Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

2592 - Η δίκη του Μαξίμου του ΓραικούΚωνσταντίνου Τσιλιγιάννη , δικηγόρου-ιστορικού και ερευνητή.
Έκδοση: του Ινστιτούτου Έρευνας ,διάσωσης και προβολής πνευματικών και πολιτιστικών παραδόσεων  «ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΓΡΑΙΚΟΣ».
Ο κ. Κων/νος Τσιλιγιάννης, διακεκριμένος ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας, αλλά και σύγχρονος ερευνητής του βίου και του έργου του Αγίου Μαξίμου μετά από 15 χρόνια μελέτης και έρευνας για το συγκεκριμένο θέμα παρουσιάζει το εν λόγω βιβλίο του, αναλύοντας και ερμηνεύοντας την σπουδαιότητα των Πρακτικών της Δίκης, εξαίροντας βέβαια το πρόσωπο του αγαπημένου του Αγίου Μαξίμου του Γραικού. Η πολύχρονη εμβριθής μελέτη του κ.Τσιλιγιάννη σε ό,τι αφορά τον φωτεινό αστέρα της Ορθοδοξίας που ονομάζεται Μάξιμος Γραικός, αλλά και η ιδιότητά του ως δικηγόρου εγγυώνται μία συνεπή και άψογη τεκμηρίωση και παρουσίαση των συμπερασμάτων της έρευνάς του από ιστορικοθεολογικής και νομικής απόψεως.
«Ο Άγιος Μάξιμος, γράφει στον πρόλογο ο Γέροντας Εφραίμ ηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, … υπέμεινε με πολλή ταπείνωση την άδικη καταδίκη του στις δίκες του 1525 και 1531. Το φοβερό είναι ότι μετά την κοίμηση του Αγίου κάποιοι δεν ήθελαν ούτε τα Πρακτικά αυτών των Δικών να μείνουν ανόθευτα».
Με βάση τα πρακτικά των δικών που ανακάλυψε ο αρχαιολόγος Νικόλαος Ποκρόφσκι το 1968 στο Αλτάι της Σιβηρίας (τα γνησιότερα από αυτά που υπήρχαν μέχρι τότε) αλλά και πληθώρα πηγών που συγκέντρωσε και μελέτησε ο κ.Τσιλιγιάννης ξεδιπλώνεται στα μάτια του αναγνώστη η ηθογραφία της ρωσικής κοινωνίας του 16ου αιώνα.
Το βιβλίο περιλαμβάνει δέκα κεφάλαια και τη σχετική βιβλιογραφία. Τα σχετικά με την ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ και την εν συνεχεία καταδίκη του αναπτύσσονται στα Κεφ. Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η , ενώ στα υπόλοιπα τρία κεφάλαια αναπτύσσονται άλλα ιστορικά θέματα που έχουν σχέση με το Άγιο Μάξιμο .
Διαστάσεις : 24 Χ 172591 - Ιερά Καλύβη του Οσίου Ευθυμίου του Μεγάλου στην έρημο του Αγίου Όρους (φωτογραφίες)Η  Ιερά  Καλύβη  του  Οσίου  Ευθυμίου  του  Μεγάλου   βρίσκεται  στο νότιο  άκρο  της χερσονήσου του  Άθω, σε απόσταση  τριών ωρών  περίπου  με  τα πόδια πορεία  από  τη  Μεγίστη  Λαύρα  προς τα Καυσοκαλύβια  δεξιά  του μονοπατιού  μετά  την τοποθεσία "Περδίκι" μέσα  σ᾿ ένα επιβλητικά άγριο τοπίο θαυμαστής φυσικής ομορφιάς πίσω από την  κορυφή ενός απότομου βράχου, διακόσια πενήντα περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα. (δηλ. πάνω από το σπήλαιο  του Αγ. Νείλου).
Εξωτερικά η Καλύβη
Εικόνα  τέμπλου
Ο Ναός
Οι  προηγούμενοι  Γέροντες  της Καλύβης
Εσωτερικά της Καλύβης
Ο μόνος  ασκητής  γέροντας  της Καλύβης  τώρα
Το κελάκι του
Αρχονταρίκι.
Προσκυνητής  με  το μουλάρι  της Καλύβης
Η ακολουθία  του  Αγίου, έκδοση  της Καλύβης  διανέμεται  δωρεάν   για  ευλογία
υποσημείωση:
....Καλό θα είναι  όποιος  προσκυνητής  περνά  απο εκεί  ας  αφήνει  λίγο λαδάκι  για τα καντύλια .

