Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013

3475 - Αγιασμός για νέο πλοίο στο Άγιο ΌροςΜε ένα σύγχρονο μικρό επιβατηκό πλοιάριο ενισχύεται η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Σήμερα το πρωί τελέσθηκε στο λιμάνι της Δάφνης ο αγιασμός για το νέο πλεούμενο που θα ενισχύσει τα δρομολόγια και τη μεταφορά προσκυνητών και αγαθών προς τις 20 ιερές μονές του Άθωνα. Τα  νέο πλοίο είχε παραγγελθεί εδώ και χρόνια στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. 
.......Το πλοίο θα δουλέψει 2 ήμέρες για της Παναγίας (28/15 Αυγούστου) από Ουρανούπολη για Δάφνη και μετά θα πάει στη γραμμή απο Ιερισσό.
***
 
Το «ιερό» πλοίο του Αγίου Όρους

Δημοσιεύτηκε 25 Μαΐου 2010

Σαν μάννα εξ ουρανού φάνηκε στους εργαζομένους στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος η κατασκευή ενός επιβατηγού-δρομολογικού πλοίου από τις μονές του Αγίου Όρους.
Το πλοίο, συνολικού μήκους 23,9, μέτρων κατασκευάζεται εξαρχής και ο σκοπός του είναι αφενός να διευκολύνει τους πιστούς που επιθυμούν να επισκεφθούν τις μονές, και αφετέρου να εξυπηρετεί τους μοναχούς ή ασθενείς, όταν πρέπει να μεταφερθούν από το Άγιο Όρος. Η παραγγελία προέρχεται από 20 μονές που συνεργάστηκαν, για να αποκτήσουν το δικό τους πλωτό μέσο. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για παραγγελία της μονής Βατοπεδίου αποκλειστικά, όπως αναφέρεται σε διάφορα δημοσιεύματα.
Το πλοίο είναι εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο, που σημαίνει ότι θα είναι ελαφρύτερο, ενώ θα έχει και δύο μηχανές caterpillar 1800 ίππων, μηχανές ιδιαίτερα μεγάλες, που, σε συνδυασμό με το υλικό κατασκευής (αλουμίνιο), θα του δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες. Θα μπορεί να μεταφέρει 120 επιβάτες, ενώ θα παρέχει και τη δυνατότητα επιβίβασης και αποβίβασης από την πλώρη, σε όσα σημεία δεν θα μπορεί να πρυμνοδετήσει. Το συνολικό κόστος του αναμένεται να ανέλθει στο 1.400.000 ευρώ.
Την κατασκευή του πλοίου έχει σχεδιάσει και επιβλέπει ο ναυπηγός κ. Δημήτρης Θυρεός και, όπως μας είπε, απαιτήθηκαν δύο χρόνια έρευνας στην περιοχή, για να μπορέσει αυτό να σχεδιαστεί βάσει των αναγκών του Αγίου Όρους.

3474 - Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής και η αλλαγή του ημερολογίουΌταν άλλαξε το ημερολόγιον και η Εκκλησία ακολούθησε το νέον ημερολόγιον, το Άγιον Όρος, ένεκα της παραδόσεως διετήρησε την χρήσιν του παλαιού ημερολογίου, χωρίς να διακόψη την επικοινωνίαν και εξάρτησίν του από το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Κωνσταντινουπόλεως.
Μερικοί αγιορείτες μοναχοί, αυτοτιτλοφορούμενοι «ζηλωτές», εξ αιτίας της αλλαγής του ημερολογίου διέκοψαν την πνευματικήν επικοινωνίαν τους με το Πατριαρχείον και το υπόλοιπο Άγιο Όρος. Δεν συμμετείχον εις τα Λειτουργίας, τας πανηγύρεις, ούτε και επικοινωνούσαν με τους υπόλοιπους πατέρας.
Ο Γέροντας Ιωσήφ ελυπείτο πολύ δι' αυτήν την κατάστασιν. Προσπίπτει με δάκρυα και πόνον ψυχής και ικετεύει τον Άγιον Θεόν λέγοντας:
«Ημάρτομεν, ηνομήσαμεν ενώπιόν Σου και προδίδομεν το πανάγιόν Σου θέλημα και δικαίως μας παρέβλεψες ίνα ακαταστατούμεν και να πλανώμεθα του φωτός της αληθείας Σου. Ηγνοήσαμεν το στερέωμα της αληθείας, την ακράδαντον και αταλάντευτόν Σου Εκκλησίαν, το πανάγιον Σώμα, όπου μεθ' ημών ίδρυσας τη ιδία Σου παρουσία και παρεδόθημεν εις συμπεράσματα ανθρωπίνων σκέψεων και διαλογισμών. Μνήσθητι, Πανάγαθε, των οικτιρμών Σου και τα ελέη Σου, ότι από του αιώνος και έως του αιώνος εισίν».
Με πολύ πόνον έκρουε την θύραν του θείου ελέους και ο Πανάγαθος Θεός δεν παρέβλεψε την ταπεινήν δέησίν του.
Εις την έντονην αυτήν προσευχήν, διηγείται ο μακάριος Γέροντας Ιωσήφ, με επήρε ο ύπνος. Τότε βρέθηκα ξαφνικά μόνος μου επάνω εις ένα μικρό κομμάτι του Αγίου Όρους, μέσα εις την θάλασσαν, που ταλαντευόταν από στιγμή σε στιγμή να βυθισθή.
Τρόμαξα και σκέφτηκα, ότι αφού αυτό αποκόπηκε από το σύνολον και ταλαντεύεται, σε λίγο θα βυθισθή και εγώ θα χαθώ. Τότε με ένα δυνατόν πήδημα βρέθηκα εις το σταθερόν μέρος του βουνού. Πράγματι, το μικρόν κομμάτι του βράχου που ευρισκόμουν, το κατέπιε η θάλασσα και εγώ εδόξασα τον Άγιον Θεόν, που με έσωσεν από τον όλεθρον!
Αμέσως συνέδεσα το όνειρον με το θέμα που με απασχολούσε και παρακαλούσα Τον Κύριον, ώστε να μη με αφήσει να πλανηθώ εις την κρίσιν μου''. Τότε άκουσε θεία φωνή να του λέγη: «Η Εκκλησία ευρίσκεται εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Κωνσταντινουπόλεως».
Όταν επέστρεψαν με τους υπολοίπους Αγιορείτες Πατέρες, με την υπόδειξιν του Γέροντος Ιωσήφ και άφησαν τους ζηλωτάς, τότε εγνώρισαν έμπρακτα την δύναμιν της θείας Χάριτος εις τα Μυστήρια που ετελούσαν.
Ο παπα Εφραίμ ο Κατουνακιώτης έβλεπε πάντοτε την θείαν Χάριν εις την Θείαν Λειτουργίαν να καθαγιάζει τα Τίμια Δώρα, σε Σώμα και Αίμα του Χριστού. Όσον διάστημα ήταν με τους ζηλωτές έβλεπε κάτι ως κάλυμμα μπροστά του, το οποίον τον εμπόδιζε να βλέπει ευκρινώς την θείαν Χάριν. Το κάλυμμα αυτό, απομακρύνθηκε όταν επανήλθεν εις την ζώσαν Εκκλησίαν.

(Πνευματικαί εμπειρίαι Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού –
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ)
Έκδοσις ''ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ'' 2005. (σελ. 200).