Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

2982 - Αλλάζει η πύλη εισόδου του Αγίου Όρους; Εξετάζεται σοβαρά να εγκαταλειφθεί η Ουρανούπολη!

Πυργαδίκια. Με απόφαση της Ιεράς Επιστασίας αύριο και την Κυριακή θα υποδεχθούν προσκυνητές από το Άγιο Όρος.
Τα... οχυρωματικά έργα της Ιερισσού έχουν προκαλέσει, όπως ήταν επόμενο, μείζον ζήτημα με τη μετακίνηση προσκυνητών προς και από το Άγιον Όρος.
Οι Αγιορείτες πατέρες φέρεται να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με τα καμώματα των δήθεν οικολόγων της Ιερισσού, καθώς παρόμοια κατάσταση επικράτησε και στις 18 - 20 Ιανουαρίου, όταν και πάλι αυθαίρετα και χωρίς να ενημερώσουν κανένα πάλι έκλεισαν το δρόμο προς και από το Όρος.
Όπως μαθαίνουμε όμως πολύ σύντομα, ίσως και πριν το Πάσχα, αν και εφόσον συνεχιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων της Ιερισσού, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους εξετάζει ως μόνιμες λύσεις η είσοδος και η έξοδος στην Αγιώνυμη Πολιτεία να γίνεται από άλλα λιμανάκια της Χαλκιδικής, όπως πχ του Όρμου Παναγιάς, των Πυργαδικίων, του Στρατωνίου. 
Αυτές βέβαια οι λύσεις θα προξενήσουν ένα ντόμινο αλλαγών σ' ότι αφορά τις έδρες του γραφείου Προσκυνητών, που εκδίδει τα διαμονητήρια και του γραφείου εκδόσεως ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των Αγιορείτικων Γραμμών, που προς το παρόν εδρεύουν στην Ουρανούπολη.
Μέχρι να συμβούν όλα αυτά η "δημοκρατική κυβέρνηση της Ιερισσού" σε πνεύμα... αποφασίζομεν και διατάζομεν, ενημερώνει όλους όσους επιθυμούν να μεταβούν στο Άγιο Όρος μέσα στο Σαββατοκύριακο, ότι οι δρόμοι θα είναι ανοικτοί 9.00 - 10.00 το πρωί ΚΑΙ 18.00 -19.00 το απόγευμα.

2981 - Η πανήγυρις στην Ιερά Μονή Φιλοθέου για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (φωτογραφίες)

.......Της πανηγύρεως της Ιεράς Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους, κατά τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25.3/7 Απριλίου), προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο οποίος και μετέφερε τεμάχιο Λειψάνου του Δραμινού Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη.
.......Στον πανηγυρικό εορτασμό έλαβαν μέρος οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Καρακάλλου και Ξηροποτάμου, Αγιορείτες Πατέρες και πλήθος προσκυνητών.

2980 - Αφορά τους επισκέπτες - προσκυνητές του Αγίου Όρους (κλικ στη φωτογραφία για μεγέθυνση)

 
Τα δρομολόγια των πλοίων για το προσεχές διήμερο Σάββατο και Κυριακή 13 και 14 Απριλίου 2013, θα γίνουν ως εξής:
  9.45΄ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ: Ουρανούπολη – Δάφνη
  9.45΄ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ: Ουρανούπολη – Δάφνη
12.10΄ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ: Δάφνη – Πυργαδίκια Χαλκιδικής
12.10΄ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ: Δάφνη - ΟυρανούποληΣχετικό: 2975 - Αποφασίστηκε η ομαλοποίηση των μετακινήσεων από και προς το Άγιο Όρος.