2590 - Η πίστη, του Γέροντα Μωυσή του ΑγιορείτηΠιστεύω στο Θεό σημαίνει αποδέχομαι ελεύθερα και αβίαστα την ύπαρξή του. Τον δέχομαι ως δημιουργό του σύμπαντος και τον εμπιστεύομαι. Η εμπιστοσύνη αυτή δίνει ένα άλλο νόημα στη ζωή, ένα νέο τρόπο ζωής, που με ωθεί να ζω σύμφωνα με το άγιο θέλημά του.
Ορισμένοι μιλούν για μία ανώτερη δύναμη, δίχως να θέλουν να αγωνιστούν, για να τον γνωρίσουν καλύτερα, ώστε να τον αγαπήσουν και να αισθανθούν τη μεγάλη αγάπη του. Νομίζουν ότι η ενασχόλησή τους με το Θεό θα τους δυσκολέψει τη ζωή, θα περιορίσει την ελευθερία τους, θα τους γεμίσει ενοχές κι έτσι τον αφήνουν στο περιθώριο.
Η πίστη δεν είναι απλά λογική, δεν είναι παράλογη, αλλά είναι υπέρλογη. Ο Θεός είναι άπειρος, απερινόητος, πέρα από τις αισθήσεις και την ψυχρή λογική. Είναι αόρατος και όμως αισθητός. Δεν αποδεικνύεται η ύπαρξη του Θεού. Η πίστη είναι δώρο, είναι και κατόρθωμα, είναι αποτέλεσμα ταπεινής καλλιέργειας αλλά και δωρεά της θείας χάριτος στις καθαρές καρδιές. Η πίστη είναι τελικά ένα ωραίο ρίσκο.
Η ορθόδοξη πίστη δεν είναι μία θρησκεία ανάμεσα στις άλλες θρησκείες. Είναι αποκάλυψη ζώντος Θεού, δεν είναι ανθρώπινη επινόηση και κατασκευή αλλά φανέρωση του μόνου αληθινού Θεού. Από αγάπη στο πλάσμα του ο Θεός δεν εμφανίζεται. Δεν θέλει ποτέ να τρομοκρατήσει κανέναν. Δεν θέλει να τον ακολουθούμε από φόβο αλλά από αγάπη. Ο Θεός είναι αρκετά ευγενής, δεν επιβάλλεται, δεν εξαγοράζεται, αλλά δίνεται απλόχερα σε όσους πραγματικά το θέλουν και το ζητούν.
Ο Θεός δεν αποδεικνύεται λογικά, αλλά βιώνεται εγκάρδια. Δεν θα πίστευα σε έναν Θεό που θα αποδεικνυόταν. Δεν μπορεί να είναι τυχαία όλη αυτή η καταπληκτική αρμονία του σύμπαντος. Θα λέγαμε πως η ανάγκη της πίστης αποτελεί φυσική αναζήτηση του κάθε ανθρώπου. Δεν είναι ματαιοπονία η πίστη. Όσοι πιστεύουν πιστεύουν άδολα. Έχουν ασφάλεια, ενίσχυση, ευλογία, παρηγοριά, κουράγιο και ελπίδα. Ένας άπιστος νοσεί. Έχει άχαρη ζωή. Σήμερα η απιστία είναι μόδα. Οι άπιστοι όμως δεν είναι αληθινά χαρούμενοι και ελεύθεροι και αυτό πρέπει να τους προβληματίσει ισχυρά.
Ο σοφός και χαριτωμένος, μακαριστός Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης έλεγε πως «όλα τα θέματα τα συζητώ εκτός της υπάρξεως του Θεού. Είναι σαν να μου λες ότι δεν γεννήθηκες από μητέρα ή ότι το ράσο μου δεν είναι μαύρο. Τι συζήτηση να κάνουμε;». Την ύπαρξη του Θεού τη θεωρούσε δεδομένη, αυταπόδεικτη. Δίχως ταπείνωση όμως ο άνθρωπος αδυνατεί να πιστεύσει και μάλιστα κάποτε ειρωνεύεται και βλασφημεί.
Είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ή να μην πιστεύει. Ένας που πιστεύει να χαίρεται, να μην αισθάνεται μειονεκτικά και απομονωμένα. Ένας που δεν πιστεύει είναι ελεύθερη επιλογή του, ας μην ενοχλεί όμως όσους θέλουν να πιστεύουν. Η απιστία θωρείται πρόοδος. Η πίστη χαρακτηρίζεται οπισθοδρόμηση, ασθένεια, φανατισμός. Δεν είναι έτσι. Αν υπάρχουν λαθεμένες και νοσηρές καταστάσεις της πίστεως, δεν επιτρέπεται να γενικεύονται και μεγεθύνονται. Η πίστη είναι η ανάγκη της ψυχής. Ωραιοποιεί, νοηματίζει και φρονηματίζει τη ζωή. Είναι τυχεροί όσοι αληθινά πιστεύουν.
Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 20 Ιανουαρίου 2013

2589 - Η Μονή Βατοπαιδίου στηρίζει κοινωνικό παντοπωλείοΣτην παράκληση του κοινωνικού παντοπωλείου «ΜΑΖΙ- Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα», στη Θεσσαλονίκη, για δωρεά τροφίμων, ανταποκρίθηκε άμεσα η Μονή Βατοπαιδίου.
.......Η Μονή Βατοπαιδίου προσέφερε 4 τόνους τρόφιμα: λάδι, ελιές, μακαρόνια, αλεύρι, φακές, φασόλια και ρύζι. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Μονής, πατήρ Ευδόκιμος, εκτιμώντας το έργο του Μ.Α.Ζ.Ι., η Μονή θα βρίσκεται, όποτε παραστεί ανάγκη, αρωγός στο δύσκολο έργο του.
.......Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας του Μ.Α.Ζ.Ι., Αλεξάνδρα Γωγούση- Σκανδάλη, ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο της Μονής και δήλωσε ότι αυτή η ποσότητα των τροφίμων, θα μοιραστεί στους 1280 δικαιούχους του Παντοπωλείου άμεσα και θα καλύψει τις ανάγκες τους μέχρι και τον Μάρτιο του 2013.

2588 - Ζουν από το Άγιον Όρος, εκμεταλλεύονται την ονομασία του Αγίου Όρους και πολεμούν το Άγιον Όρος!