Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

2824 - Το Άγιο Όρος του Edward Lear
Ο Edward Lear (1812-1888) ήταν Άγγλος ζωγράφος. Σε ηλικία 25 ετών ίδρυσε στούντιο στη Ρώμη, όπου παρέμεινε για μια δεκαετία, και από κει εξορμούσε σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας και της Σικελίας.
Το Άγιο Όρος επισκέφθηκε το 1856 προερχόμενος από την Κέρκυρα και έχοντας προορισμό την Παλαιστίνη.
Αξιοπρόσεκτοι οι Πίνακες που απεικονίζουν την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα και τις Καρυές. Ο Edward Lear τους ζωγράφισε πριν ακόμη κτισθεί το νοτιοδυτικό τμήμα του μοναστηριού και το κτίριο της Ιεράς Κοινότητας στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους.
Περισσότερα εδώ.

2823 - Κυκλοφόρησε το 129ο τεύχος του περιοδικού ΠΡΩΤΑΤΟΝΚυκλοφόρησε, πλούσιο και αυτή τη φορά σε ύλη Αγιορειτικού ενδιαφέροντος, το αριθ. 129 τεύχος του περιοδικού ΠΡΩΤΑΤΟΝ (Ιανουάριος – Μάρτιος 2013).2822 - Ο Γέροντας Μωυσής ο Αγιορείτης στον Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου Θεσσαλονίκης (φωτογραφίες)Το απόγευμα της Κυριακής της Αποκρέω, πραγματοποιήθηκε η έναρξη των ομιλιών στον Ιερό ναό Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των εκδηλώσεων των Ιερών Φωτίων με ομιλιτή τον Οσιολογιότατο μοναχό  Μωυσή Αγιορείτη, ο οποίος στο πολυπληθές φιλόχρηστο πλήρωμα της ενορίας αλλά και άλλων ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης αλλά και των γειτονικών μητροπόλεων που προσήλθαν, αναφέρθηκε στο άγιο και ευλογημένο Τριώδιο καθώς και για τις αρετές του πιστού χριστιανού που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στον πνευματικό αγώνα της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την άμεση σχέση του κάθε ανθρώπου με την ταπείνωση και την μετάνοια κατά την δικαία κρίση καθώς και την προετοιμασία της πραγματικής νηστείας.
Στο τέλος της ομιλίας του ο Γέροντας ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμο εκ του οποίου οι ευχές και η ευλογία δίδεται γι αυτές τις πνευματικές εκδηλώσεις καθώς και τους πατέρες του Ιερού Ναού.

 

2821 - Ο πολυεύσπλαχνος πατέρας. Ομιλία π. Μωυσή Αγιορείτη (video)2820 - π. Βασίλειος Ιβηρίτης προς καθηγητές: να βλέπετε το παιδί σαν «αετό του πνεύματος» και όχι «σαν πουλερικό, για το κοτέτσι του συστήματος»Αφού δέχθηκε καταιγισμό επιθέσεων στην πρώτη του παρέμβαση του περασμένου Οκτωβρίου για τον χαρακτήρα του Μαθήματος των Θρησκευτικών ο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους αρχιμανδρίτης Βασίλειος Ιβηρίτης (Γοντικάκης), παρενέβη και πάλι με κείμενο πνοής, που είδε το φως τον περασμένο Ιανουάριο.
Με το νέο κείμενό του ο σεβαστός Προηγούμενος απευθύνεται αδιακρίτως προς όλους τους θεολόγους και τοποθετεί το περιεχόμενο και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος εκεί που πραγματικά οφείλει να είναι: Να βλέπει το παιδί έτσι όπως είναι, «αετό του πνεύματος», και όχι «σαν πουλερικό, για το κοτέτσι του συστήματος». Ελάχιστα αποσπάσματα παραθέτουμε στη συνέχεια από το εξαιρετικό αυτό κείμενο, που θα μπορούσε να αποτελέσει άριστο οδηγό για τη συγγραφή οποιουδήποτε Νέου Προγράμματος Σπουδών. Ιδού τι γράφει ο Αγιορείτης Προηγούμενος:
«Δεν ασχολούμαι απλώς με το φαινόμενο θρησκεία. Δεν έχω μπροστά μου σπουδαστές θρησκειολογικών απασχολήσεων.
Αλλά έχω ευαίσθητα πλάσματα που θέλουν να ζήσουν.
Οφείλω να τους προσφέρω την κατάλληλη τροφή για να αναπτυχθούν και τα παιχνίδια για να παίξουν. Δεν τους εκθέτω ο,τι κυκλοφορεί στη θρησκευτική αγορά για να διαλέξουν μόνα τους. Απομακρύνω όλα τα αιχμηρά αντικείμενα για να μην κοπούν παίζοντας, και όλα τα φάρμακα για να μη δηλητηριαστούν δοκιμάζοντας...
Συμπερασματικά: Με την ορθόδοξη εμπειρία και ζωή, το ομολογιακό μάθημα είναι ανοικτό και απεριόριστο. Το ανοικτό ανθρωπίνως είναι το κλειστό και ανυπόφορο...
Θρησκευτικά για όλους είναι η έκπληξι της αγάπης, της ταπεινώσεως του Θεού Λόγου, που θεώνει τον άνθρωπο. Θρησκευτικά για κανένα, η βάναυση επέμβασι του ανθρώπου πάνω στον άνθρωπο».
Καί καταλήγει το εμπνευσμένο κείμενο του Προηγουμένου π. Βασιλείου με τα εξής: «Από αγάπη προς τις ευαίσθητες ψυχές, όπου γης, που πονούν και διψούν την αλήθεια της ελευθερίας· και από σεβασμό προς αυτούς που πολτοποιήθηκαν – και πολτοποιούνται – από τους ολοκληρωτισμούς του ψεύδους, είναι καλό να σεβαστούμε την αγιότητα της ζωής του ανθρώπου όπως την έπλασε ο Θεός».
Σχετικά: