Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

3397 - ΟΧΙ στην κατάργηση της Αργίας της Κυριακής από την Ιερά Κοινότητα Αγίου ΌρουςΗ Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους εκφράζει την αντίθεσή της για το νέο νόμο που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Με επιστολή της στον Υπουργό Ανάπτυξης ζητάει την αναθεώρηση του άρθρου «Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές».
Επίσης ζητάει από τους βουλευτές να «αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» και να μη επιτρέψουν την ψήφιση του νόμου.

3396 - Αμηχανία και εκνευρισμός στη Γερμανία από την μη πρόσκληση της Μέρκελ!Τα μεγαλεπήβολα σχεδία της κυβέρνησης: Ο  Αμερικανός πρόεδρος Μ. Ομπάμα στο Άγιο Όρος.
«Το Άγιον Όρος είναι η ψυχή μας», δηλώνει την ίδια ώρα στη Realnews ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας. Αλλά μέχρι τώρα η πολιτεία δεν έχει αποδείξει το παραπάνω καθώς τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλείψει το Πανορθόδοξο μοναστικό κέντρο.
Έντονη δυσαρέσκεια σε μερίδα των Αγιορειτών Μοναχών   προκάλεσε η πρόθεση  της κυβέρνησης  να προσκληθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος,  κ.  Μπαράκ Ομπάμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, κ. Μπαρόζο,  και αρχηγοί δυτικών κρατών της Ευρωπαϊκής ένωσης  στο Άγιο Όρος.
Πολλοί Αγιορείτες  εκφράζουν την αντίθεση τους  για τις εορταστικές εκδηλώσεις  που επιθυμούν να διοργανωθούν στο Άγιο Όρος  με αφορμή την επέτειο  της ενσωμάτωσης του Αθωνικής Πολιτείας στην ελληνική επικράτεια.
Καθώς σε περίοδο οικονομικής κρίσεως πολλοί καταφεύγουν  στην Άγιο Όρος για να λάβουν μία μικρή ευλογία παρηγοριά και βοήθεια και την ίδια ώρα ο Άθωνας δεν μπορεί να προσφέρεται για φιέστες…
Το κλίμα ανάμεσα σε Αγιορείτες και Ελληνική πολιτεία δείχνει να είναι πολύ βαρύ καθώς οι κυβερνώντες αποφασίζουν και …διατάζουν.
Εντύπωση προκαλεί στους εν λόγω Αγιορείτες η πιθανή έλευση εκατοντάδων ανδρών  ασφαλείας διαφόρων άλλων μέσων επιτηρήσεως  και αστυνομικών  δυνάμεων  οι οποίοι κυριολεκτικά θα κατακλύσουν την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές  αλλά και άλλες Αγιορείτικες Μονές.
Με αποτέλεσμα οι εορταστικές εκδηλώσεις, εάν τελικώς γίνουν θα καταλήξουν  στην προβολή μιας ανούσιας και κοσμικής (όπως λένε οι Αγιορείτες) εορτής και όχι στην ανάδειξη των προβλημάτων που απασχολούν το Άγιο Όρος εδώ και πενήντα χρόνια.
Το Άγιο όρος ενσωματώθηκε στην Ελληνική  πολιτεία το 1923. Αμέσως μετά ψηφίστηκε ο καταστατικός χάρτης του Αγίου Όρους στον οποίο δίνονται φορολογικά και τελωνιακά προνόμια στους μοναχούς, γεγονός το οποίο τα τελευταία χρόνια η ελληνική πολιτεία σχεδόν έχει καταργήσει.
Αποτέλεσμα;
Ενώ το Άγιο όρος παραχώρησε  1.200.000 στρέμματα αγροτολιβαδικών εκτάσεων σε εκτός Αγίου Όρους περιοχές της Ελλάδας, όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, σήμερα να υπάρχει εγκατάλειψη του Αγίου Όρους από την ελληνική πολιτεία σε πολλούς τομείς με πρώτη την εξαντλητική φορολόγηση των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έκτος από την ανακοίνωση ενός μέρους  κτιριακών εγκαταστάσεων  οι Μονές να μην μπορούν πλέον να ανταποκρίνεται στην ανάγκη της εξασφάλισης των δαπανών για την  φιλοξενία των προσκυνητών.
Σημειωτέον, ότι στο Άγιο Όρος διανυκτερεύουν καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου στις Μονές και στα κελιά του Αγίου Όρους περίπου 400.000 επισκέπτες.
Τα οφέλη από την ελληνική πολιτεία;
Το καλοκαίρι του περασμένου έτους κάηκαν στην βόρεια πλευρά του Αγίου Όρους περίπου  45.000 στρέμματα, μεταξύ των οποίων αμπελώνες, ελαιώνες και  τόνοι ξυλείας.
Η ανταπόκριση του κράτους;
Ούτε ένα ευρώ αποζημίωση. Σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας που δόθηκαν για  έργα αντιπυρικής ασφαλείας.
Το οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους; Βρίσκεται σε κατάσταση της δεκαετίας του ’50-60(Τότε που ανοίχτηκαν)
Αποχετευτικό  και υδρευτικό δίκτυο; Μηδέν.
Τα  γραφικά  καλντερίμια του Αγίου Όρους έχουν εγκαταλειφθεί και  κανείς δεν  μπορεί να τα πλησιάσει.
Όλοι οι ΟΤΑ στην ΕΛΛΑΔΑ ούτε φορολογούνται αλλά και λαμβάνουν σωρεία χρηματοδοτήσεων .
Τα κειμήλια  και αρχεία στο Άγιο Όρος; Είναι στοιβαγμένα στους Πύργους  γεμάτους εργασία.
Προσπάθειες που έγιναν για να αναδεχθούν βρήκαν  κλειστές πόρτες στα ελληνικά υπουργεία.
Ο κ. Αβραμόπουλος όπου στο υπουργεία στο οποίο υπάγεται πολιτικά το Άγιο Όρος τι έχει  να  πει για τις  προτεινόμενες από τη κυβέρνηση εορτές;
Πηγή: agioritikovima
 *****
Σε ότι αφορά τον τίτλο της ανάρτησης η πληροφορία είναι ακόμη ανεπιβεβαίωτη, αλλά Γερμανοί που γνωρίζουν καλά τα πράγματα ισχυρίζονται πως ο σκόπελος του άβατου μπορεί να υπερπηδηθεί, αφού οι κρατούντες των Αθηνών, που κάνουν τις προσκλήσεις στους ηγέτες άλλων κρατών, είναι οι ίδιοι που πριν λίγα χρόνια  ΔΙΟΡΙΣΑΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ!

