Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

3515 - Δελτίο τύπου (ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης) του Συλλόγου εργαζομένων του ΚεΔΑΚ σχετικά με την αιφνίδια υπαγωγή των υπαλλήλων του σε διαθεσιμότητα

Το κτίριο που στεγάζονται γραφεία του ΚεΔΑΚ (πάνω όροφος) στη Δάφνη


ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΚΕΝΤΡΟΥ   ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ   ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ   ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΑΡΙΘΜ. ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ      473/1984, 1166/1986, 400/1990
Διοικητήριο,  54 123 – Θεσσαλονίκη ,      τηλ. : 2310379457-423    -    Fax : 2310379451

                                                                                                            Θεσσαλονίκη  27 Αυγούστου 2013
                                                                                                            αρ. πρωτ.     1785
                                                                           
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚεΔΑΚ

ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ Η ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ  ΚεΔΑΚ
ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΟΛΟΥ ΤΟΥ Υ.Μα.Θ.
 
   Με έκπληξη αλλά και με δικαιολογημένη αγανάκτηση, το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του ΝΠΔΔ Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ)  διαπιστώνει την προσπάθεια από το εποπτεύον Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης να ανατρέψει «εν μιά νυκτί» τον Ν. 1198/81, αρθ.9 (ιδρυτικός του ΚεΔΑΚ)  με τη μεθόδευση της διαθεσιμότητας όλου του επιστημονικού του δυναμικού για λογαριασμό του ΥΜαΘ και την καρατόμηση του φορέα.
   Το ΚεΔΑΚ, έχοντας κατά νόμο αρμοδιότητες τριών (3) Υπουργείων (Πολιτισμού, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης), επιτελεί ένα σημαντικό έργο σε όλη την Αθωνική χερσόνησο, εδώ και τριάντα δύο (32) έτη, με περισσότερα από 2600 έργα αποκατάστασης, αναστήλωσης, υποδομών, προσθηκών, νέων κτιρίων, λιμενικών έργων, ειδικών έργων κ.ά.
   Είναι προφανές ότι η αιφνιδιαστική διαθεσιμότητα των είκοσι (20) υπαλλήλων του ΚεΔΑΚ, δηλαδή όλων των ειδικευμένων επιστημόνων του στις αποκαταστάσεις των αγιορείτικων μνημείων, είναι απαράδεκτη και προσβλητική.
   Πέρα από παράλογη είναι θεσμικά, επιστημονικά και διοικητικά επιζήμια:
- για την ίδια την Πολιτεία που βάζει σε δοκιμασία και σε λειτουργική κρίση έναν δημόσιο φορέα στον ευαίσθητο πολιτισμικά χώρο της Ελληνικής Επικράτειας.
- για τους αγιορείτικους θεσμούς που συμμετέχουν - κατά νόμο - από συστάσεως του ΚεΔΑΚ στη διοίκησή του.
- για τα αγιορείτικα μνημεία λόγω των εξειδικευμένων μελετών & έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
- για το εποπτεύον Υπουργείο Μακεδονίας & Θράκης που -αντί να ενισχύσει- διαταράσσει τη λειτουργία του ουσιαστικότερου φορέα που διαθέτει, με πιθανό σκοπό να «αφομοιώσει» τις αρμοδιότητές του!
- για το επιστημονικό και τεχνικό του προσωπικό, που αισθάνεται προσβεβλημένο από τις επιχειρούμενες μονόπλευρες μεθοδεύσεις διαθεσιμότητας του συνόλου του προσωπικού του για λογαριασμό όλου του εποπτεύοντος ΥΜαΘ!
   Τα πρόσφατα εγκαίνια του «Χώρου Τεκμηρίωσης Έργου ΚεΔΑΚ» από τον Υπουργό Μα-Θ Κ. Θεόδωρο Καράογλου κατέδειξαν για ακόμη μία φορά τον πολυεπίπεδο ρόλο του ΚεΔΑΚ και τον ρόλο του επιστημονικού του προσωπικού, το οποίο μέσα από ιδιαίτερες συνθήκες συμβάλλει στην επιστημονική παρουσία της Πολιτείας στο Άγιον Όρος.
   Οι απόψεις που εξέφρασε τότε δημόσια ο Υπουργός Μα-Θ, για την προοπτική ενίσχυσης και αναβάθμισής του ΚεΔΑΚ, δεν συνάδουν με την επιχειρούμενη σήμερα κατάργησή του.
   Το επιστημονικό προσωπικό του ΚεΔΑΚ κάνει έκκληση για επανεξέταση της αναβάθμισης του, πράγμα που επανειλημμένα κατά το παρελθόν έχει ζητήσει από τις εκάστοτε διοικήσεις.
   Είναι ανοικτό για κάθε είδους συναξιολόγηση, χωρίς εξαιρέσεις, με το σύνολο του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού όλου του ΥΜαΘ, με το οποίο δεν επιζητά καμία  αντιπαλότητα.
   Πιστεύει ότι με τέτοιες μονόπλευρες ενέργειες, αυτά που  διακυβεύονται στα αγιορείτικα Μνημεία είναι πολύ περισσότερα από την απλή «αριθμητική κάλυψη» της κινητικότητας των «20 Υπαλλήλων ΚεΔΑΚ» που φαίνεται να «ανακουφίζει» το προσωπικό του ΥΜαΘ και να «ικανοποιεί» τυπικά το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
   Αν η Ελληνική Κυβέρνηση ειλικρινά ενδιαφέρεται για τον ουσιαστικό και εποικοδομητικό ρόλο της Πολιτείας στο Άγιον Όρος, στον τομέα της διαφύλαξης της αγιορείτικης κληρονομιάς, το μόνο που έχει να πράξει είναι να εφαρμόσει το πνεύμα και το γράμμα του  Ν. 1198/81 και να αναβαθμίσει το ΚεΔΑΚ ξεκινώντας από την ενίσχυση της στελέχωσης του.

