Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

3111 - Δώρο του Αγίου Όρους στο Δραμινό λαό αντίγραφο της Ι. Εικόνας Άξιόν Εστιν


.......Πιστό αντίγραφο της Εφέστιας Ιεράς Εικόνας της Θεοτόκου Άξιόν Εστιν θα δωρίσουν οι Αγιορείτες στον Δραμινό λαό με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.
Η Εικόνα φιλοτεχνήθηκε στο Άγιο Όρος από τον αγιογράφο Ιερομόναχο Λουκά Ξενοφωντινό και θα μεταφερθεί στη Δράμα από αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους για να τοποθετηθεί στον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων όπου θα παραμείνει για πάντα.
.......Η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας θα γίνει στις 7.00 το απόγευμα του Σαββάτου της 29ης Ιουνίου στη διασταύρωση των οδών Βεργίνας και Φιλίππου.
Την Κυριακή 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο της Δράμας Ημερίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, με τη συνεργασία του Δήμου. Θέμα: «Εκκλησία-Μακεδονία-Ελλάδα: Χρόνια 100 απελευθερώσεως της Μακεδονίας από τον οθωμανικό ζυγό (1912 & 1913 -2012 & 2013)»
Εκ μέρους των Αγιορειτών στην εκδήλωση θα μιλήσει ο σημερινός Πρωτεπιστάτης Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης ο οποίος μαζί με τον Μοναχό Νικόδημο Αγιοπαυλίτη θα ηγηθούν της αντιπροσωπείας που θα συνοδεύσει την Ιερά Εικόνα στην μαρτυρική πόλη της Δράμας.

Ευχαριστώ Θ.Σ.

3110 - Μια φωτογραφίαΖητούμε την μετάνοια των άλλων και δεν υποψιαζόμαστε την απουσία της δικής μας.

Αναστηλώνουμε καταστρέφοντας.

Σεβόμαστε προσβάλλοντας.

Οι άνθρωποι είναι καλοί αλλά σε λάθος κατεύθυνση.

Οι μοναχοί προσπαθούν αλλά δεν ασκούνται.

Κάτι δεν πάει καλά.

Η εποχή αυτή δεν νικιέται. Η κατηφορική πορεία της δεν αναχαιτίζεται.

Απλά ξεπερνιέται....

Πριν από λίγα χρόνια έζησα για πεντέμισι μήνες σε ένα ...κελλί.

Κάποιοι κουτσομπόλευαν τους πατέρες που ζούσαν εκεί χαρακτηρίζοντάς τους ακραίους. Τότε απορούσα.

Σήμερα δοξάζω τον Θεό που υπάρχουν και αυτοί.

Αυτούς μόνο δεν πατάει η εποχή. 
Αυτοί την ξεπερνούν. 
Αυτοί διασώζουν έννοιες και φρονήματα όπως άσκηση, αγώνας, εκούσια στέρηση. 
Αυτοί μας δίνουν τη δυνατότητα να κατανοούμε τους πατέρες, να ζούμε τη δόξα του Αγίου Όρους, να διακρίνουμε τα όρια και τις δυνατότητες του ανθρώπου, να λυπούμαστε για την εποχή.

Αυτοί μας δίνουν τη δυνατότητα ακόμη να ελπίζουμε.


Από τον  Τρελο-γιάννη

Σημ. Keliotis: Ο Γέροντας της Συνοδίας είναι ο Γέροντας Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης που σήμερα βρίσκεται στην Αριζόνα.

3109 - Σεβάσμιοι Γέροντες των Καρυώναριθ. 16
Μάρ.-Απρ. 19893108 - Χρόνια Πολλά σε όλες τις μητέρες, από εκείνους που εγκατέλειψαν τις βιολογικές τους μητέρες


