Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

3330 - Μνημόσυνο Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινού (1 Ιουλίου 2013)Συνάντηση και ευλογία!
Μεγάλος αριθμός προσκυνητών συγκεντρώθηκε στο μνημόσυνο του Γέροντος Ιωσήφ.
Τέσσερα χρόνια μετά την οσιακή κοίμηση του αναμορφωτή της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.
Τα συναισθήματα χαρμολύπης μετατράπηκαν σε αισθήματα χαράς με τις ευχές του.
Παρευρέθηκαν ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος, ο Ουκρανός επίσκοπος Αλεξάνδρειας και Σβιτλοβόντσκ Θεοπρέπιος, οι Αγιορείτες Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Σιμωνόπετρας αρχιμ. Ελισαίος, ο Καρακάλου αρχιμ. Φιλόθεος καθώς και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σεραφείμ του Σαρώφ στο Τρίκορφο αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης.
Μια ώρα γεμάτη πλούσια ευλογία. Φορτισμένη ατμόσφαιρα με ρίγη συγκίνησης και χαράς μόλις ανάψαμε το μελισσοκέρι που κρατούσαμε στα χέρια μας ενώ η ευωδία από το θυμίαμα και η ψαλμωδία από το Βατοπαιδινό χορό γρήγορα μας απογείωσαν στα ουράνια.
Μοναδική εικόνα του Ηγουμένου Εφραίμ και ξεχωριστή των συλλειτουργούντων κάτω από τον πολυέλαιο όπου με κατάνυξη μνημόνευαν υπέρ της αιωνίου αναπαύσεως του Γέροντος Ιωσήφ. Αίσθηση μνημοσύνου και πανηγύρεως.
Στο τέλος κατευθυνθήκαμε στον τάφο του Γέροντα. Ο βασιλικός ευωδίαζε πίσω από το Σταυρό. Μας δόθηκε η δυνατότητα να γονατίσουμε όλοι με τους πατέρες στη δέηση που έγινε. Μικροί και μεγάλοι από την κίνηση αυτή γευτήκαμε τις ευχές του Γέροντα όπου η παρουσία του είναι αισθητή, όσο ποτέ άλλοτε.
Ακολούθησε κέρασμα στο συνοδικό με πνευματικό και εμπειρικό λόγο από τους λειτουργούς. Με τις ευχές του Ηγουμένου Εφραίμ και το παράδειγμά του, ο Γέροντας Ιωσήφ ζει στις καρδιές μας.
Την ευχή του να έχουμε.
Μιχάλης Δουδούδης, Σέρρες


3329 - Η πρώτη ασματική ακολουθία του γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη, του διορατικού και θαυματουργού (†1991)Σχήμα: 17×24
Σελίδες: 146
Χρονολογία Έκδοσης: 1998

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ  19
ΕΝ ΤΩ ΜΙΚΡΩ ΕΣΠΕΡΙΝΩ  19
ΕΝ ΤΩ ΜΕΓΑΛΩ ΕΣΠΕΡΙΝΩ  23
ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΡΘΡΟΝ  39
ΕΙΣ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΝ  63
ΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΝ  65
ΕΓΚΩΜΙΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΣΙΟΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΝ  83
ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ  95
ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΤΕΡΑ ΥΜΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ  95
ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΑ  95
ΠΡΟΣΟΜΟΙΟΝ  97
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΑ ΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΗΧΟΥΣ  98
ΚΟΝΤΑΚΙΑ ΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΗΧΟΥΣ  103
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΧΑΙΡΟΙΣ, ΠΑΤΕΡ ΠΟΡΦΥΡΙΕ  107
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ
ΚΥΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  109
ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ  111
ΟΙΚΟΙ ΚΑΤ΄ ΑΛΦΑΒΗΤΟΝ ΚΔ΄ ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΣΙΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΝ  113
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ  127
Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ  127