Ο λόγος και η ευθύνη, μετά τον Υπουργό και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚεΔΑΚ Κύριο Θεόδωρο Καράογλου, ανήκει πλέον και κυρίως στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κύριο Αντώνη Σαμαρά.Για την Γενική Συνέλευση


                              ο πρόεδρος                                                             ο γ. γραμματέας


                           Στέλιος Κουρμπέτης                                                           Αχιλλέας Κάππης                                     
                       ηλεκτρολόγος μηχανικός                                             ηλεκτρολόγος μηχανικός

3514 - Στο Άγιον Όρος, του Κώστα ΟυράνηΟ ποιητής, πεζογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφραστής, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος Κώστας Ουράνης, στο έργο του “Ταξίδια Ελλάδα”, γράφει τις εντυπώσεις του από τα ταξίδια του στην Ελλάδα. “Είναι εντυπώσεις καθαρά υποκειμενικές και τις περισσότερες φορές συναισθηματικές”, όπως λέει ο ίδιος στον πρόλογο της έκδοσης. Πρόκειται για κείμενα που έγραψε το 1930, τα περισσότερα από τα οποία δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Ελεύθερο Βήμα”.
Ο Κώστας Ουράνης ενθουσιάζεται από το φυσικό τοπίο και την άγρια ομορφιά που συναντά, τηρεί όμως, κάποιες φορές, μια κριτική στάση απέναντι στον μοναχισμό. Έχει ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αναφορά που κάνει στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
Κατερίνα Χουζούρη
Μονή Βατοπεδίου 1929, φωτ. Φρεντ Μπουασονά
«…Το Βατοπέδι δίνει την εντύπωση μιας μεγάλης κυψέλης. Στον κόλπο του είναι αραγμένες ψαρόβαρκες, κυκλοφορούν χωροφύλακες, μπαινοβγαίνουν “λαϊκοί” εργάτες, κι οι μοναχοί δεν βρίσκονται κλεισμένοι πάντα στα κελιά τους κι ούτε η εμφάνισή τους θυμίζει υπνοβάτες και φαντάσματα. Βλέπει κανείς γελαστά καλογεροπαίδια ν’ ασκούνται πως να χτυπάν αρμονικότερα τις μεγάλες καμπάνες του πύργου, μοναχούς που κουβεντιάζουν ήσυχα κοντά στο θυρωρείο του πορτάρη, άλλους που περιδιαβάζουν στην ακρογιαλιά κι άλλους που πάνε να κάνουν τον απογευματινό τους περίπατο σ’ ένα ωραιότατο φυσικό πάρκο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη μονή. Το “πάρκο” αυτό είναι μια ρεματιά που στο βάθος της κυλάει ένα γάργαρο ποταμάκι και που σκιάζεται από πανύψηλα αιωνόβια και κισσόπλεχτα δέντρα. Οι μοναχοί έχουν ανοίξει ένα ρομαντικό δρόμο που παρακολουθεί όλους τους μαίανδρους της ρεματιάς για δύο χιλιόμετρα και που περνάει αδιάκοπα κάτω από ένα θόλο ριγηλών φυλλωμάτων και μέσ’ από μεθυστικά αρώματα αγριολούλουδων. Η ησυχία του μέρους είναι παλμώδης από βόμβους εντόμων, ψιθύρους νερών και τρίλιες αηδονιών. Από τ’ ανοίγματα των φυλλωμάτων φαίνεται μακρυά ο ζαφειρένιος κόλπος της μονής που ανοίγει την αρμονική αγκαλιά του στη φωτεινή θάλασσα…
Περνούσαμε τις ώρες μας κάνοντας αργούς περιπάτους κοντά στη Μονή, παρακολουθώντας τις κατανυκτικές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και ρεμβάζοντας από το μπαλκόνι, απ’ όπου το βλέμμα αγκάλιαζε το απέραντο, ακύμαντο και φωτεινό όραμα της θάλασσας. Στο μπαλκόνι αυτό πέρασα τις πιο μακάριες ώρες της διαμονής μου, ρουφώντας ειρήνη με όλους μου τους πόρους. Είδα από κει ξημερώματα πάνω στη θάλασσα τόσο ονειρώδη, που ξεπερνούσαν κι αυτά ακόμα του αρχιπελάγου των Κυκλάδων, γιατί στα γλυκύτατα χρώματα τ’ ουρανού και των ατλαζένιων νερών έρχονταν να προστεθούν οι εαρινές πρασινάδες των πλαγιών και τα μύρια αρώματα που κατέβαζε η πρωινή αύρα…
Βασιλεύει έτσι στο Άγιο Όρος μια ατμόσφαιρα μεγάλης ειρήνης και βαθύτατης σιωπής. Περιτυλίγει τα πάντα και κανείς ούτε κι αυτός ακόμα ο περαστικός ξένος, δεν ξεφεύγει από την παράδοξη υποβολή της και τη γοητεία της. Στο Άγιον Όρος δεν νοιώθει κανείς τον εαυτό του έξω από την εποχή του μόνο, αλλά κ’ έξω από τον κόσμο…»
Ουράνη Κ., (1998),
Ταξίδια Ελλάδα,
8η έκδοση,
Βιβλιοπωλείον της “Εστίας”, Ι.Δ. Κολλάρου & Σίας Α.Ε, Αθήνα,
σελ.102,103,104, 109


