Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013

3451 - Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος μιλά για τους σύγχρονους χαρισματούχους ΓέροντεςΟ Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος σε συνέντευξή του στην Πεμπτουσία μιλά για το τι αποκόμισε από την επικοινωνία που είχε με σύγχρονους χαρισματούχους Γέροντες, όπως τον Γέροντα Παΐσιο, τον Γέροντα Πορφύριο, τον Γέροντα Σωφρόνιο, τον Γέροντα Ιάκωβο κ.ά.

3450 - Σιμωνοπετρίτες Πατέρες που βρήκαμε και αγαπήσαμε (1973–1997)


Ο Γέροντας Αιμιλιανός ήδη από το 1987 προέτρεπε τους πατέρες να καταγράψουν σε κάποιο κείμενο τις πληροφορίες για τους πατέρες που βρήκαν ή γνώρισαν όταν ήρθαν στην Σιμωνόπετρα από τα αγιασμένα Μετέωρα, να κάνουν το «Γεροντικό» αυτών των πατέρων. Το ζητούμενο για τον γ. Αιμιλιανό δεν ήταν η έκδοση αλλά η καταγραφή ώστε «να το βρούνε οι επιγινόμενοι». Έδινε μάλιστα και το νόημα μια τέτοιας καταγραφής η οποία πρέπει να τονίζει περισσότερο την διαρκή πάλη των μοναχών για την επίτευξη της σωτηρίας παρά την αγιότητα. Οι μοναχοί έλεγε «σώζονται και δια της μετανοίας και ως λησταί και ως τελώναι και ως χαναναίες» προτρέποντας τους πατέρες να πάρουν από τα γεροντάκια την γνησία μυστικιστική ασκητικότητά τους.

Το δύσκολο αυτό πόνημα ανέλαβε, με την προτροπή του Γέροντος, ο αγαπητός σε όλους μας π. Μύρων όπου με υπομονή συνέλεξε χαρτάκια, σημειώσεις, σκόρπιες μνήμες αλλά και έγραφες πληροφορίες από τα ιστορικά αρχεία της μονής. Η έκδοση αυτή αποτελεί και το τρίτο βιβλίο της σειράς ΣΙΜΟΝΩΠΕΤΡΙΤΙΚΑ.

Έκδοση : ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ - ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Σελίδες : 287

Σχήμα : 20,5 Χ 14,5 εκ.


Περισσότερα: http://www.monastiriaka.gr


3449 - Αγρυπνία απόψε στο Ρωσικό Μοναστήρι και στην Κουτλουμουσιανή ΣκήτηΣε δυο μεγάλα Αγιορειτικά καθιδρύματα τελείται απόψε Πανηγυρική Αγρυπνία στη Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος (27 Ιουλίου/9 Αυγούστου).

Πανηγυρίζουν:


και