Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

2672 - Η τελευταία ημέρα του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ στον Μυλοπόταμο. Ποιοι τον επισκέφθηκανΗ τελευταία πατριαρχική κρίση δημιουργήθηκε από την παύση του γηραιού Κωνσταντίνου Ε΄ στις 27 Μαρτίου του 1901∙ τοποτηρητής είχε ορισθεί την ίδια ημέρα ο Προύσης Ναθαναήλ. Αργότερα, στις 25 Μαΐου συνήλθε η εκλογική συνέλευση και το τριπρόσωπον αποτέλεσαν οι Ιωακείμ Γ΄(83 ψήφοι), ο Χίου Κωνσταντίνος (72 ψήφοι) και ο Βάρνης Πολύκαρπος (69 ψήφοι). Στην ψηφοφορία που ακολούθησε στον Πατριαρχικό ναό, εξελέγη παμψηφεί ο Ιωακείμ Γ΄.
Ο μονάζων Πατριάρχης, ο οποίος δεν ήλπιζε ότι θα επανεξελέγετο, ζούσε κατά τα συνήθη τον βίο του. Λίγες ημέρες μάλιστα πριν από την εκλογή του επισκέφθηκε τα Καυσοκαλύβια και ακολούθως τις Μονές Σίμωνος Πέτρας, Γρηγορίου και Διονυσίου. Κατόπιν, γύρισε στον Μυλοπόταμο και έκανε εν συνεχεία μια εκδρομή στην αγαπημένη του Λαύρα. Εκεί ετέλεσε τον εσπερινό, τη νυχτερινή αγρυπνία και την επομένη, της Πεντηκοστής, τη θεία λειτουργία. Αυτή η διαδρομή θα ήταν και η τελευταία του στο αγιασμένο Όρος.
Ήδη τα δύο σώματα, αυτό των λαϊκών και των αρχιερέων, τηλεγράφησαν στον Παναγιώτατο, συγχαίροντάς τον επί τη εκλογή του. Η χαρμόσυνη είδηση σχεδόν αστραπιαία μαθεύτηκε ακόμη και στις εσχατιές του Άθωνα, το απόγευμα της 25ης Μαΐου.
Η είδηση της εκλογής στον Μυλοπόταμο
Πρώτος έφθασε στο μονύδριο του Αγίου Ευσταθίου ο διευθυντής του Τηλεγραφείου των Καρυών, κομίζοντας επισήμως την είδηση και συγχαίροντας τον Πατριάρχη. Ο σεβάσμιος ιεράρχης πότιζε εκείνη τη στιγμή τον κήπο του και δέχθηκε ατάραχος το νέο. Ακολούθως ήρθε εκεί ο αντιπρόσωπος της Λαύρας και φίλος του Παναγιωτάτου Χρυσόστομος Λαυριώτης. Σε λίγο κελιά, σκήτες, μονές διατράνωσαν τη χαρά των μοναζόντων σ’ αυτές με ηχηρές κωδονοκρουσίες και φωταψίες, ενώ αγγελιοφόροι μετέδιδαν παντού τα χαροποιά νέα.
Το επόμενο πρωί, ημέρα Σάββατο, 26 του μηνός, ο Πατριάρχης ξύπνησε ενωρίς κατά το συνήθειό του και κατευθύνθηκε στον ναΐσκο να τελέσει τον όρθρο και τη θεία λειτουργία, η οποία θα ήταν η τελευταία στο μονύδριο. Όταν τελείωσε και πήγε στα δώματά του, είδε να τον περιμένουν στην αίθουσα υποδοχής πολλοί ηγούμενοι, δικαίοι από πολλές σκήτες και άλλοι μοναχοί, για να του υποβάλουν εγκαρδίως τα σέβη και τα συγχαρητήριά τους.
«Η μικρά του Μυλοποτάμου άκρα κατέστη αυτό τούτο προσκύνημα, από πάσης δε γωνίας του Όρους έσπευδον πολλοί να προσέλθωσι προς τον σεβαστόν αυτού κατοικον», γράφει ο Σπανούδης, προσθέτοντας κατά προσέγγιση τον πλήρη κατάλογο των προσελθόντων.
Από τη Λαύρα, τη μετάνοιά του, οι προηγούμενοι Δωρόθεος και Κύριλλος και ο γέρων Γαβριήλ.
