Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

2766 - Αγιορείτικα κελλιά - АФОНСКИЕ КЕЛЬИ (video 2012)


2765 - Κάτω τα χέρια από τα Αγιορειτικά Κειμήλια


Από το πρωί σήμερα αναπαράγεται στο διαδίκτυο η δήλωση του π. Μεθοδίου, επικεφαλής των καταληψιών της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, σύμφωνα με την οποία προτίθεται να πουλήσει στους Γάλλους τη σκηνή του Ναπολέοντος για να μειωθεί το ελληνικό χρέος.
......Αν δεν είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για να ασχοληθεί ο κόσμος μαζί τους, τότε τα πράγματα είναι άκρως επικίνδυνα. Να του υπενθυμίσουμε μόνο πως το 1821 οι Ιβηρίτες πατέρες έστειλαν στη Ύδρα δύο φορές το αμύθητης αξίας κειμήλιό τους την ασημένια λεμονιά, με τα χρυσά λεμόνια, για να την αξιοποιήσουν οι οπλαρχηγοί του Γένους υπέρ του Αγώνα. Και τις δύο φορές επεστράφη από τους Έλληνες Αγωνιστές με τη σημείωση πως αυτοί αγωνίζονται και για τα Κειμήλια του Έθνους τα οποία δεν πουλιούνται.
......Τη σκηνή του Ναπολέοντος έφεραν στην επιφάνεια την περασμένη Δευτέρα οι Αγιορειτικές Μνήμες με την ανάρτηση 2752.
......Διαβάστε την αξιόλογη ανάλυση της είδησης στο Amen: http://www.amen.gr/article12652

2764 - Γεροντάκια της Σιμωνόπετρας (Ηχητικό)
Ο π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης σε μια εμπνευσμένη ομιλία του, μάς κάνει κοινωνούς των εμπειριών του από τις χαρισματικές προσωπικότητες που συνάντησε κατά τη μακρόχρονη θητεία του στο “Περιβόλι της Παναγίας”. Αναφερόμενος κατά βάση στο βίο των Γερόντων Αρσενίου και Γελασίου και την Ι.Μονή της Σιμωνόπετρας εκτείνεται επίσης σε αναφορές και στις σεπτές αγιορείτικες μονές της Μ. Λαύρας, του Οσίου Γρηγορίου, του Βατοπαιδίου, του Ξηροποτάμου, καθώς και στη Σκήτη των Καυσοκαλυβίων. Ιδιαίτερη μνεία αφιερώνει στη χάρη της Παναγίας που σκέπει τον ιερό τόπο καθώς και σε άλλους αγίους (Σεραφείμ του Σάρωφ, Σίμωνας, Πέτρος ο Αθωνίτης) αλλά και σε σύγχρονες οσιακές μορφές (Γέροντας Παΐσιος, παπα Εφραίμ Κατουνακιώτης, Γέρων Κάλλιστος, π. Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης, π. Αθανάσιος Γρηγοριάτης, Γέρων Θεόκλητος ο Διονυσιάτης) , των οποίων ο λόγος και το παράδειγμα καθοδηγεί τη μοναχική άσκηση. Τέλος κάνει λόγο για το ρόλο του Άθωνα στον πνευματικό βίο του Γένους αλλά και όλου του κόσμου. 

Τα γεροντάκια της Σιμωνόπετρας