3328 - Άγιον Όρος 1000 χρόνια σε 100 φωτογραφίες


3327 - Λαθραλιείς προς Αγιορείτες: Αν μας καταγγείλετε θα σας κάψουμε τα δάση!Ενα απέραντο «πάρτι» λαθραλιείας έχει στηθεί στο Αιγαίο πέλαγος, πλήττοντας τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Απ’ την Κρήτη και τις Κυκλάδες μέχρι το Αγιον Όρος, οι λαθραλιείς, εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία ελέγχων από το Λιμενικό Σώμα, εφορμούν με τα καΐκια τους σε παραλίες λουόμενων, καθώς και στις εκβολές των ποταμών, σαρώνοντας τα δάση των φυκιών της ποσειδωνίας και καταστρέφοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Μάλιστα, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου για την Προστασία της Θαλάσσιας Ζωής «Αρχιπέλαγος» προβλέπουν ότι, εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, το μέλλον των ιχθυοπληθυσμών του Αιγαίου θα είναι ζοφερό. «Ηδη σε αρκετές περιοχές οι ιχθυοπληθυσμοί έχουν καταρρεύσει», εξηγεί ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» Θοδωρής Τσιμπίδης, προσθέτοντας: «Πολλά απ’ τα εμπορικά είδη, όπως ο μπακαλιάρος, έχουν εξαντληθεί. Σε μία πενταετία η ιχθυοπανίδα θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα και θα έχουμε μαζική εξαφάνιση των περισσότερων εμπορικών ειδών».
«Πρόκειται για ασυνείδητους ψαράδες που λειτουργούν καταστροφικά για όλον τον κλάδο και οι οποίοι πρέπει να απομονωθούν», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Δημήτρης Ζάννες. Οι λαθραλιείς ανήκουν, ως επί το πλείστον, στην κατηγόρια της μέσης αλιείας (μηχανότρατες, γρι- γρι κ.ά.) και εφαρμόζουν τους πιο ευφάνταστους τρόπους παράνομου ψαρέματος προκειμένου να ψαρέψουν τα τελευταία ιχθυαποθέματα. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ o ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει ότι οι μηχανότρατες δεν μπορούν να ψαρεύουν σε βάθη κάτω των 50 μέτρων και σε απόσταση μικρότερη του 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή.

«Κατέλυσαν» το άβατο
Ενα από τα πιο σοβαρά οικολογικά εγκλήματα πραγματοποιείται στη θάλασσα του Αγίου Ορους. «Το τελευταίο διάστημα έχουμε δεχθεί σοβαρές καταγγελίες από μοναχούς αλιείς για ένα κύκλωμα λαθραλιέων που λυμαίνεται τη θαλάσσια περιοχή τους», καταγγέλλει ο Θ. Τσιμπίδης, και τονίζει: «Περίπου δέκα μηχανότρατες έχουν εισβάλει στους όρμους του Αγίου Ορους και ψαρεύουν σε περιοχές όπου απαγορεύεται.
Μάλιστα, απειλούν τους μοναχούς πως, εάν τους καταγγείλουν στις Αρχές, θα βάλουν φωτιά στα δάση τους». Ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου του Αθω παρέμενε ανέπαφη, εξυπηρετώντας τις διατροφικές ανάγκες των μονών και λειτουργώντας ως σταθμός αναπαραγωγής εκατοντάδων θαλάσσιων ειδών. Τώρα διατρέχει μεγάλο κίνδυνο.
Μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές συντελείται στις Κυκλάδες, και συγκεκριμένα στα νότια της Νάξου, μέχρι και τα Κουφονήσια. «Ισως είναι από τις περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη παραβατικότητα. Η λαθραλιεία πραγματοποιείται με κάθε τρόπο και μέσο: ψάρεμα σε εποχή που απαγορεύεται, αλίευση γόνου, τράτες που ψαρεύουν σε παραλίες, ενώ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται δυναμίτες», αναφέρει ο Θ. Τσιμπίδης.
Επίσης, όπως υποστηρίζει ο ερευνητής, μία από τις περιοχές όπου επικρατεί η πλήρης ασυδοσία είναι η Κάλυμνος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου, σε αυτό το νησί οι ψαρότοποι έχουν «ξεκληριστεί». Μικρά καΐκια, που ψάρευαν μέχρι και 10 μίλια μακριά από το νησί τους, τώρα αναγκάζονται να ξενιτεύονται έως και τα Αντικύθηρα, σε ταξίδια που ξεπερνούν τα 150 μίλια, προκειμένου να έχουν ικανοποιητικές ψαριές, ενώ σοβαρές καταστροφές συντελούνται και στις περιοχές της νότιας Κρήτης από ασυνείδητους ψαράδες που έχουν αντικαταστήσει τα δίχτυα τους με δυναμίτες.
Οι λιγοστοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται στις μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της χώρας αποδεικνύουν ότι η παράνομη αλιεία είναι σε έξαρση. Μόνο για φέτος το Λιμενικό Σώμα έχει κατάσχει τουλάχιστον 2 τόνους από ψάρια και θαλασσινά, καθώς τα αλιεύματα, βάσει σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πωλούνταν παρανόμως.
Αναλυτικά, για το 2013 οι λιμενικές Αρχές έχουν κατάσχει 456 κιλά τσιπούρες, 586 κιλά χταπόδια, 118 κιλά σαργούς, 124 κιλά ξιφία και 74 κιλά μπακαλιάρους. Παράλληλα κατασχέθηκαν δεκάδες κιλά από φρίσσες, μυτάκια, μουσμούλια, κολιούς, μουρμούρες και κουτσομούρες. Από τους φετινούς ελέγχους προκύπτει ότι πλήττονται οι γόνοι ψαριών όπως η αθερίνα, η μαρίδα και η γόπα, που αλιεύονται συστηματικά. Ειδικά για φέτος το Λιμενικό Σώμα έχει κατάσχει σε όλη την Ελλάδα συνολικά 486 κιλά γόνου. Μόνο στο Κερατσίνι κατασχέθηκαν από πέντε ιχθυέμπορους 345 κιλά αθερίνας, αφού είχε αλιευθεί σε γλυκά νερά, και μάλιστα σε περίοδο που το ψάρεμά της απαγορεύεται.