Από το Βατοπαίδι, ο προηγούμενος Αζαρίας.
Από την Ιβήρων οι προηγούμενοι Διονύσιος και Χρύσανθος.
Από το Χιλανδάρι ο αρχιμανδρίτης Δανιήλ.
Από το Κουτλουμούσι οι γέροντες Χαρίτων και Σωφρόνιος.
Από του Διονυσίου ο αρχιμανδρίτης Δοσίθεος και οι γέροντες Ευγένιος και Χαράλαμπος.
Από του Παντοκράτορος ο αρχιμανδρίτης Στέφανος και οι προηγούμενοι Γρηγόριος και Γεράσιμος.
Από του Ξηροποτάμου ο επίτροπος Ευγένιος και ο ιεροδιάκονος Ευλόγιος.
Από του Δοχειαρίου ο ιερομόναχος Συνέσιος και ο προηγούμενος Γεράσιμος.
Από του Ζωγράφου ο ηγούμενος Γρηγόριος και οι προϊστάμενοι Καλλίστρατος και Ναθαναήλ.
Από του Καρακάλλου ο ηγούμενος Αθανάσιος και ο επίτροπος Γέρων Κλήμης.
Από του Φιλοθέου ο επίτροπος Συνέσιος.
Από τη Σίμωνος Πέτρα ο καθηγούμενος Νεόφυτος.
Από του Αγίου Παύλου ο καθηγούμενος Σωφρόνιος.
Από του Σταυρονικήτα ο ιερομόναχος Κοσμάς και ο ιεροδιάκονος Ιερεμίας.
Από του Ξενοφώντος ο καθηγούμενος Δοσίθεος και ο γέρων Χρυσόστομος.
Από του Εσφιγμένου ο αρχιμανδρίτης Ευθύμιος και ο γέρων Νικήτας.
Από του Κωνσταμονίτου ο ηγούμενος Μόδεστος.
Ήρθαν ακόμη πολλοί από τις σκήτες. Από του Τιμίου Προδρόμου ο πρώην δικαίος Γεδεών. Από τα Καυσοκαλύβια ο δικαίος και η αδελφότητα των Ιωασαφαίων, λίαν αγαπητοί πάντοτε στον Ιωακείμ Γ΄. Ο δικαίος της Αγίας Άννας, του Σεραγίου, του Προφήτου Ηλιού και πολλοί άλλοι.
Το τελευταίο δείπνο στον Μυλοπόταμο
Το μεσημέρι κατέβηκε στο Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου η επιτροπή της Ιεράς Κοινότητος με επικεφαλής της τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Ματθαίο, τον Λαυριώτη, και του επέδωσε το συγχαρητήριο γράμμα της Ιεράς Κοινότητος επί τη εκλογή του. Κατόπιν δίχως να παραλλάξει στο ελάχιστο τις καλογηρικές του συνήθειες, ο Παναγιώτατος κατευθύνθηκε στον ναΐσκο του Αγίου Ευσταθίου και τέλεσε τον εσπερινό του.
Λίγο αργότερα, το ίδιο απόγευμα προς το βράδυ του Σαββάτου, παρέθεσε το τελευταίο δείπνο σε ελάχιστους φίλους του, οι οποίοι έφυγαν αρκετά ενωρίς, γιατί επρόκειτο να εγκαταλείψει το ησυχαστήριό του σε λίγες ώρες, επειδή οι πατέρες της Μονής Ιβήρων τον είχαν παρακαλέσει θερμά να τελέσει τη θεία λειτουργία της Κυριακής.
Έτσι, αφού αναπαύθηκε για λίγες ώρες, σηκώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα και έφυγε για το μοναστήρι μες στο βαθύ σκοτάδι, παίρνοντας μαζί του μόνο τα αναγκαία προσωπικά του πράγματα. Λίγο πριν περάσει το κατώφλι της εξόδου του ιστορικού και αγαπημένου του ερημητηρίου, που τον φιλοξέμησε επό μια δωδεκαετία, είπε με δάκρυα στα μάτια και σταυροκοπούμενος, «Ας γίνει το θέλημα του Θεού».
Πηγή: το βιβλίο «Ο μεγάλος Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ στον Μυλοπόταμο» 

