Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

2651 - Φωτογραφίες από την αγρυπνία στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου για την Παναγία την Παραμυθία

.......Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την αγρυπνία για την εορτή της Παναγίας της Παραμυθίας η οποία έγινε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου το περασμένο Σάββατο 2 Φεβρουαρίου.Σχετικό: 2645 - Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας (εορτάζει στις 21 Ιαν./ 3 Φεβρουαρίου εκάστου έτους)

2650 - Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ στους Ιωασαφαίους


Ιωσαφαίοι ζωγράφοι και άλλοι Καυσοκαλυβίτες πατέρες
με τον οικουμενικό πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ΄
(Φωτογραφία: εργαστήριο Ιωασαφαίων, πριν το 1901)


…Παγωμένοι ως τα κόκαλά τους έφθασαν κάμποση ώρα μετά τη δύση του ήλιου στα Καυσοκαλύβια. Οι καμπάνες χαιρέτησαν τον ερχομό του Πατριάρχη και της συνοδείας του. Πεζεύοντας βρήκαν τα πάντα εντάξει, αφού ο Κόκκας, ο μικρός υπηρέτης του Πατριάρχη, έφθασε εγκαίρως στη σκήτη για να ειδοποιήσει τους μοναχούς.
.......Μόλις κάπως ξεκουράστηκε από τη δύσκολη πορεία και τον κακό καιρό, ο Πατριάρχης τότε βιάστηκε να επισκεφθεί τους μοναχούς εκείνους, το εργόχειρο των οποίων ήταν η ζωγραφική, ή όπως το λέει καλύτερα ο Διονύσιος ο εκ Φουρνών της Ευρυτανίας, «Η τέχνη της ζωγραφίας» -έτσι επονομάζει άλλωστε και το σύγγραμά του. Το κελί των Ιωασαφαίων στην ουσία ήταν (και είναι) φημισμένο παντού στον Ορθόδοξο κόσμο κέντρο καλλιτεχνικό, αφοσιωμένο στην υπηρεσία του θείου.
.......Ο Παναγιώτατος άρεσε πάντα την επιμελέστατη και λεπτή δουλειά τους και ήταν από παλιά λάτρης της τέχνης τους. Έτσι, και τότε με περισσό ενδιαφέρον ζήτησε να πληροφορηθεί πόσες και ποιες παραγγελίες είχαν, κι εκείνοι βιάστηκαν να του δείξουν κάποιες από τις παραγγελίες τους, καθώς και πολλές εικόνες, απ’ όσες φιλοτεχνούσαν.
.......Το δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη αποτέλεσε θαυμαστό δείγμα της Αγιορειτικής μαγειρικής. Ο Παναγιώτατος και οι λοιποί της συνοδείας του γεύτηκαν «τα περιώνυμα πανταχού του Όρους νεύρα της μουρούνας» και άλλα εκλεκτά εδέσματα. Οι συνοδοί του πέρασαν το απόγευμα περιεργαζόμενοι το βιβλίο των επισκεπτών, στο οποίο διάβασαν τα εγκώμια πολλών διασήμων πελατών και είδαν τις υπογραφές τους.
.......Την επομένη, η επιστροφή στη Λαύρα ήταν δύσκολη. Κατέφθασαν καταπαγωμένοι και σχεδόν ημιθανείς ύστερα από μια αποτυχημένη απόπειρα ανάβασης στην κορυφή του Άθωνα…


Κείμενο: από το βιβλίο «Ο μεγάλος Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ στον Μυλοπόταμο» 
.......Φωτογραφία: ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ2649 - Οσιομάρτυς Αντώνιος Καρεώτης (†1516)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 4 Φεβρουαρίου

Γεννήθηκε στην Ουκρανία και στο Άγιο βάπτισμα έλαβε το όνομα Ονούφριος. Στη νεότητά του παρασύρθηκε κι έφθασε να διαπράξει φόνο. Σύντομα μετανόησε ειλικρινά και θέλησε να μονάσει. Οδηγήθηκε προς τούτο στη μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σούπρασλ, στην υπακοή του ιερομονάχου Παφνουτίου Σέγκεν (+1510), από τον οποίο εκάρη μοναχός και ονομάσθηκε Αντώνιος.
Η μνήμη όμως της μεγάλης του αμαρτίας δεν τον αφήνει να ησυχάσει. Έτσι αποφασίζει να μεταβεί στο Άγιον Όρος με απώτερο σκοπό να μαρτυρήσει. Κατά τον βιογράφο του κατοίκησε στο Κελλί του Αγίου Σάββα των Σέρβων στις Καρυές, γνωστό ως Τυπικαριό. 
Εκεί αγωνιζόμενος αυστηρά δεν έπαυε να επιποθεί το μαρτύριο προς εξάλειψη των αμαρτιών του. Αναχωρεί προς τον σκοπό αυτό για τη Θεσσαλονίκη. Εισέρχεται στον ναό της Παναγίας της Αχειροποιήτου, όπου οι Τούρκοι τον είχαν μετατρέψει σε τζαμί. Κάνει τον σταυρό του και οι εκεί προσευχόμενοι μουσουλμάνοι εξοργίζονται, τον συλλαμβάνουν και τον βασανίζουν φρικτά. Τον οδηγούν στον διοικητή της πόλεως, ο οποίος προσπάθησε να τον μεταπείσει δίχως αποτέλεσμα. Τελικά οδηγήθηκε στον δια πυράς θάνατο. Οι Τούρκοι σκόρπισαν και τη στάχτη του στον αέρα, για να μη την παραλάβουν και την τιμήσουν οι χριστιανοί.
Το μαρτύριό του τοποθετείται στις 4.2.1516, ημέρα και της μνήμης του.

Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