Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

2926 - Ο Αγιορείτης Επίσκοπος Λαμψάκου Μακάριος μιλάει για το Άγιον Όρος

 
see this video hosting for more info

2925 - Κύκλος διαλέξεων για την ιστορία του Αγίου Όρους στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας


.......Σειρά διαλέξεων με θέμα το Άγιο Όρος θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη στην έδρα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ιστορικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ αναφέρει ο ρωσικός τύπος.
Εισηγητής είναι ο νέος ιστορικός, ελληνικής καταγωγής, και μελετητής των αρχείων του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Ζωϊτάκης. Στόχος των διαλέξεων είναι να αναδειχθεί η θρησκευτική, ιστορική αξία αλλά και η καθημερινή ζωή στην χερσόνησο του Άθω.
Παράλληλα, ο εκδοτικός οίκος «Άγιον Όρος», γνωστός για την ρωσική έκδοση των έργων του Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, πρότεινε στον κ. Ζωιτάκη, μετά την ολοκλήρωση του πανεπιστημιακού κύκλου των διαλέξεων, να διοργανώσουν από κοινού έναν κύκλο δημόσιων διαλέξεων για το Άγιο Όρος.
Τμήμα ειδήσεων http://www.defencenet.gr

2924 - Μετάνοια. Ομιλία του Μοναχού Χριστοφόρου Ιβηρίτη (30/3/2013)

2923 - Η εκδήλωση προς τιμήν του Γέροντος Παϊσίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πατρών Μία πρωτόγνωρη εκδήλωση από πλευράς προσελεύσεως συμπολιτών μας και άρτια σε οργάνωση, έλαβε χώρα το Σάββατο 30 Μαρτίου το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πατρών προς τιμήν του αοιδίμου Γέροντος π. Παϊσίου του Αγιορείτου. Η προσέλευση δε των Πατρινών ήτο αθρόα με αποτέλεσμα και οι αύλειοι χώροι του Ναού να έχουν κατακλυσθεί αναγκάζοντας τους διοργανωτάς να τοποθετήσουν δέκτες τηλεοράσεως. Παρά τον τεράστιο ανθρώπινο όγκο, η τάξη που επικράτησε ήτο υποδειγματική.
Εισηγητές ήσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουλτουμουσίου Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος. Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως παρουσιάσθηκε ένα δεκάλεπτο βίντεο που αφορούσε τον αείμνηστο Γέροντα Παϊσιο επιμελημένο από τον Διάκονο Ιερόθεο Ανδρουτσόπουλο.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος άνοιξε την εκδήλωση παρουσιάζοντας τους εισηγητάς, καθώς και η επισφράγισή της έγινε από τον οικοδεσπότη Μητροπολίτη. Συντονιστής της εκδηλώσεως ήτο ο Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς αναφέρθηκε στην αγάπη του π. Παϊσίου προς τους νέους και κατέθεσε προσωπικές του εμπειρίες, ενώ είχε την μεγάλη ευλογία η οικογένειά του να τον φιλοξενήσει στο πατρικό του σπίτι. Ολόκληρη την ομιλία του Σεβασμιωτάτου θα δημοσιεύσει στο τεύχος του ερχομένου Σαββάτου 6 Απριλίου ο «Εκκλησιολόγος».
Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουλτουμουσίου (1η φωτ., πάνω) της οποίας υπήρξε μέλος της Αδελφότητος ο π. Παϊσιος, ανέπτυξε το θέμα: Ο πνευματικός άνθρωπος στη μορφή και στο βίο του Γέροντος Παϊσίου.
Εκκλησιαστικούς ύμνους έψαλλε χορωδία με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Κων. Στεφανόπουλο.
Οι διοργανωτές είχαν εκτυπώσει έγχρωμο έντυπο υλικό με το πρόγραμμα της εκδηλώσεως, το οποίο διενεμήθη στους παρευρισκομένους.
Αξίζει κάθε έπαινος στον προϊστάμενο του Ναού π. Θεοδόσιο, στον παπα-Αναστάση και στον π. Σπυρίδωνα για την πνευματική τροφή που μας προσέφεραν.
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος