Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

2712 - Στο παμπάλαιο πετροπέζουλο

Του Βασίλη Χαραλάμπους

Καθισμένος στο παμπάλαιο πετροπέζουλο
της Μονής Σταυρονικήτα
ξαποσταίνει ο γέροντας ολίγον πριν τον εσπερινό
κάτω από τη μεγάλη κληματαριά.
Γέρων Κρητικός παλαιός
αντάυγαζε στους προσκυνητές
και στους τόσους άγνωρους
της τύρβης τους αγωγιάτες
της καρδιάς του τ΄ απόβαθο.


Από την ποιητική Συλλογή  «Αθωνικόν κατζίον»

2711 - Ο εγκέλαδος χτύπησε ξανά το Άγιο Όρος ακριβώς μετά από ένα χρόνο


Σεισμός, 4,6 Ρίχτερ με επίκεντρο στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής
Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 16.43΄με επίκεντρο στην περιοχή Ουρανούπολης Χαλκιδικής, χωρίς να αναφερθούν ζημίες. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, προκαλώντας ανησυχία σε πολλούς κατοίκους.
Όπως ανακοινώθηκε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 90 χιλιομέτρων ανατολικά - νοτιοανατολικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης, μεταξύ Ουρανούπολης και Αμμουλιανής, ενώ μέχρι αυτή την ώρα σημειώνονται ασθενείς μετασεισμικές δονήσεις.
Ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, είπε ότι θα πρέπει να περάσουν τα πρώτα δύο εικοσιτετράωρα προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη μετασεισμική εξέλιξη στην περιοχή και επισήμανε ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τη δραστηριότητα, μέσω του πυκνού δικτύου σεισμογράφων που είναι εγκατεστημένο στην Ουρανούπολη και την Ιερισσό.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Πέρυσι, 14 Φεβρουαρίου 2012:  

2710 - Η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου το 1835Εξωτερική άποψη της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου (πάνω) και η αυλή της Μονής (κάτω), όπως ήταν το 1835.
Πρόκειται για δύο βινιέτες (σημ. διακοσμητικά στοιχεία σε έντυπα) του χάρτη του Davydon. Είναι σχέδια του αρχιτέκτονα Efymov, που είχε συνοδεύσει τον συγγραφέα στην περιήγηση στο Άγιον Όρος το 1835.

2709 - Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης ο Κουλακιώτης (†1776)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 15 Φεβρουαρίου