομένη γάπη το κόσμου ναντι τς δελφότητος, λλά κυρίως γιά τήν σύμπτωση λων ατν μέ τήν λευση τς Παναγιότητός Σας λίγες μόλις μέρες μετά.
Δεχθετε τήν διαβεβαίωση τι στό πρόσωπό Σας, δέν ποδεχόμεθα μόνο τόν Πατριάρχη το γένους, τόν διάδοχο το γίου ωάννου το Χρυσοστόμου καί το γίου Γρηγορίου το Θεολόγου, το Γρηγορίου το πέμπτου το νακαινιστο τς Μονς μας καί το νθίμου το κτου το σφιγμενίτου. ποδεχόμεθα σε να λλο  - ς μς πιτραπε να πομε - πιό προσωπικό, πίπεδο, τόν Πατέρα τόν δυνάμενο να κομίσει τήν ναγκαία παρηγορία για τήν στέρηση το Γέροντός μας.
δελφότητα τς Μονς μας Παναγιώτατε ασθάνεται παροσα τήν γία μορφή το Γέροντος Χρυσοστόμου το νθρώπου πού γάπησε σο λίγοι κόμα καί τόν χθρό του, το μοναχο πού πεχθάνθηκε κατά τρόπο νεπανάληπτο τήν κατάκριση, πού δέν πήντησε ποτέ στίς λοιδωρίες, πού εχε πάντα ναν καλό λόγο γιά τούς πάντες καί τά πάντα, τόν ριστοκράτη το γίου ρους, τόν ταπεινό διακονητή τς κκλησίας. Καί εναι παρουσία του πού μς δηγε καί μς δείχνει τήν πορεία.  
Τό ργο μας, πως επατε και Σες χθές νώπιον τς Διπλς Συνάξεως, δέν μπορε νά εναι λλο πό τό νά συνεχίσουμε τόν γώνα του μέ πίστη καί φοσίωση στό σπουδαο τιμαλφές τς στορίας καί τς κκλησίας πού λέγεται γιον ρος. Τό «γένοιτο» πού επε Γέροντας πρός τήν  Μεγάλη το Χριστο κκλησία καί τήν ερά Κοινότητα, ταν το νέθεσαν τόν σταυρό τς Μονς σφιγμένου σχύει γιά τήν δελφότητά του πολλαπλασίως, μλλον, χει μετεξελιχθ ριζικς· κατ’ κρίβειαν, πλέον δέν πρόκειται μόνον περί συγκαταβάσεως, κκλησιαστικο καθήκοντος μις λογικς κολουθίας, λλά σ’ λα ατά προσετέθη πλέον καί κυριαρχε ασθηση το περτάτου χρέους πέναντι στόν θυσιασθέντα : τό «γένοιτο» στήν φάση κείνη φοροσε λους μας, τήν τότε συνοδεία μας· πό τότε πού πρτος τς δελφότητος δωσε τήν δια τή ζωή του – θυσιάστηκε,  μς τό παρέδωσε ατό τό «γένοιτο» ς παρακαταθήκη, ς σκυτάλη καί ς ντολή. Δέν εναι λοιπόν συμπτωματικό τι δελφότητα ασθάνεται σο ποτέ νισχυμένη καί προσηλωμένη στό ργο της, ες διάψευσιν τν προβλεπόντων διάλυση με τον θάνατό του.
Παναγιώτατε, ταν ναλάβατε τά νία το Οκουμενικο Πατριαρχείου προέβητε σέ μία σημαντική κίνηση. Τείνατε χερα συνεννοήσεως καί καταλλαγς πρός τούς νθρώπους πού κατεχαν τήν Μονή μας καί σαν γκλωβισμένοι στά διέξοδα το περιθωρίου πού εχαν πιλέξει. Δι’ μν κκλησία πό τό ψος το θρόνου τς Κωνσταντινουπόλεως τούς προσέφερε γαπητικς τό ρεισμα γιά νά σταθον. κενοι τό πέκρουσαν περοπτικά μμένοντας στό περιθώριο.