3395 - Το Σεράγιον…Ολίγον ύπερθεν της πολίχνης (εννοεί τις Καρυές) ευρίσκεται η μεγάλη Ρωσσική σκήτη του Αγ. Ανδρέου, το κοινώς Σεράγιον καλούμενον, υπαγόμενον εις την Μονήν του Βατοπεδίου. Ακούων τις σκήτην νομίζει ίσως ότι πρόκειται περί πενιχρού, πλινθοκτίστου ευκτηρίου οίκου, εν ω μονάζουν Ρώσσοι μοναχοί. Κάθε άλλο. Ταύτην αποτελούν σειρά παμμεγίστων μαρμαροκτίστων οικοδομημάτων, φρουριακών όντως ιδρυμάτων, τα οποία περιέχουν αιθούσας υποδοχής μεγαλοπρεπείς, κελλία, ξενώνας, βιβλιοθήκην, νοσοκομείον, ναούς, παρεκκλήσια. Ο κεντρικός ναός με τον πλούτον των εικόνων και σκευών του εσωτερικού διακόσμου, με τους καταχρύσους τρούλλους, τους σταυρούς και τας σφαίρας παρέχοντας εκτυφλωτικήν ανταύγειαν εις το φως του ηλίου, τα πανύψηλα κωδωνοστάσια και τους βαρυβρόμους (σημ. βαρύβρομος = αυτός που παράγει βαρύ και ισχυρό κρότο) κώδωνάς του, θεωρείται ως ο μεγαλείτερος ναός της Ανατολής, παρεμφερής προς τους μεγίστους ναούς του Κρεμλίνου της Μόσχας. Θα εύρετε εκεί και οστεοφυλακείον υπόγειον εν ω είναι ταξινομημένα γραφικώτατα χάριν της στατιστικής(;) ως πολύτιμα ευρήματα, και επί ξυλίνων θηκών τοποθετημένα, τα κρανία 1900 μοναχών Ρώσσων εκεί ταφέντων, εφ’ εκάστου των οποίων αναγράφεται το όνομα, η πατρίς, η ηλικία και η ημέρα του θανάτου. Οίον δίδαγμα μιμήσεως διά τινα Κράτη τα οποία λησμονούν και των ζώντων ακόμη να έχουν στατιστικήν!
Αλλά ποία η πλίνστροφος τύχη!
Η σκήτη αύτη την οποίαν εξωράϊσε και επλούτισεν, η των Ρώσσων ευλάβεια, εστέγασε δε περί τους 1000 μοναχούς σείοντας δια του πλούτου και της επιρροής των το Άγ. Όρος ολόκληρον, κατόπιν της εν Ρωσσία πολιτειακής ανατροπής πένεται, οι δε ολίγοι απομείναντες μοναχοί εργάζονται με ημερομίσθιον ως εργάται εις τα δάση των Ελληνικών Μονών. Και όμως δια την σκήτην αυτήν εδαπανήθησαν εκατομμύρια ρουβλίων εις εποχήν καθ’ ην ταύτα είχον την πραγματικήν αξίαν των, μεγάλοι δε δούκες, ναύαρχοι και πρέσβεις Ρώσσοι παρέστησαν εν επισήμω πομπή κατά τα εγκαίνια αυτής…
Απόσπασμα από το βιβλίο ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ του Γ. Παρασκευόπουλου, 1923

Σχετικά:

3394 - Ένα σπάνιο βιβλίο για το Άγιο Όρος

Γ. Παρασκευόπουλου, Τό Ἅγιον Ὄρος, 1923.
Οἱ Ἀντιπρόσωποι τῶν εἴκοσι ἱερῶν Μονῶν μετά τοῦ νομάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Παρασκευόπουλου καί τῆς ἀκολουθίας του
Ἐπιστολή τοῦ μοναχοῦ Σπυρίδωνος Καμπανάου, τοῦ ἰατροῦ, τοῦ Λαυριώτου πρός τόν Νομάρχη Θεσσαλονίκης Γ. Παρασκευόπουλο

Μπορείτε να διαβάσετε για τον γιατρό Σπυρίδωνα Καμπανάο, τον Μοναχό Αθανάσιο Λαυριώτη, σε δύο παλιότερες αναρτήσεις μας: