Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

2743 - Η αποψινή ενθρόνιση της Ι. Εικόνας Άξιόν Εστιν στο Πρωτάτο (φωτογραφίες)νθρονίστηκε πρό λίγου στό Σύνθρονο το ερο εκόνα το "ξιόν στι" καί ρχισε γρυπνία το γίου Χαραλάμπους στόν λεύθερο πό σκαλωσιές Ναό το Πρωτάτου. ρχαα αγλη πανλθε....
Σχετικά:

2742 - Η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου (φωτογραφίες)Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου

Της πανηγύρεως της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως,  προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κατά την Εορτή της Υπαπαντής το Κυρίου, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου (2 Φεβρουαρίου κατά το παλαιό ημερολόγιο).
.......Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου έγινε η υποδοχή του Σεβασμιωτάτου στην Ιερά Μονή, από τον Καθηγούμενο παν/τατο Αρχιμανδρίτη Παρθένιο και την Αδελφότητα. Ο Σεβασμιώτατος στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ για την παρασχεθείσα άδεια, αναφέρθηκε στους παλαιούς δεσμούς του με την Ιερά Μονή και τους Πατέρες της και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πρόσκληση και την φιλόφρονα υποδοχή.
.......Ο Σεβασμιώτατος προέστη της Ιεράς γρυπνίας κατά την οποία έψαλλαν οι Αδελφότητες των Δανιηλαίων και των Θωμάδων, και ετέλεσε την Θεία Λειτουργία. Επίσης εχοροστάτησε κατά τον μεθέορτο Εσπερινό και προέστη του κτιτορικού Μνημοσύνου. Την επομένη (16 Φεβρουαρίου) ελειτούργησε κατά τα Κτιτορικά, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κατάγκας κ. Μελετίου.
http://www.imr.gr

2741 - Που ξαπόσταινε σιμά στ’ ακρορύακο
Που ξαπόσταινε σιμά στ’ ακρορύακο

Του Βασίλη Χαραλάμπους
Τον ίδιο ντορβά στον ώμο τόσα χρόνια
ν’ αργοδιαβαίνει στο ίδιο μονοπάτι
ολομόναχος ο αθωνίτης γέροντας
για το Καρακαλλινό κελί Τιμίου Σταυρού
με το μεγάλο κομπόσχοινο
κατά τη μεριά που η θάλασσα
τρικυμίζει πιο πολύ.
Ξαπόσταμα για λίγο σε τόπο ανήλιο
από του ήλιου το καύμα
κι έμεινε να ορμηνεύει στο καλογέρι
που ξαπόσταινε σιμά στ’ ακρορύακο
για  της ψυχής τη κατάντια
που προβοδίζει το θρύλημα
στην μακρινή πολίχνη.

θρύλημα = φήμη
ορμηνεύει = συμβουλεύει
Από την ποιητική συλλογή «Άθωνος δίκηρον»