κίνησή Σας κείνη δωσε τό φετηριακό στίγμα τς πορείας και πετέλεσε για μς, πό τότε πού ναλάβαμε τήν Μονή, γνώμονα καί πυξίδα. διος Γέροντας και λοι μας, δημοσίως τούς καλέσαμε κατ’ πανάληψη νά προσέλθουν καί νά βρομε τούς τρόπους γιά νά πορευθον μέσα στό γιο Σμα τς κκλησίας. ντέδρασαν κόμη χειρότερα. Δέν κατάφεραν οτε τότε νά ξέλθουν πό τό περιθώριο. Θά θελα σήμερα νά π τό ξς: δέν συναισθάνονται τί πώλεσαν και στις δύο περιπτώσεις. Καί δέν ξέρουν τί χάνουν παραμένοντας ο κατ’ πίγνωσιν στό ατοσχέδιο χυρό τους τς κατακρίσεως, το ψεύδους καί τς μισαλλοδοξίας.
Καθ’ σον μς φορ, γαπητική διάθεση ξακολουθε να μς διακατέχει στο κέραιο. πως μως κκλησία και ερά Κοινότης τσι και μες εδικώτερα, ασθανόμεθα την ποχρέωση να προχωρήσουμε. Πορευόμαστε σταθερά μέ γνώμονες τήν γάπη λλά καί τήν ποφασιστικότητα στήν πιτέλεση το σκοπο μας, μέ προσήλωση στήν κκλησία, στήν Κανονικότητα καί στό ερό καθεστώς το γιωνύμου ρους.
Πρίν ναλάβουμε Παναγιώτατε τήν Μονή σφιγμένου, μία σκέψη πασχολοσε σους εχαν γωνισθε γιά τήν πίλυση τούτου το γορδίου δεσμο. Μή τυχόν καί ατοί πού θά ναλάβουν παναπαυθον πλς στην μοναστηριακή περιωπή και στα ξ ατς προνόμια και τιμές καί φεισθον προσπαθειν καί δαπανν γιά τήν πρόοδο τς ποθέσεως.
ξέλιξη, ς μο πιτραπε νά π, πρξε κριβς ντίθετη. δελφότητα πού δη εχε διεκπεραιώσει δίς τήν νακαίνιση το Κελλίου το Εαγγελισμο, γωνίστηκε με πολλή προσευχή και σχεδόν πεγνωσμένα και κατάφερε στό τέλος νά νεγείρει κ βάθρων τό παρόν νέο κτήριο ντιπροσωπείου πί σφιγμενιτικο δάφους, δαπάνησε δέ σημαντικά κ το στερήματός της κόμη καί γιά μελέτη ποκαταστάσεως το διπλανο κατειλημμένου κτηρίου. λλά καί πέναντι στήν κατάληψη προχώρησε συστηματικά καί πομονητικά σέ λες τίς νόμιμες νέργειες, στε σήμερα νά χει καταστε πολύτως διαυγής κατάσταση καί νά χουν καλυφθε λα τά κενά. Καί φυσικά συνεχίζουμε στά πόμενα βήματα. ξ λλου χάριτι Θεο δελφότητα ριθμε σήμερα περδιπλασίους τς ρχικς δυνάμεώς της καί τοτο παρά τήν περβολική στενότητα το χώρου μας.
Καί τσι χουμε σήμερα μία κατάσταση ποία σέ τίποτε δέν θυμίζει τό 2002 ταν λαμβάνοντο ο πρτες ποφάσεις, τό 2005 ταν ναλαμβάναμε τήν Μονή.
Τό πορίας ξιον εναι τι μετά τατα ρχισαν νά κούγονται φωνές περί δθεν περδραστηριότητός μας. Περίσκεψη δείχνει νά προκαλε σέ κάποιους τό γεγονός τι συσσωρεύονται δικαστικές ποφάσεις ες βάρος τν καταληψιν καί τι δη μφανίζονται διεκδικήσεις μας κατά τς δρανούσης Πολιτείας λλά καί ναζήτηση εθυνν γιά τήν σωρεία παραβάσεων καθήκοντος πού ντιμετωπίζουμε. Περίσκεψη ως γωνίας, μή τυχόν καί πετύχουμε τόν σκοπό μας.