3513 - Επίσκεψη του Κουτλουμουσιανού Επισκόπου Λαμψάκου στο Άγιον ΌροςΟ Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος κατά την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησε την καθιερωμένη προσκυνηματική του επίσκεψη στο Άγιο Όρος συνοδευόμενος από τους φοιτητές του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας του Chambésy κ. Πέτρου Απόστολο, κ. Τσάμη Χρήστο, κ. Χατζηβασιλείου Αναστάσιο και από τον φίλο του Ορθοδόξου Πατριαρχικού Κέντρου κ. Κοσμίδη Νίκο.
Φέτος συμπληρώθηκαν εξήντα χρόνια (1953-2013) από την έλευση του Θεοφιλεστάτου στο περιβόλι της Παναγίας και ανανεώθηκαν οι δεσμοί αγάπης με την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, της οποίας ο Θεοφιλέστατος υπάρχει αδελφός και η οποία εόρταζε στις 18 Αυγούστου την ετήσια πανήγυρη της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με το Ιουλιανό ημερολόγιο.
Ο άγιος Καθηγούμενος, Αρχιμανδρίτης κ. Χριστόδουλος και η αδελφότητα επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Θεοφιλέστατο, ο οποίος μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και με παρουσία πλήθους ιερομονάχων και ευλαβών προσκυνητών, προεξήρχε της πανηγύρεως της Ιεράς Μονής και της επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των μακαρίων κτητόρων της.
Την επομένη ημέρα, ο Θεοφιλέστατος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους στις Καρυές, όπου συναντήθηκαν με τον άγιο Πρωτεπιστάτη της Ιεράς Κοινότητος, ιερομόναχο π. Στέφανο Χιλιανδαρινό και με τον Επιστάτη, μοναχό γέροντα Νικόδημο Αγιοπαυλίτη.
Μετά την συνάντηση προσκύνησαν την ιερά εικόνα της Παναγίας «Άξιον εστίν» στον Καθεδρικό Ναό του Πρωτάτου. Κατόπιν, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα, όπου έγιναν δεκτοί από τον άγιο Καθηγούμενο, Αρχιμανδρίτη κ. Τύχωνα και συμμετείχαν στην ακολουθία του Εσπερινού.
Έπειτα, μετέβησαν στην Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου τους υποδέχτηκε ο άγιος Καθηγούμενος, Αρχιμανδρίτης κ. Ναθαναήλ και όπου είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα της Παναγίας «Πορταΐτισσας» καθώς επίσης και τα ιερά λείψανα αγίων και μαρτύρων της Εκκλησίας που φυλάσσονται στο Καθολικό της Μονής.
Την επαύριον, ο Θεοφιλέστατος και η συνοδεία του μετέβησαν στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, όπου συμμετείχαν στην ακολουθία του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως και είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν την τιμία Ζώνη της Παναγίας και τις θαυματουργές εικόνες της που στολίζουν το Καθολικό, καθώς και τα ιερά λείψανα που φυλάσσονται εκεί.
