Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

3106 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος για τον Απόστολο Θωμά και το θαύμα της απελευθέρωσης το 1830


Απόψε στο Άγιο Όρος γίνεται Αγρυπνία για τον Απόστολο Θωμά και το θαύμα της απελευθερώσεως του Όρους το 1830 από τον τουρκικό ζυγό, θαύμα που αποδίδεται στην Παναγία.
Μετά την αποτυχία της Επανάστασης στη Χαλκιδική και την υποταγή του Αγίου Όρους (1821), ο τουρκικός στρατός παραμένει εις το Όρος και οι Αγιορείτες υποχρεούνται να συντηρούν αυτόν και να υπομένουν τις βιαιοπραγίες του. Στα εννέα χρόνια, που ακολούθησαν, οι μοναχοί υπέστησαν τα πάνδεινα, πληρώνοντας τη συμμετοχή τους στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.
Την Κυριακή του Θωμά, 13 Απριλίου 1830, το τουρκικό ασκέρι αποχώρησε από το Άγιο Όρος και τα γεγονός αυτό γιορτάζεται μέχρι σήμερα στην Αθωνική Πολιτεία με αγρυπνίες και ευχαριστίες στην Προστάτιδα του Όρους Παναγία.

3105 - Πνευματικός μονόλογος του Γέροντα Γρηγορίου Δοχειαρίτη (video)


3104 - Φωτογραφίες από επίσκεψη στην Έκθεση «Από το Άγιο Όρος…»


.......Επίσκεψη στην πρωτότυπη έκθεση του Μιχάλη Βαλασόπουλου στην οποία παρουσιάζονται οι Μονές του Αγίου Όρους κατασκευασμένες με ξύλο μπάλσα, πραγματοποίησε χθες ο φίλος Μιχάλης Μ. Οι φωτογραφίες τις οποίες μου έστειλε, είναι πολύ όμορφες και γι αυτό τις μοιράζομαι μαζί σας.
(Αν κάνετε αριστερό κλικ θα τις έχετε σε πλήρη μεγέθυνση).

Σχετικά:

3103 - Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στον Εθνικό Κορμό (Οκτώβριος 1913)Το αφιέρωμα θα εμπλουτίζεται με νέες αναρτήσεις σχετικές με τα γεγονότα της εποχής αλλά και τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα τον Οκτώβριο στο Άγιο Όρος.
Μέλη της Ελληνικής κελλιωτικής αδελφότητας του Αγίου Όρους
(Φωτογραφία: Στέφανος ιερομόναχος, 1913)


90 - Το Άγιον Όρος και ο φυλετικός ανταγωνισμός (Εθνοφυλετισμός)
. 
***

Μέλη της Ρωσικής κελλιωτικής αδελφότητας του Αγίου Όρους
(Φωτογραφία: Στέφανος ιερομόναχος και Παναγιώτης Στουρνάρας)
(1) ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

***O αγώνας για την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην Ελλάδα

και της διαφύλαξης του «αυτοδιοίκητου» καθεστώτος του

Η συμπλήρωση της πρώτης Αθωνίτικης 100νταετιας
από την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό
και την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό


***
 
ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠOΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

***

(7) ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΜΕΤΑΞΑΚΗ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ


***


..θ) Διακηρύττει ενώπιον Θεού και ανθρώπων, ότι πάσα περί Αγίου Όρους διεθνής ή άλλου χαρακτήρος πράξις ή απόφασις αντιβαίνουσα προς τα εν τω παρόντι ψηφίσματι διατυπούμενα θέλει συναντήσει εν τη εφαρμογή αυτής ενασκούμενον το δικαίωμα της υπέρ Ιερών και Οσίων αμύνης, προσκαλεί δε από τούδε εν αγάπη Χριστού πάντας τους γνησίους Αγιορείτας Πατέρας και αδελφούς, ζηλωτάς της δόξης των Ομολογητών και Μαρτύρων του Αγίου τούτου τόπου να ετοιμασθώσι δια τον αμαράντινον του μαρτυρίου στέφανον…
(4) ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ 3 Οκτωβρίου 1913
***


Επίσκεψη του Boris Serafimov, τμηματάρχη επί των εκκλησιαστικών της ρωσικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη,στη σκήτη του Αγίου Ανδρέα
(Φωτογραφικό εργαστήριο σκήτης Αγίου Ανδρέα, 1913)

***


Η επιτροπή Αγιορειτών, που κατέβηκε στην Αθήνα για την επίδοση του ψηφίσματος περί ενσωματώσεως του Αγίου Όρους στο ελληνικό κράτος, φωτογραφίζεται στην Ακρόπολη με τον μητροπολίτη Αθηνών Θεόκλητο
 (αρχές Οκτωβρίου 1913)
(Φωτογραφία: Γ. Παπαμήτρος – Δ. Παγώνης)