Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

3579 - Η αρχιτεκτονική των αγιορείτικων ερημητηρίων





Στα πλαίσια μίας σειράς εκδηλώσεων της Αγιορείτικης Εστίας τις Πέμπτες του Σεπτεμβρίου με τον γενικό τίτλο «Στο βάθος κήπος» (3563 - Εκδηλώσεις Σεπτεμβρίου στην Αγιορειτική Εστία), θα λάβει χώρα και η ομιλία του Αρχιτέκτονα-Αναστηλωτή Φαίδωνα Χαντζηαντωνίου με θέμα: «Αυθόρμητη Αρχιτεκτονική στο Άγιον Όρος - Ασκητικά καταλύματα του αθωνικού μοναχισμού». Για το θέμα μίλησε στην Πεμπτουσία παρουσιάζοντας εν περιλήψει το περιεχόμενο της ομιλίας του. 
.......Παράλληλα με την ανάπτυξη της μοναστικής κοινοβιακής ζωής, μορφές της αρχαίας αιγυπτιακής και παλαιστινιακής ασκητικής παράδοσης επιβιώνουν μέχρι των ημερών μας σε απομονωμένες περιοχές του Αγίου Όρους.
.......Συνήθως, η αρχιτεκτονική των αγιορείτικων ερημητηρίων, στα οποία κατοικούν τόσο ολιγάριθμες μοναστικές συνοδείες όσο και μεμονωμένοι ασκητές, είναι αποτέλεσμα αυθόρμητων επεκτάσεων κάποιων αρχικών στενόχωρων καταλυμάτων, σπηλαίων ή καλυβών, που κάποτε κατοικούνταν από μοναχικούς ερημίτες.
.......Η ανακύκλωση ετερόκλητων υπολειμμάτων καταναλωτικών προϊόντων και οικοδομικών υλικών σε δεύτερη χρήση χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική αυτή. Μακριά από τις ανέσεις και τα απόβλητα των προϊόντων μίας χρήσης, τα ασκηταριά της «αθωνικής ερήμου» αποτελούν αυθόρμητα δημιουργήματα μιας ανώνυμης λαϊκής αρχιτεκτονικής οργανωμένα σε παλίμψηστα μιας μοναδικής και απροσδόκητης λαϊκής αισθητικής που στοχεύει στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών.
.......Αντίθετα από τους απόβλητους κατοίκους των παραγκουπόλεων του Τρίτου Κόσμου, οι αναχωρητές του Άθω συνειδητά και ηθελημένα απαρνούνται την καταναλωτική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου