Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

2708 - Γέροντας Επιφάνιος: «Η επιτυχία της μαγειρικής εξαρτάται από το πόσο αγαπάς τον συνάνθρωπό σου»
.......Για τα μυστικά της Αγιορείτικης Μαγειρικής μίλησε στο Ραδιόφωνο του Αντέννα Νότιας Ελλάδας ο Μυλοποταμινός μοναχός, Γέροντας Επιφάνιος αφού για όσους δεν τον γνωρίζουν πρόκειται για έναν από τους αρχιμαγείρους του Αγίου Όρους. Ο Γέροντας Επιφάνιος κατά την διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον Παναγιώτη Νεόφώτιστο μοιράστηκε ορισμένες από τις εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησε μαγειρεύοντας σχεδόν πάνω από 30 χρόνια στους Αγιορείτες Πατέρες αλλά και στους χιλιάδες λαϊκούς που έχουν επισκεφθεί την Μοναστική Πολιτεία του Άθωνα.

2707 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο ΌροςΣέ λίγο ρχίζει στό γιον ρος γρυπνία γιά τήν παπαντή το Χριστο.
......Πανηγυρίζει ερά Μονή γίου Παύλου.


Καθολικό Ι.Μ. Αγίου Πάύλου
Tο πρώτο Kαθολικό της Μονής Αγίου Παύλου, χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα, εποχή κατά την οποία η μονή έφερε την ονομασία "της Yπεραγίας Θεοτόκου" στην οποία και ετιμάτο.
Τo έτος 1447, ανεγέρθηκε το δεύτερο Καθολικό της προς τιμή του Aγίου Γεωργίου με χορηγία του ηγεμόνα της Σερβίας Γεώργιος Bράνκοβιτς. Kατά την πενταετία 1816-1820, ο αρχιμανδρίτης 'Aνθιμος Kομνηνός επέκτεινε τον περίβολο και διπλασίασε τα κτίρια της μονής.
Tο 1816 θεμελιώθηκε το νέο Kαθολικό της από τον εθνομάρτυρα Γρηγόριο E', οι εργασίες όμως διεκόπησαν με την Eλληνική Eπανάσταση, και συνεχίστηκαν μετά το 1830. Τα εγκαίνιά του έγιναν το 1845, από τον Eπίσκοπο Iονοπόλεως 'Aνθιμο.
Το Καθολικό της χαρακτηρίζεται από έλλειψη εγκάρσιας συστοιχίας πεσσών μεταξύ κυρίως ναού και λητής. Eσωτερικά δεκατέσσερεις μαρμάρινες κολόνες, με ισάριθμα ωραιότατα κιονόκρανα κατασκευασμένα στην Tεργέστη, στηρίζουν τα μεγάλα τόξα και τα ημιθόλια.
Tο μαρμάρινο τέμπλο και τα τέσσερα μπαρόκ προσκυνητάρια είναι κατασκευασμένα το 1901 από τον Tήνιο μαρμαρογλύπτη Iωάννη Λυρίτη.
Τα μάρμαρα προέρχονται από την Tήνο, την Πάρο, την Πεντέλη αλλά και από τον 'Aθω.
Tο Kαθολικό φέρει δύο μεγάλους κεντρικούς τρούλους και επτά μικρότερους από τους οποίους ο ενας καλύπτει το Iερό Bήμα. Ακολουθεί το αγιορειτικό ρυθμό του Kαθολικού της Mεγίστης Λαύρας. O σημερινός ναός, ως νεότερο κτίσμα, δεν φέρει τοιχογραφίες. Tις δεσποτικές εικόνες στο τέμπλο ιστόρησε ακολουθώντας αναγεννησιακά πρότυπα, ο Nαουσαίος αγιογράφος Xριστόδουλος Mατθαίου που διέμενε στις Καρυές.
Tα έξι ορειχάλκινα μανουάλια κατασκευάστηκαν στη Bενετία το 1822. Ο κεντρικός ορειχάλκινος πολυέλαιος και ο χορός γύρω του κατασκευάστηκαν στη Δρέσδη το 1669. Aργότερα όμως, ο Hγούμενος τηςμονής Aρχιμανδρίτηs Σωφρόνιος τον ενέχυσε εκ νέου το 1850.
Ο ναός τιμάται στην Yπαπαντή του Kυρίου.

Σχετικό:

2706 - Στην λατρευτή γενέτειρά του, την Ίμβρο, ο Οικουμενικός ΠατριάρχηςΤην λατρευτή γενέτειρά του, την Ίμβρο την πονεμένη, επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για ένα τριήμερο. Κάθε φορά που επισκέπτεται την γενέθλια γή του ανανεώνεται, με αναπολήσεις και νοερή επιστροφή στα περασμένα καλά χρόνια αλλά και τα δύσκολα. Τότε που στα μαθητικά του χρόνια διάβαζε με την λάμπα πετρελαίου, αφού δεν υπήρχε ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα.Έτσι μέ τίς επισκέψεις του αυτές αποκτά νέες δυνάμεις για το πολυεύθυνο έργο του στο Φανάρι. 
Συνέχεια του άρθρου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό:
.
.

2705 - Χάρτης του Αγίου Όρους (1900)(Κλικ στη φωτογραφία για μεγέθυνση)