Εναι πράγματι ντυπωσιακό τό πότε προέκυψαν ο περίεργες ατές προσεγγίσεις. Προέκυψαν, συγκράτητα πλέον, ταν ντός το θέρους πιχειρήθηκε κτέλεση δικαστικς ποφάσεως πρός κκένωση το κατειλημμένου τμήματος το ντιπροσωπείου. Δηλαδή τότε πού φάνηκε τι δ δελφότητα πετυχαίνει πό στιγμή σέ στιγμή να μέρος το σκοπο στόν ποο τάχθηκε.
Κατ’ κείνη τήν στιγμή λοιπόν δύο εναι ο πλευρές πού χασαν την ψυχραιμία τους: πό τήν μία ο καταληψίες πού φθασαν νά πετον κρηκτικά στούς λειτουργούς το κράτους καί πό τήν λλη ο λοιποί γωνιοντες πού πιστράτευσαν παραχρμα συγκεκριμένη μερίδα το τύπου και συγκεκριμένες γραφίδες, γιά νά πον τά ξς ντιφατικά: τι δέν πρέπει να γίνει κτέλεση καί τι δελφότητά μας πέτυχε.   
Παναγιώτατε, δέν πτοούμεθα. Και ς μη φοβούμαστε να πομε τά πράγματα μέ τό νομά τους: χουμε πέναντί μας  να πλέγμα συγκλινουσν σκοπιμοτήτων, ν τέλει να  παρακράτος, πού δέν θέλει τήν πίτευξη το σκοπο Σας καί σκοπο το γίου ρους και σκοπο μας. Πού νοχλεται κ το τι δηγομε τό καράβι στόν προορισμό του. Πού στενοχω-ρεται τι Μονή μας πέρασε πό τά χέρια σχισματικν σε μία κανονική κατάσταση, τι λειτουργε ερύθμως καί, κυρίως, τι πάρχει και κφέρει ποψη στην ερά Κοινότητα. - Δεν μς πειράζει.
Σήμερα θά εχαμε τό κατειλημμένο κτήριο, ν δημόσια δύναμη φηνόταν να κάνει τό ργο της. Κι’ τσι πιθανότατα χάνεται μία μοναδική εκαιρία νά ποκατασταθε τό κτήριο ατό καί νά μς φιλοξενήσει. Νναι ελογημένο. ς εναι κι ατό να κόμη θύμα. Εμαστε μως βέβαιοι: τό δίκαιο το γίου ρους καί τς Μητρός κκλησίας και τό δίκαιο το Κράτους τελικά θά πικρατήσουν. γωνιζόμαστε γι’ ατό νηφάλια καί χωρίς καμία παρέκκλιση πό τήν κανονικότητα καί τήν νομιμότητα. Εχαμε και χουμε πομονή.
Και χουμε πάντοτε νώπιόν μας τό φωτεινό Σας παράδειγμα, το Ποιμένος πού με φόδιο τήν λήθεια τς πίστεώς μας και τήν βαρειά κληρονομία τς πρωτοθρόνου κκλησίας δίνει νυποχώρητα τν μάχη γι τήν προάσπιση τν δικαίων το Οκουμενικο Πατριαρχείου, πού μεταφέρει νά τήν οκουμένη, διατυπωμένο προσφυς τό μήνυμα τς προστασίας τς θείας δημιουργίας.
Θά θελα κλείνοντας, ν γνωρίζετε τι πολλή εναι δύναμη καί τό κουράγιο πού παίρνουμε πό τήν πίσκεψή Σας. Προσωπικς μιλν καί σύμπασα δελφότητα τς ερς Μονς σφιγένου ασθανόμαστε μεγάλη εγνωμοσύνη για τήν πολλάκις κφρασθεσα στήριξη καί τίς ελογίες Σας. μπνευσμένος λόγος Σας χθές περί το θέματος νώπιον τς Διπλς ερς Συνάξεως καί τά καλά Σας λόγια για τον Γέροντα, τόν διάδοχό του και την δελφότητα  ποτελον για μς πολύτιμο μετάλλιο τιμς καί σα καί νά πομε ες εχαριστίαν θά εναι λίγα.
ρρωσθε Παναγιώτατε. Πολλά τά τη Σας. 

Περισσότερες φωτογραφίες: http://www.amen.gr/article15604