Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

2659 - Φωτογραφίες του Φιλοθεΐτη Μοναχού ΓαβριήλΣυλλογιέμαι πως όλος ο κόσμος είναι μια μεγάλη ζωντανή πολυσύνθετη εικόνα. Ένα ψηφιδωτό απειράριθμων ετερόκλητων και αεικίνητων ψηφίδων που αενάως ανασυνθέτουν εικόνες και γεγονότα, σαν κύτταρα ενός γιγάντιου οργανισμού που πορεύεται στην εσχατολογική του πορεία.

Κουκίδα απειροελάχιστη κι εγώ, όπως το καθετί που στροβιλίζεται μέσα σ’ αυτό το ψηφιδωτό που λέγεται δημιουργία, καταγράφω με τον τρόπο μου εικόνες άλλων καθώς οι πορείες μας συναντώνται εν χρόνω στον χώρο.

Χώρος μου βασικός είναι βέβαια το Άγιον Όρος∙ ένας χώρος στον οποίο ο χρόνος, καθώς είναι συγκερασμένος με τα υλικά του παρελθόντος, συνεχίζει να αναδημιουργεί εικόνες, συνθέτοντας τη συνολική του μορφή με ψηφίδες του παρόντος.

Από αυτό το μοναδικό μωσαϊκό διάλεξα ψηφίδες φυσικού κάλλους και χάριτος μοναστικής ζωής∙ τις ανέμιξα και σας τις παρουσιάζω.

Κάποιες ίσως τις συναπαντήσετε κι εσείς ερχόμενοι στο Άγιον Όρος ως προσκυνητές, διότι μεταμορφώνονται και χάνονται βραδέως∙ τις περισσότερες όμως τις έχει ήδη πάρει οριστικά και ανεπίστρεπτα το ποτάμι του χρόνου, αποταμιεύοντάς τες στο ταμείο της έσχατης ημέρας, τότε που οι ψηφίδες της ζωής μας, όμορφες ή άσχημες, θα συνθέσουν την τελική και αιώνια προσωπική μας εικόνα.

Μοναχός Γαβριήλ

 Οι φωτογραφίες είναι από το άλμπουμ:Ο Μοναχός Γαβριήλ είναι μέλος της μοναστικής αδελφόητας της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους. Η απαρχή της ενασχολήσεώς του με τη φωτογραφία είναι συγκυριακή. Συμπίπτει με τη διακονία του στη Μονή ως ξυλογλύπτου, με τη δημιουργία έργων εκκλησιαστικής τέχνης. Η φωτογραφική μηχανή ήταν το απαραίτητο εργαλείο απεικόνισης και αρχειοθέτησης των έργων του. Γρήγορα όμως, ο περιβάλλων χώρος, τα πρόσωπα και η εν γένει ζωή του Αγίου Όρους τον έκαναν να στρέψει προς τα εκεί τον φακό του, απεικονίζοντας με επιμονή, υπομονή και εφευρετικότητα στιγμιότυπα από τη ζωή στον μοναδικό αυτό τόπο. 

2658 - Ο Σύλλογος Φίλων της Ι.Μ. Εσφιγμένου έκοψε την βασιλόπιτά τουΣτο πλαίσιο της πανηγύρεως του Ιερού Μετοχίου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, στην Αθήνα, για την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, ο σύλλογος των Φίλων της Ιεράς Μονής Εσφιμένου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σε μια λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνομουσικολογικο Ίδρυμα "Πέτρου Ζήση" στο Χαλάνδρι.
.......Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο απόγευμα της Κυριακής, παρέστησαν ο Μητροπολίτης Χαρτούμ Εμμανουήλ, ο Γέροντας της Κανονικής Αδελφότητας και Καθηγούμενος της Αγιορείτικης Μονής Αρχιμ.Χρυσόστομος μαζί με πατέρες της Μονής, τα μέλη του Συλλόγου και πλήθος φίλων της Μονής.
.......Το πλούσιο πρόγραμμα περιελάμβανε παραδοσιακούς χορούς από τα συγκροτήματα του Ιδρύματος Ζήση και επίκαιρη ομιλία του καθηγητού κ. Πέτρου Τσακπωνίδη.
.......Ο τυχερός που βρήκε το φλουρί παρέλαβε ως δώρο πολυτελείς εκδόσεις, προσφορά του εκδοτικού οίκου «Μένανδρος».

Περισσότερες φωτογραφίες: http://esphigmenoufriends.blogspot.gr/2013/02/2013.html

2657 - Μοναχοί από τη Χαλκιδική στο Άγιο ΌροςΤο αξιόλογο blog Δουμπιά Χλκιδικής δημοσιεύει κατάλογο μοναχών που είχαν καταγωγή από τη Χαλκιδική και μόνασαν στο Άγιο Όρος τον τελευταίο αιώνα της τουρκοκρατίας.

Ο παρακάτω κατάλογος προέρχεται από τα πρακτικά του συνεδρίου  "Η Χαλκιδική κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας". Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Ποσείδι το 1995.

Η συλλογή των στοιχείων ανήκει στον Μοναχό Μωυσή, Αγιορείτη.

(κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)

2656 - Βίλλες, διασκέδαση, Rent a Car κλπ στο Άγιο Όρος!Μεγάλη τουριστική επιχείρηση, στην προσπάθειά της να προβάλλει τα προϊόντα της, δημοσιεύει στο διαδίκτυο, μεταξύ των άλλων και τον πίνακα που βλέπετε, προτρέποντας τους πελάτες της να επισκεφθούν γι αυτούς τους λόγους το Άγιο Όρος! Ουδείς φραγμός μπροστά στον Βωμό του Χρήματος!