Έπειτα, είχαν μία εγκάρδια συνάντηση με τον άγιο Καθηγούμενο της Μονής, Αρχιμανδρίτη κ. Εφραίμ, ο οποίος και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ακαδημαϊκή δραστηριότητα του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας του Chambésy.
Την τελευταία ημέρα της προσκυνηματικής επισκέψεως, ο Θεοφιλέστατος έλαβε ως δώρο από την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου ένα αντίγραφο της ιεράς και θαυματουργής εικόνας της Παναγίας «Φοβεράς Προστασίας» την οποία και σέβεται ιδιαιτέρως ως αδελφός της Μονής.
Πριν την αναχώρησή του από το αγιώνυμο Όρος, ο Θεοφιλέστατος και η συνοδεία του επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου έγιναν δεκτοί με ιδιαίτερη χαρά από τον άγιο Καθηγούμενο, Αρχιμανδρίτη κ. Ελισαίο, προσκύνησαν την χείρα της αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής και τα ιερά λείψανα που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή, ξεναγήθηκαν στους χώρους της και στην αξιόλογη βιβλιοθήκη της.
Καθ’ όλη την διάρκεια του ιερού προσκυνήματος, η συνοδεία του Θεοφιλεστάτου είχε και την ευκαιρία να επισκεφθεί ιερά κελία και να συνομιλήσει με πολλούς πατέρες για διάφορα ζητήματα της σύγχρονης πραγματικότητας, από τους οποίους αποκόμισε πολλές ωφέλιμες συμβουλές.
Οι συνοδεύοντες, είχαν την ευλογία να δουν «ιδίοις όμμασι» όσα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος τους δίδασκε για το Άγιο Όρος και για τον Μοναχισμό ως την σπονδυλική στήλη της Εκκλησίας και πως το κάθε Μοναστήρι έχει την δική του χάρη και την δική του αποστολή και την δική του αφοσίωση προς τον ιερό τόπο.
Ο δε Θεοφιλέστατος κλείνοντας φέτος τα εξήντα χρόνια από τότε που ήρθε στον Άθω τα βλέπει ως «ημέραν μίαν» και δεν αισθάνεται ποτέ ότι έλλειψε με τον νουν και την καρδίαν από το Άγιον Όρος.
3512 - Τελέσθηκε 40ημερο Μνημόσυνο του Γέροντος Μοναχού Αβέρκιου

Στο Ιερό Κελλί των Αρχαγγέλων στις Καρυές του Αγίου Όρους μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, στις 20 και 21 Αυγούστου 2013.
......Ο Σεβασμιώτατος προσκεκλημένος των Αγιορειτών Πατέρων συμμετείχε στο 40ημερο Μνημόσυνο του Μακαριστού Γέροντος του Κελλίου Μοναχού Αβέρκιου.
......Έτσι τέλεσε τη Θεία Λειτουργία ενώ στη συνέχεια συγχοροστατούντων και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Λαμψάκου κ. Μακαρίου και Παλμύρας κ. Ιωάννου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία της Παννυχίδος.