Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

3580 - Λαμπρή υποδοχή του Τιμίου Ξύλου της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου στο Μελισσοχώρι ΩραιοκάστρουΜε κάθε λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Μελισσοχωρίου η υποδοχή του Τιμίου Ξύλου, εκ της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου – Αγίου Όρους, το απόγευμα της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου 2013.
Το Τίμιο Ξύλο, το οποίο εκόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Πανοσιολογιώτατος  Αρχιμανδρίτης π. Ιωσήφ, υποδέχτηκε στην κατάμεστη από πλήθος πιστών και προσκυνητών κεντρική πλατεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης. Στις εόρτιες εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές  της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, των ΑΝ. ΕΛΛ. κα Σταυρούλα Ξουλίδου και ΔΗ.ΜΑΡ. κα Κατερίνα Μάρκου, ο Δήμαρχος  Ωραιοκάστρου κ. Δημήτριος Σαραμάντος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Μελλισοχωρίου κ. Μοσχόπουλος  Αθανάσιος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου κα  Δάφνη Δεληπάλα, εκπρόσωποι του Δήμου Λαγκαδά και του Στρατού Ξηράς καθώς και μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως.
Μετά το πέρας της Υποδοχής το Τίμιο Ξύλο, συνοδεία της Φιλαρμονικής Μπάντας του Μελισσοχωρίου και των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής ενδεδυμένων με τις παραδοσιακές φορεσιές της Μακεδονίας, μετεφέρθη λιτανευτικώς εις τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου και εψάλη η επίσημος Δοξολογία επί τῇ αφίξει του πολύτιμου Θησαυρίσματος της Ορθοδοξίας, εις την επαρχία μας και εν συνεχεία ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, της εορτής της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.
Κατά τη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του, που αυτό το πολύτιμο κειμήλιο της Πίστεως μας, το φυλασσόμενο εις την Μονή Ξηροποτάμου, βρίσκεται και πάλι ανάμεσα μας, αναβιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα παλαιό έθος που ξεκίνησε πριν 260 έτη, στις 21 Μαΐου του 1763, όταν οι τρείς Ιερείς, της τότε ονομαζόμενης περιοχής «Πάλτζας»,  ο π. Θεολόγος, ο π. Καμάρης και ο π. Δημήτριος, μαζί με τους πέντε προεστούς έφεραν για πρώτη φορά το συγκεκριμένο Τμήμα του Τιμίου Ξύλου, εις την επαρχία μας και εν συνεχεία ερχόταν παραδοσιακά κάθε χρόνο (Αρχείο 9ης Βυζαντινής Εφορείας Αρχαιοτήτων, «Δίκτυο Αρχαιολογικών Χώρων», σελ. 78), φανερώνοντας με αυτό τον τρόπο την πνευματική σχέση της επαρχίας μας με το Άγιον Όρος και κρατώντας όλα αυτά τα έτη το φρόνημα των ανθρώπων της περιοχής, ψηλά στον αγώνα των πνευματικών επάλξεων. Ο Σεβασμιωτατος Ποιμενάρχης μας, ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου Αρχιμ. Ιωσήφ, που είχε την ευγενή καλοσύνη να κομίσει τον πολύτιμο μαργαρίτη  της πνευματικής ωφέλειας τονίζοντας ότι ο Σταυρός του Χριστού είναι εκείνος που συγκινεί κάθε ψυχή Ορθόδοξου που πιστεύει στο Ιησού, διότι ο Τίμιος Σταυρός είναι ο πρόξενος της αιωνίου ζωής, γιατί πάνω σε αυτόν έρευσε άφθονο το Τίμιο Αίμα του Κυρίου πλένοντας κάθε συνείδηση από τους ρύπους αμαρτίας των ανθρώπων. 
Στην αντιφώνησή του ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου Αρχιμανδρίτης π. Ιωσήφ, ανεφέρθη εν συντομία στο ιστορικό πλαίσιο του παλαιού αυτού εθίμου της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού στην συγκεκριμένη περιοχή της Μητροπόλεώς μας, τονίζοντας την μεγάλη ευλογία που παρέχει αυτές τις δύσκολες μέρες ο Τίμιος Σταυρός, ενισχύοντας παράλληλα την Πίστη μας, σε Αυτόν ο Οποίος Σταυρώθηκε στο Τίμιο Ξύλο, για τη σωτήρια όλων των ανθρώπων, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.
Το Τίμιο Ξύλο, θα παραμείνει στο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου - Μελισσοχωρίου μέχρι την Κυριακή το απόγευμα 15 Σεπτεμβρίου 2013 όπου θα τελούνται καθημερινώς οι Ιερές Ακολουθίες σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα που μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.
 (εκ της Μητροπόλεως)

