Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

3594 - Φωτογραφίες από την Πανήγυρη της Αγίας Ζώνης 2013 στην Ιερά Μονή ΒατοπαιδίουΔείτε όλες τις φωτογραφίες (98) εδώ: http://www.vatopedi.gr/fotothiki/?ph=52245

3593 - Για πρώτη φορά το Τίμιο Ξύλο της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου σε Στρατιωτική Μονάδα


Με τον αγιασμό στην 34η  Μ/Χ Ταξιαρχία Πεζικού η οποία εδρεύει στην περιοχή της Ασσήρου, ολοκληρώθηκε το  προσκύνημα του Τιμίου Σταυρού εκ της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου, το οποίο εκόμισε ο Καθηγούμενος της Μονής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ιωσήφ, στην Ιερά Μητρόπολη μας, προκειμένου να παραστή στις εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου.
Το πρωί της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου ε.έ., πραγματοποιήθηκε η επίσημος υποδοχή του Τιμίου Σταυρού στην 34η  Μ/Χ Ταξιαρχία και εν συνεχεία τελέσθη ο Αγιασμός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, παρουσία του Διοικητού της Ταξιαρχίας, Τ/ρχου κ. Θεόδωρου Κουλούρη, τιμητικού αγήματος το οποίο και απέδωσε τις προβλεπόμενες τιμές καθώς και πλήρως παρατεταγμένου του τάγματος της μονάδος.
Κατά την σύντομο ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας εξέφρασε την χαρά του, για την παρουσία του Τιμίου Ξύλου στους χώρους του στρατοπέδου, τονίζοντας ότι ο Σταυρός του Κυρίου μας είναι όπλο ειρήνης, είναι αήττητον τρόπαιον και το παντοτεινό σύμβολο της θυσίας και της νίκης της Ζωής έναντι του θανάτου. Ενώ κατέληξε την ομιλία του, ευχαριστώντας τον Καθηγούμενο την Μονής Ξηροποτάμου, ο οποίος είχε την καλοσύνη να κομίσει το πολύτιμο Μαργαρίτι του Χριστιανισμού στην επαρχία και στην Μητρόπολη μας, ανταποκρινόμενος ευχαρίστως στην πρόσκληση της Μητροπόλεως για να παραστεί στις εορτές τις Υψώσεως του Σταυρού
Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου, π. Ιωσήφ ανεφέρθη στην ιστορία του Τιμίου Σταυρού ενώ τόνισε την σημασία της επισκέψεως του συγκεκριμένου τμήματος του Τιμίου Ξύλου για πρώτη φορά στους χώρους μίας Στρατιωτικής Μονάδος.
Τέλος, ο Διοικητής της 34ης Ταξιαρχίας κ. Θεόδωρος Κουλούρης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, για την ιδιαίτερη τιμή που απέδωσε στην μονάδα, φέρνοντας αυτόν τον σπουδαίο θησαυρό της Ορθοδοξίας καθώς και τον Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου, στον οποίο και επίδωσε Τιμητική Πλακέτα με το έμβλημα της Ταξιαρχίας.
Μετά το πέρας του Αγιασμού όλοι οι οπλίτες, οι ανώτεροι αξιωματικοί καθώς και το στρατιωτικό προσωπικό είχαν την χαρά και την τιμή να ασπαστούν το Τίμιο Ξύλο και να λάβουν  την ευλογία Του, παίρνοντας δύναμη για το σπουδαίο και πολυεύθυνο έργο το οποίο επιτελούν αόκνως για να παραμένει ισχυρό και ακλόνητο το αίσθημα ασφάλειας στον λαό, ενώ παράλληλα αγιάσθηκαν και όλοι οι χώροι και οι εγκαταστάσεις της μονάδος.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης

3592 - Ο Γέροντας Νίκων απὸ την Νέα Σκήτη Αγίου Όρους μιλά στο Ρωμαίικο Οδοιπορικό


Σ πίσκεψή μας στ γιον ρος, νάμεσα στς λλες πνευματικς εκαιρίες, εχαμε τν ελογία ν πισκεφτομε κα τν Νέα Σκήτη, που συναντήσαμε τν γνωστ σ πολλος γι τς μιλίες του, Γέροντα Νίκωνα. Στ παρακάτω βίντεο σχεδν μίας ρας μπορετε ν παρακολουθήσετε τ πνευματικ θέματα πο μς νέλυσε πως τν γώνα πο πρέπει ν κάνει νας χριστιανς μέσα στν κόσμο γι ν βρε τν Θεό, τν τρόπο ζως κα σκησης τν μοναχν στ γιον ρος, τν σωστ χρήση τς τεχνολογίας, τν δύναμη τς προσευχς, τ ζήτημα το γεροντισμο κα πολλ λλα. ξίζει ν δώσετε διαίτερη προσοχ στ δεύτερο μέρος τς συνέντευξης (π τ 26:20 κα μετ) στ ποο π. Νίκων μιλ γι τν χαρισματικ γέροντά του, τν φραμ τν Φιλοθεΐτη, πο σήμερα βρίσκεται στν μερικ  κα χει δρύσει 18 (!) μοναστήρια.
Καλή σας ἀκρόαση...

3591 - Αγιασμός μετά του Τιμίου Ξύλου του υπό ανέγερση Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου Παλαμά του Αγιορείτη, από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου


Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου ε.έ., ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά και εορτάζει την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας, η Ευλόγησις μετά του Τιμίου Ξύλου του υπό ανέγερση Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Μελισσοχωρίου.
Τον Αγιασμό ετέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ιωσήφ, ενώ παρέστησαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Μελισσοχωρίου κ. Αθανάσιος Μοσχόπουλος καθώς και αρκετός κόσμος, ο οποίος στηρίζει με την αγάπη του, τον νέο Ναό που πρόκειται να αποπερατωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στην σύντομη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του, προς το πρόσωπο του Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής για την παρουσία του εδώ μαζί με το πολύτιμο μαργαρίτι της Ορθοδόξου Πίστεως μας το οποίο και φυλάσσεται στην Μονή Ξηροποτάμου. Αναφέρθη εν συντομία στην πορεία των έργων εκφράζοντας την χαρά και την ικανοποίησή του για την αποπεράτωση του νέου Ναού, τονίζοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο νέος ναός θα είναι έτοιμος και θα αποτελεί ένα ακόμη φάρο της επαρχία μας, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο σημείο λειτουργικής αναφοράς και ένα καινούργιο πνευματικό καταφύγιο.