Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

2990 - Γερο Παΐσιος: Ποτέ «ας το βρη από τον Θεό»

- Γέροντα, είναι σωστό να λέη κανείς γι' αυτόν που τον αδικεί: «ας το βρη από τον Θεό»;
- Όποιος το λέει αυτό κοροϊδεύεται από τον πονηρό και δεν καταλαβαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο καταριέται με ευγένεια. 
Είναι μερικοί που λένε ότι είναι ευαίσθητοι και έχουν αγάπη και λεπτότητα και ανέχονται μεν τις αδικίες που τους κάνουν οι άνθρωποι, αλλά λένε: «Ας το βρουν από τον Θεό». 
Σ' αυτήν την ζωή όλοι οι άνθρωποι δίνουμε εξετάσεις, για να περάσουμε στην άλλη την αιώνια, στον παράδεισο. Μου λέει ο λογισμός ότι αυτή η ευγενική κατάρα είναι κάτω από την πνευματική βάση και δεν επιτρέπεται σε Χριστιανό, γιατί ο Χριστός δεν μας δίδαξε τέτοιου είδους αγάπη, αλλά το «Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι ». 
Όπως επίσης καλύτερη ευχή από όλες είναι, όταν μας καταριούνται άδικα και το δεχόμαστε σιωπηλά με καλοσύνη.
Όταν συκοφαντηθούμε ή αδικηθούμε είτε από επιπόλαιους είτε από πονηρούς ανθρώπους, που έχουν κακότητα και διαστρέφουν και την αλήθεια, εάν μπορούμε, καλά είναι να μη θέλουμε να δικαιωθούμε, όταν η αδικία αφορά μόνον το άτομό μας. Ούτε και να πούμε: «Να το βρουν από τον Θεό», γιατί και αυτό είναι κατάρα. 
 Καλά είναι να τους συγχωρέσουμε με όλη την καρδιά μας και να παρακαλέσουμε τον Θεό να μας δυναμώση, να μπορέσουμε να σηκώσουμε το βάρος της συκοφαντίας και να συνεχίζουμε την πνευματική ζωή (στην αφάνεια, όσο μπορούμε). Ας συνεχίζουν οι άνθρωποι που έχουν ως τυπικό να κρίνουν και να κατακρίνουν, να μας αδικούν, γιατί συνέχεια με τον τρόπο τους αυτόν μας ετοιμάζουν χρυσά στεφάνια για την αληθινή ζωή. 
Φυσικά, όσοι είναι κοντά στον Θεό ποτέ δεν καταριούνται, γιατί δεν έχουν κακότητα αλλά όλο καλωσύνη και ό,τι κακό κι αν πετάξη κανείς σ' αυτούς τους αγιασμένους ανθρώπους αγιάζεται, και αισθάνονται μεγάλη, κρυφή χαρά.

2989 - Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ, θα μιλήσει στην Αθήνα

Απ΄ ότι πληροφορούμαστε ο Γέροντας Εφραίμ Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου ο οποίος θα μεταβεί στην Αθήνα για ιατρικούς λόγους τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 θα πραγματοποιήσει πνευματικού περιεχομένου ομιλία στις 8.00 μ.μ. στο χώρο τέχνης και φιλοξενίας «Ελαιών Loft», οδός Α/Τ Βέλους 3 & Ναυτικού 17 παρά τη Λεωφόρο Αθηνών (Στάση Μετρό «Στάση Ελαιώνας»)

2988 - Γέροντας Παΐσιος: Το θαύμα βιώνεται και δεν εξηγείται
.......«Στην εποχή μας, δυστυχώς η λογική κλόνισε την πίστη και γέμισε τις ψυχές με αμφιβολίες. Έτσι, επόμενο είναι να στερούμαστε τα θαύματα, γιατί το θαύμα βιώνεται και δεν εξηγείται»

2987 - Μήνυμα από το καντήλι της Αγίας Άννης στην Iερά Σκήτη Αγία Άννα;

Όπως ανέφερε ιερέας (που συνδέεται πνευματικά με αγιαννανίτες μοναχούς) στο χθεσινό του κήρυγμα μετά την ακολουθία των χαιρετισμών σε ιερά μονή στην περιοχή του Σκαραμαγκά, πληροφορήθηκε από εκείνους πως εδώ και τρείς ημέρες το καντήλι που βρίσκεται στην ιερά σκήτη Αγίας Άννης και μπροστά στην εικόνα της Αγίας, κινείται με θαυμαστό τρόπο.
Οι αγιορείτες μοναχοί είναι, όπως ανέφερε ο ιερός πατέρας, ανήσυχοι και προβληματισμένοι για το γεγονός, καθώς πιστεύουν πως προμηνύει άσχημα γεγονότα.
Πάντως, ανεξάρτητα από το τι σημαίνει αυτό το θαυμαστό γεγονός, σίγουρα είναι μια ακόμα ευκαιρία για να μας παρακινήσει περισσότερο σε προσευχή και μετάνοια

2986 - Επιστρέφοντας από το Άγιο Όρος (video με τεχνική time-lapse)


2985 - Ομιλία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου στο Ηράκλειο

Ο Σύλλογος «Οι φίλοι του Αγίου Όρους», που εδρεύει στην Πόλη μας, σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, σας προσκαλούν στην ομιλία που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής, (πλατεία Αγίου Μηνά), το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 και ώρα 8.00 το βράδυ.
Ομιλητής θα είναι ο πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η παρουσία του κακού και η δύναμη του αγαθού στην ανθρώπινη ζωή». Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει διάλογος.
Επίσης ενημερώνουμε τους ανθρώπους του Τόπου μας ότι ο Άγιος Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος θα λειτουργήσει την Κυριακή, 14 Απριλίου 2013, και ακολούθως θα κηρύξει το Θείο Λόγο, στον Ιερό Ναό Παναγίας Μασταμπά.
Παρακαλούνται και προσκαλούνται όλοι οι άνθρωποι του Τόπου μας και κυρίως οι νέοι μας να παρακολουθήσουν την ομιλία του π. Χριστοδούλου για να ωφεληθούν ποικιλοτρόπως.

Από το Γραφείο Τύπου της  
Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης  

2984 - Ξενόγλωσσα βιβλία για το Άγιο Όρος

Δείτε έναν ενδιαφέροντα κατάλογο με ξενόγλωσσα βιβλία που αναφέρονται στο Άγιο Όρος, όπως τον συνέταξε ο Wim Voogd στο ιστολόγιό του Athos Agion Oros:

1362 – more Athos books (also see the long list on 1207)

1207 – The Mount Athos book titles list

2983 - Δελτίο τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως

Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός και ομιλία π. Μακαρίου

Την προσεχή Κυριακή 14 Απριλίου 2013 στις 6.30΄ το απόγευμα θα τελεσθεί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Πριν το τέλος του Εσπερινού θα ομιλήσει ο συντοπίτης μας αρχιμ. π. Μακάριος από το Ιερό Κελλίο του Μαρουδά του Αγίου Όρους με θέμα από το Γεροντικό:
«Ει έχεις καρδίαν, δύνασαι σωθήναι».
Προσκαλείσθε να την παρακολουθήσετε.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως