Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

3643 - Η πανήγυρη στον ΜυλοπόταμοΌσοι προσπαθήσαμε να παρακολουθήσουμε το απόγευμα ζωντανά τον Εσπερινό από τον Μυλοπόταμο του Αγίου Όρους διαπιστώσαμε τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι υπεύθυνοι της Livemedia με το ίντερνετ της περιοχής. Μεγάλο το διάστημα της σύνδεσης αλλά και πολλές οι διακοπές. Ας ελπίσουμε να ξεπεραστούν μέχρι αύριο το πρωί τα εμπόδια και να παρακολουθήσουμε εδώ, χωρίς προβλήματα, την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Ανακοίνωση της Livemedia
Ζητούμε την κατανόησή σας για τυχόν διακοπές κατά τη Ζωντανή Μετάδοση του Εσπερινού. Οι συνθήκες μετάδοσης είναι αρκετά δύσκολες λόγω περιορισμένης πρόσβασης στο ασύρματο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ της περιοχής. Θα ξαναπροσπαθήσουμε αύριο (3/10) με την Θ. Λειτουργία.

Τις φωτογραφίες από τον σημερινό Εσπερινό μου έστειλε ο αγαπητός φίλος Γιάννης Ρ.


3642 - Ανήθικο δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας για το Άγιο ΌροςΕντυπώσεις για ρατσιστικές επιθέσεις εντός του Αγίου Όρους αφήνει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» μέσω της ιστοσελίδας της.
Στο πλαίσιο καταγραφής των ρατσιστικών επιθέσεων στην Ελλάδα, η εφημερίδα δημιούργησε στην ιστοσελίδα της έναν διαδραστικό χάρτη ο οποίος εμφανίζει τις ρατσιστικές επιθέσεις που έχουν γίνει σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Ανάμεσα στις περιοχές αυτές είναι και το Άγιον Όρος.
Στον χάρτη της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται το γεγονός του σοβαρού τραυματισμού ενός εργάτη από την Γεωργία ο οποίος βρέθηκε αιμόφυρτος στις Καρυές.
Πράγματι το γεγονός συνέβη, είναι όμως από την πρώτη στιγμή γνωστό πως δεν επρόκειτο για ρατσιστική βία. Τον Γεωργιανό ο οποίος εργαζόταν στο Άγιον Όρος, χτύπησε ένας ομοεθνής του.
Αν και η εφημερίδα παραπέμπει για περισσότερες πληροφορίες σε δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας «Έθνος» στο οποίο πράγματι αναφέρεται πως το χτύπημα δεν ήταν ρατσιστικό, εντούτοις οι εντυπώσεις για το Άγιον Όρος δημιουργούνται, αφού το δημοσίευμα είναι στα ελληνικά με αποτέλσμα οι αγγλόφωνοι αναγνώστες του «Guardian» μένουν στην εντύπωση πως στο Άγιον Όρος γίνονται ρατσιστικές επιθέσεις.

Το γεγονός του τραυματισμού του Γεωργιανού από ομοεθνή του, όπως το παρουσίασαν,την ίδια ημέρα, οι ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ:

 

3641 - Περίεργο ζύγιασμαΤου Βασίλη Χαραλάμπους
Οι πελώριες σκιές
από τα σύννεφα στο καταρράχι
τα θάμνα π΄ανταμώνονται στ΄ ακρόβραχο
τα ξερόκλαδα στο πεζούλι παρέκει πεσμένα
ζυγιάζονται περίεργα με την ανώφελη λαλιά.
Στα Καρουλιώτικα βράχια
παραπανήσια ετούτο καταλαμβαίνεις
για τα τόσα λόγια τα περίσσια
που κείνη τη σοφία φευγατίζουν.
Από την ποιητική συλλογή «Τ’ Άθωνα απλωταριά»

3640 - Θεοδόσιος ιερομόναχος Καρουλιώτης († 2 Οκτωβρίου 1937)
Θεοδόσιος ιερομόναχος Καρουλιώτης (1869-1937) 
http://athosprosopography.blogspot.com

3639 - Νεομάρτυς Χατζη-Γεώργιος (†1794)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 2 Οκτωβρίου