Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2013

3655 - Ενθύμηση νοσταλγική Χρυσοστόμου του Ηγουμένου Εσφιγμένουτου Νίκου Παπαχρήστου
Την καλοσύνη την συναντάς συχνά αλλά σπάνια! Είναι συχνή και ίσως αμετάπτωτη στα πρόσωπα που επέλεξαν μια για πάντα τη συντροφιά της. Σπάνια, όμως, συναντάς τα πρόσωπα αυτά. Τόσο σπάνια ώστε μόλις τα συναντήσεις φυλακίζεις αμέσως το βλέμμα τους στην καρδιά σου, κρέμεσαι από τους λόγους τους, παραδειγματίζεσαι από τις πράξεις, ενισχύεσαι στο φρόνημα, μαθαίνεις να αγαπάς το καλό μέσα από την δική τους καρδιά.
Ένα τέτοιο πρόσωπο, ο μακαριστός γερό Χρυσόστομος ο Κατσουλιέρης, ο Ηγούμενος της Κανονικής Αδελφότητος του Εσφιγμένου. Στο δίλημμα απαρίθμηση των αρετών ή αράδες μέσα από την καρδιά βγαλμένες ανάκατα βουτηγμένες στης αγάπης το λογισμό, προτίμησα τη μέση λύση. Το θέλημα του Θεού οδήγησε τα βήματά μου στη γνωριμία με τον άνθρωπο αυτό προ ετών. Γνώρισα έναν παπά πραγματικό, έναν ποιμένα με συνείδηση καθαρή, έναν άδολο λειτουργό, έναν αγαπώντα στην κυριολεξία. Σε αυτήν τη μετοχή συνοψίζεται μέσα μου το σύνολο των λέξεων που συνοδεύουν την ενθύμηση του πράου προσώπου του, του παιδικού του χαμόγελου, των ευγενών του λόγων, της νεανικής του καρδιάς και του ταπεινού του φρονήματος.
Αγωνίστηκε με σθένος και ελπίδα για την προάσπιση των δικαίων της Κανονικής Αδελφότητας απένταντι στον ού κατ΄επίγνωσιν ζήλον των λάθρα οικούντων. Αυθεντικός καλόγερος ο ίδιος εφάρμοσε και αυτήν ακόμη την ακρίβεια της λέξης στην προσωπική του ζωή και έτσι αναδείχθηκε στις καρδιές πολλών ως άκακος "παππούλης" και η ενθύμησή του αφήνει μια γλυκειά γεύση στις διάνοιές μας.
Αγαπημένε Γέροντα,
Πλησιάζει η Κυριακή. Μα για σένα δεν έχει πια σημασία. Αναπαυμένος στην αθωνίτιδα γή ως σώμα, ήδη πορεύεσαι προς Εμμαούς μαζί τους. Έχεις το προνόμιο, όμως, να γνωρίζεις ποιος είναι αυτός που εν ετέρα μορφή σας πλησιάζει πριν ακόμη σας εξηγήσει τις Γραφές, δίχως να περιμένεις την κλάση του άρτου από τα χέρια Του. Διότι αυτήν ακριβώς την κλάση διακόνησες και οι Γραφές αποτελούσαν το εντρύφημά σου στις ώρες του πόνου από την μοναξιά του δίκαιου αγώνα. Αυτός ο Ξένος σου έχει δοθεί Γέροντα και στο βλέμμα σου τον βλέπαμε με τη μορφή της Αγάπης. Τώρα στο λέμε ξανά. Γέροντα, στην ατελείωτη Κυριακή που σου επεφύλαξε, μη λησμονείς να αγαπάς όπως κ εδώ τα πρόσωπά μας.
Αιωνία σου η μνήμη. 


Φωτογραφίες: http://athosesfigmenou.blogspot.gr

3654 - Νέα ιστοσελίδα για την Ι.Μ. ΧιλανδαρίουΝέα καλαίσθητη, με πλούσια ύλη, ιστοσελίδα για την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου δημιούργησαν φίλοι προσκυνητές σε συνεργασία με το μοναστήρι.
Αξίζει να την επισκεφθείτε: http://www.hilandar.info

3653 - Παρουσιάστηκε το αναμνηστικό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους με την ΕλλάδαΓραφείο ειδήσεων Amen.gr, με πληροφορίες από ΔΤ των ΕΛΤΑ /
Φωτογραφίες του Νίκου ΠαπαχρήστουΤα Ελληνικά Ταχυδρομεία και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους διοργάνωσαν την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013, αναδρομική παρουσίαση των γραμματοσήμων με εικόνες από τις 20 Ιερές Μονές και θέματα από την ζωή στο Αγιώνυμο Όρος Άθω, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.
.......Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για την συμπλήρωση 100 ετών από την έκδοση του ψηφίσματος των Αγιορειτών μοναχών περί «της αιωνίου και αδιασπάστου ενώσεως μετά της Μητρός Ελλάδος» και με αφορμή την έκδοση της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «100 χρόνια από την Ενσωμάτωση του Αγίου Όρους με την Ελλάδα». Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως παρουσιάστηκαν τα γραμματόσημα με παραστάσεις από το Άγιο Όρος που έχουν εκδώσει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία από το 1927 μέχρι σήμερα.
.......Ο Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Κωστής Μελαχροινός, χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε: «Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στα 185 χρόνια της Ιστορίας τους, έχουν αγκαλιάσει όλα τα μεγάλα γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας. Σφράγισαν κάθε ανάσα της ελληνικής ψυχής, συνδέθηκαν με το περιβάλλον στο οποίο κυοφορήθηκαν οι σταθμοί του μεγάλου ελληνικού ταξιδιού. Ταυτίστηκαν με τους καημούς, τις χαρές και τις λύπες της ελληνικής κοινωνίας εν μέσω πολέμων, αναταραχών, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποθανατίζουν τις καίριες στιγμές της Ιστορίας για χάρη των μελλοντικών γενεών».
.......O εκπρόσωπος της Ιεράς Επιστασίας της Κοινότητας του Αγίου Όρους π. Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης είπε χαρακτηριστικά: «Η Ιερά Κοινότης, βλέποντας την επιτυχία και την απήχηση τις οποίες είχαν στο ευρύ κοινό όλες οι μέχρι τώρα σειρές των ελληνικών γραμματοσήμων με θέμα το Άγιο Όρος, με πολλή χαρά αποδέχθηκε την πρόθεση των Ελληνικών Ταχυδρομείων να συμβάλουν στον εορτασμό της βαρυσήμαντης επετείου».
.......Ο ειδικός Σύμβουλος Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ κ. Μωυσής Κωνσταντίνης έκανε την αναδρομική παρουσίαση των γραμματοσήμων με θέμα το Άγιο Όρος από το υλικό του αρχείου της Διεύθυνσης Φιλοτελισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
.......Στην εκδήλωση παρέστη ο π.Νικόδημος Αγιοπαυλίτης, Επιστάτης-μέλος της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους ενώ τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Πρωτοπρ.Θωμάς Συνοδινός.

.......Δείτε τις φωτογραφίες: http://www.amen.gr/article15506

3652 - Όσιος Ευδόκιμος ο ΒατοπαιδινόςΑγιορείτης Άγιος
Μνήμη 5 Οκτωβρίου

3651 - Όσιος Σάββας ο Βατοπαιδινός, ο δια Χριστόν σαλός (†1349)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 5 Οκτωβρίου