2979 - Κειμήλια της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου στην Ιερά Μητρόπολη ΝεαπόλεωςΤην Παρασκευή 19 Απριλίου και ώρα 5 μ.μ. έμπροσθεν του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως θα πραγματοποιηθεί υποδοχή τεμαχίου του Τιμίου Σταυρού και της εικόνας της Παναγίας τής Τριχερούσας (αντίγραφο), εκ των κειμηλίων της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.
Τα κειμήλια, τα οποία θα προσκομίσει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Μεθόδιος, θα υποδεχθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Εν συνεχεία (ώρα 5 μ.μ. και 7 μ.μ.) θα ψαλεί η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου. Το Τίμιο Ξύλο και η Εικόνα θα παραμείνουν στο ναό προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών έως το απόγευμα της Τετάρτης 24 Απριλίου, ενώ θα τελούνται καθημερινώς ιερές Ακολουθίες.
Ώρες λειτουργίας του Ναού: 7.30 π.μ. - 10.00 μ.μ.

2978 - ποια χαρά ....

Ένας δόκιμος μοναχός στο μοναστήρι τού Αγ.Παντελεήμονος συνήθισε να προσεύχεται αδιαλείπτως να του συγχωρέση ο Θεός τίς αμαρτίες. Κι άρχισε να συλλογίζεται για την Ουράνια Βασιλεία και σκεφτόταν: «εγώ ίσως θα σωθώ αν παρακαλώ θερμά τον Θεό να συγχωρέση τις αμαρτίες μου, αν όμως δεν δω στον Παράδεισο τους γονείς μου τότε θα στενοχωριέμαι γι αυτούς γιατί τούς αγαπώ.Ποιά χαρά λοιπόν μπορώ να έχω στον παράδεισο αν θα στενοχωριέμαι για τους αγαπημένους μου που θα βρίσκονται ίσως στον Άδη;»
Αυτός ο αμαρτωλός υποτακτικός σκεφτόταν για την Βασιλεία τού Θεού «όπως στη γη αν απουσιάζουν οι γονείς ή οι συγγενείς, δεν υπάρχει γιορτή χαρμόσυνη, έτσι και στον παράδεισο θα στενοχωρούμαι αν δεν βλέπω τους αγαπημένους μου συγγενείς»
Έτσι σκεφτόταν για έξι μήνες. Και να , μια μέρα την ώρα του εσπερινού ο υποτακτικός εκείνος κύτταξε την εικόνα του Σωτήρα και είπε την προσευχή «Κύριε Ιησού Χριστε , ελέησον με τον αμαρτωλόν» και βλέπει πως η εικόνα έγινε ο ζωντανός Σωτήρας και γέμισε η ψυχή και το σώμα του υποτακτικού από άφατη γλυκύτητα, κι η ψυχή του γνώρισε τον Κύριο μας Ιησού Χριστό και πως ο Κύριος έχει άρρητο κάλλος και κατάλαβε η ψυχή πως όταν είναι γεμάτη από τη Θεία αγάπη, δεν μπορεί να θυμάται τίποτε άλλο, κι από τότε καίγεται η ψυχή του από την φλόγα τής αγάπης για τον Κύριο.
(αρχιμανδρίτου Σωφρονίου, ο γέροντας Σιλουανός , έκδοση δεύτερη, μτφ απο τα ρωσικά, 1978, σελ 497)

2977 - Η παράδοση ως κίνδυνος και ως ελπίδα (π. Βασίλειος Γοντικάκης, προηγούμενος I. Mονής Ιβήρων Αγ. Όρους)


Εκδήλωση - συζήτηση της Σύναξης και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Δευτέρα 1 Απριλίου 2013 με θέμα:

Η παράδοση ως κίνδυνος και ως ελπίδα

Ομιλητές:

π. Βασίλειος Γοντικάκης, προηγούμενος ι. μονής Ιβήρων Αγ. Όρους

Μάριος Μπέγζος, Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Αθηνών

Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας, αρχισυντάκτης του περιοδικού "Σύναξη"

Συντονιστής: Βασίλης Ξυδιάς, Θεολόγος καθηγητής

Δείτε και την Συζήτηση που ακολούθησε:

 

antifono  

http://www.agiazoni.gr


2976 - Όσιος Ακάκιος ο Καυσοκαλυβίτης (†1730)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 12 Απριλίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου: 
1092 - Όσιος Ακάκιος ο Καυσοκαλυβίτης (†1730)