Μία φορά τον μήνα οι έλεγχοι
«Πρόκειται για ελέγχους οι οποίοι γίνονται ενδεικτικά μία φορά τον μήνα. Τις υπόλοιπες ημέρες επικρατεί η απόλυτη ανομία», επισημαίνει η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου από το «Αρχιπέλαγος», προσθέτοντας: «Οι κατασχεμένες ποσότητες είναι σαν τα ναρκωτικά. Ολοι γνωρίζουν ότι, εάν κατασχεθεί ένα κιλό, σημαίνει ότι στην αγορά διοχετεύτηκε η δεκαπλάσια ποσότητα». Ωστόσο, ακόμα και αυτούς τους λιγοστούς ελέγχους της ιχθυόσκαλας οι επιτήδειοι καταφέρνουν και τους ξεπερνούν με σχετική ευκολία. «Διοχετεύουν την παράνομη ψαριά τους απευθείας στις ψαροταβέρνες των νησιών χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, αδειάζοντας τα τελάρα τους μεσοπέλαγα σε άλλα σκάφη. Επειτα γυρίζουν στα λιμάνια χωρίς φορτίο. Ετσι καταφέρνουν να μην κινούν υποψίες στο Λιμενικό», επισημαίνει ο Θ. Τσιμπίδης. Αποκαλυπτικοί είναι και οι τρόποι ψαρέματος που έχουν ανακαλύψει οι λαθραλιείς. Αίσθηση προκάλεσε η σύλληψη ενός δύτη στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη από τις λιμενικές Αρχές, ο εξοπλισμός του οποίου κοστολογείται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο 43χρονος υποβρύχιος ψαράς είχε αλιεύσει 41 κιλά ψάρια (συναγρίδες, ροφούς, στήρες και σαργούς).
«Ολα αυτά τα είδη είναι εξαιρετικά απειλούμενα. Ζουν σε πέτρες και σε απόκρημνες περιοχές του βυθού και ο χρόνος αναπαραγωγής τους είναι εξαιρετικά αργός», τονίζει η Αν. Μήλιου, και προσθέτει: «Οταν τα αλιεύουμε σε μικρές ηλικίες, καταστρέφουμε σημαντικούς γεννήτορες που θα μπορούσαν να αναπαράγουν ολόκληρους υγιείς πληθυσμούς από αυτά τα σπάνια ψάρια».
Γιάννης Μύττης

3326 - Σαν σήμερα γεννήθηκε (1921) και κοιμήθηκε (2009) ο Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός