Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013

3324 - Ανεπαρκής η αστυνόμευση του Αγίου ΌρουςΜε προσωπικό... ασφαλείας και χωρίς αυτοκίνητα (υπο)λειτουργούν οι περισσότερες αστυνομικές υπηρεσίες στο Αγιον Ορος. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα αστυνομικό τμήμα και εννιά αστυνομικούς σταθμούς υπάρχουν μόλις... τρία οχήματα, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρης της Αθωνικής Πολιτείας!
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στέλεχος της ΕΛΑΣ, κάθε αστυνομικός σταθμός έχει στην ευθύνη του τουλάχιστον δύο μονές, σκήτες και κελιά, στα οποία κάποιες φορές οι αστυνομικοί αναγκάζονται να φτάσουν ακόμη και με τα... πόδια.
Με ένα οργανόγραμμα από τη δεκαετία του '80 και με το προσωπικό να έχει μειωθεί κατά 110 άτομα σε όλο το νομό Χαλκιδικής, οι ελλείψεις είναι ιδιαίτερα έντονες κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνιμο προσωπικό σε όλο το νομό είναι 475 άτομα, ενώ το οργανόγραμμα προβλέπει τουλάχιστον 585 αστυνομικούς.
«Σήμερα στο Άγιον Όρος υπηρετούν 55 άτομα, από τα οποία μόνο τα είκοσι είναι μόνιμο προσωπικό και τα υπόλοιπα έχουν έρθει με αποσπάσεις από άλλα μέρη, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα», επισημαίνει αστυνομικός. Είναι χαρακτηριστικό πως εξαιτίας των ελλείψεων στους αστυνομικούς σταθμούς του Αγίου Ορους μόλις και μετά βίας υπηρετούν δύο με τρία άτομα ανά βάρδια.
«Δυστυχώς, η εικόνα είναι ίδια όσον αφορά και την υλικοτεχνική υποδομή. Σε ολόκληρο το Όρος υπάρχουν μόλις τρία αστυνομικά οχήματα. Δύο από αυτά στο αστυνομικό τμήμα στις Καρυές και ένα στον αστυνομικό σταθμό της Μ. Λαύρας», τονίζει αστυνομικός.
Από πληροφορίες προκύπτει πως κατά καιρούς σημειώνονται κλοπές κυρίως ταμάτων από εικόνες, ενώ μικροκλοπές έχουν σημειωθεί και σε κελιά, καθώς και μεταξύ των εργατών, που βρίσκονται στο Άγιον Όρος, ενώ κατά καιρούς αναφέρονται και μικροσυμπλοκές κυρίως μεταξύ αλλοδαπών που εργάζονται στην περιοχή.
Ωστόσο, μοναχοί εξηγούν πως όλες οι μονές διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα συναγερμού, καθώς επίσης και σκευοφυλάκια, όπου φυλάσσονται τα κειμήλια της Αθωνικής Πολιτείας, πολλά από τα οποία είναι τεράστιας αξίας. Μάλιστα, και οι ίδιοι οι μοναχοί επισημαίνουν πως έχουν επανειλημμένα ζητήσει ενισχύσεις από το υπουργείο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που παρουσιάζονται ιδιαίτερα το καλοκαίρι στην περιοχή του Αγίου Ορους, καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση των επισκεπτών.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ


Οι φωτογραφίες είναι από την τελετή Εγκαινίων του νέου Α.Τ. Αγίου Όρους τον Απρίλιο του 2012

3323 - Με την παρουσία Αγιορειτών Πατέρων το Μνημόσυνο των σφαγιασθέντων πριν 100 χρόνια στο μαρτυρικό Δοξάτο της ΔράμαςΜέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στο Δοξάτο το Μνημόσυνο των 600 και πλέον σφαγιασθέντων κατοίκων από τους Βουλγάρους την Κυριακή 30 Ιουνίου 1913, μια ημέρα πριν από την απελευθέρωση της πόλης από τον Ελληνικό Στρατό. Το γεγονός ο Μητροπολίτης Δράμας το χαρακτήρισε σαν πένθιμη προανάκρουση της Ελευθερίας.

Η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στη μικρή Εκκλησία, τον ιστορικό Ιερό Ναό, όπου πριν 100 χρόνια  η τότε Θεία Λειτουργία δεν πρόλαβε να τελειώσει, αφού ξεκίνησε η σφαγή πριν το «δι ευχών» με πρώτους μάρτυρες τους δύο ιερείς. Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης κ.κ. Θεόκλητος και στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιος. Ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος αναφέρθηκε εν ολίγοις στο ιστορικό των δραματικών γεγονότων επισημαίνοντας την απουσία της Κεντρικής Εξουσίας «που είναι οι υπουργοί να κλίνουν το γόνυ στους μάρτυρες;» και της αδιαφορίας των ομοδόξων γειτόνων και φίλων μας «οι απόγονοι των σφαγέων δεν έχουν την τόλμη να καταθέσουν τον στέφανον της συγγνώμης»

Παρόντες στις φετινές εκδηλώσεις και δύο Αγιορείτες, οι Μοναχοί Μάξιμος Ιβηρίτης και Νικόδημος Αγιοπαυλίτης οι οποίοι χθες μετέφεραν στη Δράμα αντίγραφο της Εφέστειας Ιεράς Εικόνας της Θεοτόκου Άξιόν Εστιν, το δώρο των Αγιορειτών στον λαό της Δράμας για την Επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. 

 Φωτογραφίες της πρώτης σφαγής και πυρπόλησης του Δοξάτου από τους Βουλγάρους, την Κυριακή 30 Ιουνίου 1913:

.