Γλυκοφιλούσσα
Ιερά Μονή Φιλοθέου, Αγίου Όρους
Με την ευκαιρία της σημερινής «ημέρας της μητέρας», θα θέλαμε εκ βάθους καρδίας να πούμε δυό λόγια, αποτίοντας έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε κάθε άξια μάνα.  Η Μονή Βατοπαιδίου, που ανήκει στην μεγάλη Μάνα, την Μάνα όλων μας, τιμά και αγαπά όλες τις μητέρες του κόσμου, και προσεύχεται καθημερινά για αυτές και τα παιδιά τους.
Η μητέρα, που στην σκέψη όλων μας είναι συνώνυμο της αγάπης χωρίς αντάλλαγμα, έχει σήμερα την “τιμητική” της. Η μητέρα, που αγαπάει 365 ημέρες το χρόνο, έχει αφιερωμένη για εκείνη 1  μόνο ημέρα, για να ”προλάβουμε” να της δείξουμε ότι την αγαπάμε. Η μητέρα, που κανονικά έπρεπε να τιμάται κάθε μέρα, γιορτάζει σήμερα και όλοι οι άνθρωποι, (αφού όλοι είναι παιδιά κάποιας μάνας) θα έπρεπε, να πούνε ευχαριστώ στη μητέρα τους. Ευχαριστώ που με έφερες στον κόσμο, ώστε να δω το μεγαλείο του. Ευχαριστώ που με μεγάλωσες με τόση αγάπη. Ευχαριστώ που μου έμαθες τί σημαίνει να είσαι καλός άνθρωπος. Ευχαριστώ που μου έμαθες πώς να προσφέρω και εγώ αγάπη γύρω μου. Ευχαριστώ που όλο δίνεις, δίνεις, δίνεις, χωρίς να θέλεις να παίρνεις. Ευχαριστώ για την τόσο ζεστή αγκαλιά και τα φιλιά σου. Ευχαριστώ που είσαι πάντα δίπλα μου. Ευχαριστώ που εσύ με στηρίζεις όταν δεν με στηρίζει κανένας άλλος. Ευχαριστώ που ό,τι και να κάνω πάντα θα με αγαπάς. Και για τα παιδιά που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν χωρίς τη βιολογική τους μητέρα, είναι τα πιο τυχερά παιδιά από όλα, αφού μοιράζονται μαζί με τον Χριστό τη δική Του Μητέρα που έχει τη μεγαλύτερη αγάπη από όλες τις μητέρες του κόσμου για τα παιδιά της!
Χρόνια Πολλά σε όλες τις μητέρες!

3107 - Περιγραφή, από τον Γέροντα Παΐσιο, του θαύματος την Κυριακή του Θωμά το 1830


Ο Καλός Θεός όλα θα τα οικονομήσει με τον καλύτερο τρόπο, αλλά χρειάζεται πολύ υπομονή και προσοχή, γιατί πολλές φορές, με το να βιάζονται οι άνθρωποι να ξεμπλέξουν τα κουβάρια, τα μπλέκουν περισσότερο.
Ο Θεός με υπομονή τα ξεμπλέκει. Δεν θα πάει πολύ αυτή η κατάσταση. Θα πάρει σκούπα ο Θεός! Κατά το 1830, επειδή υπήρχε στο Άγιον Όρος πολύς τουρκικός στρατός, για ένα διάστημα δεν είχε μείνει στην Μονή Ιβήρων κανένας μοναχός.
Είχαν φύγει οι Πατέρες, άλλοι με τα άγια Λείψανα, άλλοι για να βοηθήσουν στην Επανάσταση. Ερχόταν στο μοναστήρι μόνον ένας μοναχός από μακριά πού άναβε τα κανδήλια και σκούπιζε. Μέσα και έξω από το μοναστήρι ήταν τουρκικός στρατός, και αυτός ο καημένος σκούπιζε και έλεγε:
«Παναγία μου, τι θα γίνει μ' αυτήν την κατάσταση;». Μία φορά που προσευχόταν με πόνο στην Παναγία, βλέπει να τον πλησιάζει μία γυναίκα - ήταν η Παναγία - πού έλαμπε και το πρόσωπο της ακτινοβολούσε. Του παίρνει την σκούπα από το χέρι και του λέει: «Εσύ δεν ξέρεις να σκουπίζεις καλά· εγώ θα σκουπίσω». Και άρχισε να σκουπίζει. Ύστερα εξαφανίσθηκε μέσα στο Ιερό. Σε τρεις μέρες έφυγαν όλοι οι Τούρκοι! Τους έδιωξε η Παναγία.

  .

Σχετικό: 3106 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος για τον Απόστολο Θωμά και το θαύμα της απελευθέρωσης το 1830