Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

2939 - Αγιορείτες εξομολόγοι στην ΦθιώτιδαΣτην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων Πελασγίας θα ευρίσκεται μέχρι την Κυριακή 7 Απριλίου ο Αγιορείτης Ιερομόναχος π. Φώτιος Γρηγοριάτης, ο οποίος προσεκλήθη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο για να διακονήσει στο έργο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Ο π. Φώτιος καθημερινά θα δέχεται τις εξομολογήσεις των πιστών στην ως άνω Ιερά Μονή.
Επίσης, από τις 19 έως τις 23 Απριλίου ακόμη ένας Αγιορείτης Πνευματικός, ο Ιερομόναχος π. Κοσμάς Παλαιογιάννης θα ευρίσκεται στην Ιερά Μονή Δαδίου (Αμφικλείας) και θα δέχεται τις εξομολογήσεις των πιστών.

2938 - Μια φωτογραφία των αρχών του 20ου αιώναΡωσική ιστοσελίδα με Αγιορειτική θεματολογία δημοσιεύοντας προχθές την πιο πάνω φωτογραφία αναφέρει πως είναι των αρχών του 20ου αιώνα, πως δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο διαδίκτυο και αναρωτιέται αν εικονίζεται η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, η Ιερά Σκήτη Βογορόδιτσα ή κάποιο άλλο ρωσσικό κελλί.
Η φωτογραφία ανήκει στην "Αγιορειτική Φωτοθήκη", είναι μια από αυτές που εκτέθηκαν στην Έκθεση Φωτογραφίας «Όρος Άθως. Εικόνες του Ιερού Τόπου» το 2011 στη Μόσχα και απεικονίζει το Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στις Καρυές.
Δεν είμαι βέβαιος αν το κελλί της φωτογραφίας ταυτίζεται με το ερειπωμένο κελλί του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, κοντά στο Ι. Κελλί Πατερίτσα, που επισκέφθηκα το καλοκαίρι του 2010 και φωτογράφισα.


Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:

2937 - Γέροντας Ευθύμιος Αγιορείτης


2936 - Μεταφράστηκε στα Αλβανικά το βιβλίο του Καζαντζάκη «Ταξίδι στο Άγιο Όρος»

Μετά από κάποια άλλα έργα του Νίκου Καζαντζάκη όπως το «Επιστολή στον Ελ Γρέκο» και «Καπετάν Μιχάλης» μεταφράστηκε και το βιβλίο «Ταξίδι στο Άγιο Όρος».
Αυτό το βιβλίο μεταφράστηκε από το συγγραφέα Ρομέο Τσολάκου.
Ο μεταφραστής αναφέρετε στην πολύπλευρη σημασία αυτού του έργου η παρουσίαση του οποίου θα γίνει στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο  αύριο (σήμερα) στις 18:00 υπό την αφιέρωση «Δεν ελπίζω τίποτα, Δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος».
Όπως και θα προβληθεί η ταινία «Ο Έλληνας Ζορμπάς».
   
Ευχαριστώ Γιώργο

Σχετικά:

2935 - Άγιος Θεωνάς, μητροπολίτης Θεσσαλονίκης (†1541)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 4 Απριλίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου: 1030 - Άγιος Θεωνάς, μητροπολίτης Θεσσαλονίκης (1541)

2934 - Ο άγιος Νεομάρτυς και Ιερομάρτυς Νικήτας (†1808)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 4 Απριλίου
Μαρτύρησε στις Σέρρες στις 4 Απριλίου 1808. Κυριακή του Πάσχ

2933 - Σαν σήμερα, το Άγιον Όρος χαρακτηρίζεται προστατευόμενη περιοχή της UNESCO

Σαν σήμερα ...
... στις 4 Απριλίου 1988, το Άγιον Όρος συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο προστατευόμενων περιοχών του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.