*** 
 
Φωτογραφίες παρευρεθέντων στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση

2671 - Ένα σπάνιο χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος῾Η Βιβλιοθήκη τῆς Ιεράς Μονῆς Παντοκράτορος διαθέτει σήμερα ἀρκετά σπάνια, ἐξαιρετικῆς τέχνης καί σπουδαιότητας βυζαντινά καί μεταβυζαντινά χειρόγραφα. ᾿Αξίζει νά σημειωθεῖ ὅτι 68 κώδικες εἶναι περγαμηνοί, ἐνῶ φυλάσσονται καί τρία περγαμηνά εἰλητάρια τοῦ 14ου αἰῶνος καθώς καί τέσσερις βομβύκινοι κώδικες. Φυλάσσονται ἐπίσης 9 ἀραβικά χειρόγραφα καί μερικοί ρουμανικοί μουσικοί κώδικες.

Ιδιαιτέρως μνημονεύεται τό περγαμηνό Ψαλτήριο ἀρ. 61, ἕνα ἀπό τά ἐλάχιστα (σώζονται τρία σέ ὁλόκληρο τόν κόσμο) εἰκονογραφημένα Ψαλτήρια τῆς εἰκονομαχικῆς περιόδου (α´ ἥμισυ τοῦ 9ου αἰῶνος), μέ παλίμψηστο κείμενο καί 97 παρασελίδιες μικρογραφίες, μέ θεματολογία ἀπό τήν Παλαιά καί τήν Καινή Διαθήκη, πού ἀντιπροσωπεύουν ἕνα πρώιμο εἶδος μεταεικονομαχικῆς βυζαντινῆς τέχνης ἡ ὁποία χαρακτηρίζεται ἀπό ἀρκετά μεγάλη ἐλευθερία.Δείτε ολόκληρο το κειμήλιο εδώ: http://www.pipm.gr

2670 - Η παρουσία της Παναγίας στο Άγιον Όρος και τα θαύματά τηςΟμιλία του π. Αθανάσιου Σιμωνοπετρίτη στη Λεμεσό της Κύπρου, κατά την ι. αγρυπνία της Υπαπαντής. Ο αγιορείτης λόγιος αναπτύσσει το θέμα: Η παρουσία της Παναγίας στο Άγιον Όρος και τα θαύματά της. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε εμπειρίες από Αγιορείτες Πατέρες εμφανίσεων της Παναγίας σε αυτούς και σε κοσμικούς. Ειδική μνεία γίνεται ακόμη στο πρόσωπο του γέρ. Ιωσήφ του Ησυχαστή, προδρόμου της αναβίωσης του Αγίου Όρους και στα πνευματικά του παιδιά. Επιπλέον, παρατίθενται συμβουλές για να αξιωθούμε να δούμε και εμείς την Παναγία, και στο ρόλο της προσευχής (Χαιρετισμοί-παρακλήσεις). Ειδικότερες αναφορές γίνονται και από την παράδοση της μονής της μετανοίας του π. Αθανασίου. Τέλος, αναπτύσσεται ο ρόλος δυο σημαντικών προσώπων στην εορτή της Υπαπαντής, του Προφήτη Συμεών και της προφήτιδος Άννης.

Ακούστε την ομιλία εδώ: http://www.pemptousia.gr

2669 - Τριήμερο Αγιορειτικής αύρας στον Αλμυρό Μεγάλη ευλογία για την επαρχία Αλμυρού αποτέλεσε η έλευση του Δικαίου της Ιεράς Βατοπαιδινής Σκήτης του Αγίου Ανδρέου (Σεράι) Αρχιμ. Εφραίμ, ο οποίος παρέμεινε στην επαρχία το τριήμερο 2 έως 4 Φεβρουαρίου, κατόπιν ευλογίας του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και προσκλήσεως του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αλμυρού Πρωτ. Γεωργίου Μπέκα και του π. Ευσταθίου Βαρβαρέλη.
Το Σάββατο 2/2 ο Γέροντας Εφραίμ αφίχθη στον Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως όπου τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού και στη συνέχεια έλαβε χώρα η καθιερωμένη εκδήλωση των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας για την Εορτή της Μητέρας. Κατ' αυτήν τα παιδιά του Κατηχητικού απήγγειλαν ποιήματα, η Χορωδία Γυναικών, υπό τη δ/νση της κ. Μαριάννας Σαμαρτζή, απέδωσε ανάλογα τραγούδια, ενώ την όλη εκδήλωση κατέκλεισε ο Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου ως Μητέρας του Θεού και των ανθρώπων.
Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου τελέστηκε ιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Γέροντος και στη συνέχεια τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της επαρχίας Αλμυρού είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Γέροντα και να λάβουν την ευχή του. Ο Αρχιμ. Εφραίμ αναφέρθηκε στα πρόσωπα των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Γεωργίου και Δημητρίου, προβάλλοντας αυτά ως πρότυπα αγνότητας και ως παραδείγματα προς μίμηση.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των μελών του Συνδέσμου Νέων του Κέντρου Νεότητος Επαρχίας Αλμυρού με τον Γέροντα, ο οποίος στην εμπνευσμένη ομιλία του προς τους νέους έκανε λόγο για το γεγονός της Υπαπαντής και πως οι έννοιες της υπακοής και της ταπείνωσης μπορούν να καταστούν οδοδείκτες στον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Κορυφαία στιγμή της παρουσίας του Γέροντος Εφραίμ αποτέλεσε η ομιλία του το απόγευμα της Δευτέρας 4/2 στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Νεότητος. Παρά το αδιαχώρητο που παρατηρήθηκε, οι παρευρισκόμενοι, με σεβασμό και ενδιαφέρον, άκουσαν τον εμπνευσμένο λόγο του, ο οποίος μετέφερε την αύρα του Αγιωνύμου Όρους και τις πνευματικές εμπειρίες από την πολυετή του άσκηση στο Περιβόλι της Παναγίας.
Αναμφισβήτητα το τριήμερο της παρουσίας του Γέροντος Εφραίμ υπήρξε μια σπάνια ευκαιρία πνευματικής ανατροφοδότησης, ιδιαίτερα σε καιρούς όπου οι πάντες αναζητούν ελπίδα και στήριγμα. Και η παρουσία, η μορφή, πολύ δε περισσότερο ο λόγος του Γέροντος Εφραίμ ωφέλησαν τα μέγιστα όλους όσοι συναναστράφηκαν μαζί του.