3579 - Η αρχιτεκτονική των αγιορείτικων ερημητηρίων

Στα πλαίσια μίας σειράς εκδηλώσεων της Αγιορείτικης Εστίας τις Πέμπτες του Σεπτεμβρίου με τον γενικό τίτλο «Στο βάθος κήπος» (3563 - Εκδηλώσεις Σεπτεμβρίου στην Αγιορειτική Εστία), θα λάβει χώρα και η ομιλία του Αρχιτέκτονα-Αναστηλωτή Φαίδωνα Χαντζηαντωνίου με θέμα: «Αυθόρμητη Αρχιτεκτονική στο Άγιον Όρος - Ασκητικά καταλύματα του αθωνικού μοναχισμού». Για το θέμα μίλησε στην Πεμπτουσία παρουσιάζοντας εν περιλήψει το περιεχόμενο της ομιλίας του. 
.......Παράλληλα με την ανάπτυξη της μοναστικής κοινοβιακής ζωής, μορφές της αρχαίας αιγυπτιακής και παλαιστινιακής ασκητικής παράδοσης επιβιώνουν μέχρι των ημερών μας σε απομονωμένες περιοχές του Αγίου Όρους.
.......Συνήθως, η αρχιτεκτονική των αγιορείτικων ερημητηρίων, στα οποία κατοικούν τόσο ολιγάριθμες μοναστικές συνοδείες όσο και μεμονωμένοι ασκητές, είναι αποτέλεσμα αυθόρμητων επεκτάσεων κάποιων αρχικών στενόχωρων καταλυμάτων, σπηλαίων ή καλυβών, που κάποτε κατοικούνταν από μοναχικούς ερημίτες.
.......Η ανακύκλωση ετερόκλητων υπολειμμάτων καταναλωτικών προϊόντων και οικοδομικών υλικών σε δεύτερη χρήση χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική αυτή. Μακριά από τις ανέσεις και τα απόβλητα των προϊόντων μίας χρήσης, τα ασκηταριά της «αθωνικής ερήμου» αποτελούν αυθόρμητα δημιουργήματα μιας ανώνυμης λαϊκής αρχιτεκτονικής οργανωμένα σε παλίμψηστα μιας μοναδικής και απροσδόκητης λαϊκής αισθητικής που στοχεύει στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών.
.......Αντίθετα από τους απόβλητους κατοίκους των παραγκουπόλεων του Τρίτου Κόσμου, οι αναχωρητές του Άθω συνειδητά και ηθελημένα απαρνούνται την καταναλωτική κοινωνία.

