Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

2532 - Νίκος Παπαδημητρίου: «Η σημασία των χρυσοβούλλων στην βυζαντινή και μεταβυζαντινή ιστορία»


VIDEO PLAYER by video hosting site
-->
Ο Νίκος Παπαδημητρίου-Δούκας, καθηγητής της βυζαντινής ιστορίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, σε συνέντευξή του στην Πεμπτουσία μιλά για την σημασία των χρυσοβούλλων στην βυζαντινή και μεταβυζαντινή ιστορία 
http://www.pemptousia.gr

2531 - Μονή Εσφιγμένου: Kαί νέα καταδίκη για την κατάληψη. Η Πολιτεία θα ακούσει;Την πρώτη φορά που οι καταληψίες του Αντιπροσωπείου της Μονής Εσφιγμένου καταδικάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2006 όλοι ανέμεναν ότι η Πολιτεία θα το εκκένωνε αμέσως. Όταν ήλθε η καταδίκη για την κατάληψη της ίδιας της Μονής (2009) η Πολιτεία μας διαβεβαίωσε ότι επιτέλους θα εφαρμοζόταν η νομιμότητα. Πλέον δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι οι συγκεκριμένες καταλήψεις συνιστούν ποινικά αδικήματα. 
.......Από το 2011 οι δύο παραπάνω αποφάσεις κατέστησαν τελεσίδικες. 
.......Τον περασμένο Σεπτέμβριο ήλθε νέα καταδίκη για την κατάληψη του Αντιπροσωπείου.
.......Χθες, 9.1.2012, προστέθηκε μία επιπλέον για το ίδιο θέμα, πάλι από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Κι αυτή τη φορά η ποινή ήταν μεγαλύτερη (φυλάκιση 8 μηνών).
.......Παρ’ όλα αυτά η νομιμότητα εξακολουθεί να αφήνει αδιάφορη την Πολιτεία ενώ τα ποινικά αδικήματα συνεχίζονται και οι καταληψίες πιθανώς διασκεδάζουν με τις καταδίκες. Άλλωστε την γραμμή είχε χαράξει ευθύς εξ αρχής ο ηγέτης τους με δήλωσή του το 2005: «παρά τας αποφάσεις και προς λύπην του Συμβουλίου της Επικρατείας, παραμένομεν κ.λπ.». 
.......Την 10ην Οκτωβρίου 2011, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών, στο Αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές: 
.......«...Ευχόμεθα όπως η επομένη επίσκεψις ημών εις την Μονήν πραγματοποιηθή εις το κτηριακόν συγκρότημα αυτής, το υπό κατάληψιν σήμερον υπό των σχισματικών, παρά πάσαν έννοιαν κανονικότητος και νομιμότητος. Ασφαλώς, η ιστορία θα αποδώση ευθύνας εις τους συντελούντας εις την παράτασιν της εκρύθμου και απαραδέκτου ταύτης καταστάσεως, είτε αυτοί είναι εκκλησιαστικοί είτε κοσμικοί. Η καταδίκη και η καταισχύνη αυτών θα είναι βαρεία. Από της Μητρός εκκλησίας δεν θα παύσωμεν να υποστηρίζομεν την κανονικήν τάξιν και το δίκαιον μέχρι της κατισχύσεως αυτού. Ζη Κύριος ο Θεός!» 
.......Ας τα ακούν αυτοί που πρέπει. 

.......http://www.amen.gr/article11935

2530 - Η πρώτη επίσκεψη του Μητροπολίτη Ιερισσού στο Άγιον Όρος (ΦΩΤΟ)Προσκυνηματική επίσκεψή στο Αγιώνυμο Όρος Άθω πραγματοποιεί για πρώτη φορά μετά την εκλογή και την ενθρόνιση του, ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος.
.......Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος έφτασε το μεσημέρι στις Καρυές, συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Ριγανά, όπου έγινε δεκτός από τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη και τους πατέρες της Ιεράς Επιστασίας.
.......Αφού προσκύνησε την ιερή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» στο Ναό του Πρωτάτου – από τον οποίο τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η απομάκρυνση των ειδικών μεταλλικών υποστυλωμάτων  καθώς ολοκληρώθηκαν οι σχετικές εργασίες – ο Μητροπολίτης... 
.......Η συνέχεια με πλούσιο φωτορεπορτάζ: http://www.amen.gr/article11930

2529 - Μια κάρα στον Καυσοκαλυβίτικο θαλασσοαφρό(από τον ιστότοπο η ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ)

Η βραχονησίδα Άγιος Χριστόφορος του Αγίου Όρους, όπου επιθυμούσε η πλέουσα κάρα να αποθετηθεί
Και των οστέινων λειψάνων κήδεται και προνοεί ο Θεός
Η ιστορία αλιεύτηκε από το βιβλίο του Επισκόπου Ροδοστόλου Χρυσοστόμου "Θεομητορικά και εξόδια στον Άθωνα" που εκδόθηκε στο Άγιον Όρος το 2005. Το απόσπασμα της ιστορίας που αναρτάται εδώ προέρχεται από το κεφάλαιο "Μια κάρα στον Καυσοκαλυβίτικο θαλασσοαφρό" και περιγράφει πώς οι Καυσοκαλυβίτες μοναχοί βρήκαν μια κάρα ανθρώπου να επιπλέει στον αφρό της θάλασσας του Αγίου Όρους και το τι τελικά έγινε με αυτήν (σελ. 431-433).
"... Ακολούθως την εναπέθεσε (την κάρα) μέσα σ' εκείνο το παμπάλαιο... κοιμητηριακό πετροπρόσκτισμα,
όπου βρίσκονται άλλες πέντε ακόμα (κάρες)..."