3578 - Ιδιαίτερα θετική η ανταπόκριση του κοινού στo περίπτερο του ΚεΔΑΚ στην 78η ΔΕΘ- Οπτικοακουστικό οδοιπορικό στα μνημεία και το έργο του στο Άγιον Όρος  -
- Εποπτική τεκμηρίωση των έργων του ΚεΔΑΚ -
- Πολυθεματική περιήγηση επισκεπτών στο Άγιον Όρος -
- Ηλεκτρονικό οδοιπορικό στα αθωνικά μνημεία και στο ρόλο του ΚεΔΑΚ -
Η μεγάλη  ανταπόκριση του κοινού κατά τη διάρκεια της 78ης ΔΕΘ στο θεματικό περιεχόμενο του περιπτέρου του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΝΠΔΔ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης) επιβεβαιώνει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από το ευρύ κοινό για την γνωριμία του με άγνωστες ή λίγο γνωστές πτυχές της  Αθωνικής Πολιτείας και των διάσπαρτων Μνημείων της σε όλη της Αθωνική χερσόνησο και στο έργο που επιτελεί για λογαριασμό της πολιτείας το ΚεΔΑΚ.
Η τριανταδιάχρονη  παρουσία του ΚεΔΑΚ στο Άγιον Όρος επέτρεψε την υλοποίηση ευρύτατου φάσματος μελετών με περισσότερων των 2500 έργων σε όλη την στην Αθωνική Χερσόνησο (συντήρησης, αποκατάστασης, αναστήλωσης, ανακατασκευής, ανέγερσης αναγκαίων νέων κτιρίων, πυρασφάλειας, μηχανολογικού εξοπλισμού, ειδικών χώρων προστασίας κειμηλίων, υποδομών, δικτύων, λιμενικών οδοποϊίας κλπ)
Παράλληλα αυτή η πολυετής επιστημονική και διοικητική συνεργασία με το Άγιον Όρος  -λόγω της θεσμικής αρμοδιότητας που απορρέουν από το ιδρυτικό του νόμο 1198/81 αρ. 9- επέτρεψε στο ΚεΔΑΚ την υλοποίηση εξειδικευμένων Εκθέσεων τεκμηρίωσης για τα Αγιορείτικα Μνημεία (Ελλάδα και Εξωτερικό).
Υπενθυμίζεται η πρόσφατη αξιοποίηση του Κληροδοτήματος  ΚεΔΑΚ (πίσω από το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο) σε Χώρο Τεκμηρίωσης & Προβολής Έργου ΚεΔΑΚ.
 Το κοινό, ξεναγείται μέσα σ΄ ένα εικαστικό και παράλληλα ενημερωτικό περιβάλλον σε χαρακτηριστικά δείγματα έργων στα αγιορείτικα μνημεία:
- Προσεγγίζει τον μεγάλο πολιτισμικό πλούτο του Αγίου Όρους, που μπορεί να διακυβευθεί στο βαθμό που δεν θα υπάρχει η διαρκής και συνεχής μέριμνα της ελληνικής Πολιτείας και των αγιορειτών.
- Γνωρίζει το σύνθετο και ιδιαίτερο έργο του ΚεΔΑΚ, ως αποκεντρωμένου ΝΠΔΔ του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.
- Αντιλαμβάνεται την σημασία του Ζωντανού Μνημείου, που επιζητά την αγαστή θεσμική συνεργασία όλων όσων θεσμικά εμπλέκονται.
- Κατανοεί την φιλοσοφία, το εύρος και τις δυσκολίες των επιστημονικών και τεχνικών επεμβάσεων του ΚεΔΑΚ, λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Αγίου Όρους.
- Συνειδητοποιεί το δύσκολο επιστημονικά και εργασιακά έργο, που καλείται να επιτελέσει το επιστημονικό προσωπικό του ΚεΔΑΚ, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της αθωνικής χερσονήσου.
Αυτό εκθεσιακά γίνεται με:
- τα ειδικά ταμπλώ παρουσίασης ενδεικτικών έργων ΚεΔΑΚ σε κάθε μία από τις είκοσι αγιορείτικες μονές (με εκτυπώσεις σχεδίων και φωτογραφιών και δίγλωσσων  κειμένων)
- την ταινία  «Άγιον Όρος:Μνημεία και επεμβάσεις» (παραγωγής ΚεΔΑΚ) διάρκειας 30΄ώρας μέσα και από εναέριες λήψεις από ελικόπτερο και με παρουσίαση χαρακτηριστικών δειγμάτων επεμβάσεων στα μνημεία και της φιλοσοφίας των επεμβάσεων του ΚεΔΑΚ.
- Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής πολυμέσων «Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος» σε infokiosk (παραγωγής ΚεΔΑΚ και του επιστημονικού του δυναμικού) το κοινό:
- κατανεί την συνθετότητα της δομής των μοναστηριακών συγκροτημάτων και να ξεναγείται στα επιμέρους τμήματα κάθε Μονής και στα εξαρτήματα.
- συνειδητοποιεί την ιδιαίτερη αξία και αρχιτεκτονική των αγιορείτικων εξαρτημάτων (Σκήτες, Κελλιά , Καλύβες, Καθίσματα, Ησυχαστήρια)
 - αποκτά μία σφαιρική εικόνα των επιτελεσθέντων έργων στην 32χρονη πορεία του  ΚεΔΑΚ, που αντέστρεψε την εικόνα της τότε εγκατάλειψης των αγιορείτικων μνημείων.
(H εφαρμογή περιλαμβάνει 400 Θεματικές ενότητες, 3000 εναλλασσόμενες φωτογραφίες και αφηγηματικά κείμενα 10ωρης διάρκειας σε Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά)
Η όλη εκθεσιακή τεκμηρίωση του έργου του ΚεΔΑΚ στην αγιορείτικη κληρονομιά συμπληρώνεται με:
- θεματικές εκδόσεις του ΚεΔΑΚ για το Άγιον Όρος και για το έργο του στα Μνημεία (όπως «Άγιον Όρος και προχριστιανική αρχαιότητα»,  «Πύργοι Αγίου Όρους»,  «Άγιον Όρος και Θάλασσα», «Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος» κλπ )
- ενημερωτικά αναλόγια και εκτυπώσεις για το ΚεΔΑΚ και τα Αγιορείτικα Μνημεία.

Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η συμμετοχή το ΚεΔΑΚ έγινε εφικτή και φέτος με την ευγενική παραχώρηση του περιπτέρου, μετά από σχετικές συνεννοήσεις του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης  και Προέδρου του Δ.Σ. ΚεΔΑΚ κ. Θεόδωρου Καράογλου, με την Διοίκηση της Ηelexpο-ΔΕΘ αε.
Η διαμόρφωση και το όλο στήσιμο του εκθεσιακού χώρου έγινε με την προσωπική συμβολή του επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού του ΚεΔΑΚ στο οποίο οφείλεται και όλο το εκθεσιακό περιεχόμενο (εποπτικό και οπτικοακουστικό).

Το Περίπτερο ΚεΔΑΚ στην 78η ΔΕΘ βρίσκεται απέναντι από τον πύργο ΟΤΕ
και δίπλα από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης .