Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

2396 - «την ευχή να λες» «την ευχή να λες»ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΘΟΡΙΟ ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ

Του Βασίλη Χαραλάμπους
==================

Λόγο προσμέναμε αποζητώντας
από τον Γρηγοριάτη γέροντα
π’ αργοδιάβαινε για το κελλίον του
κι εκείνος κοντοστάθηκε για λίγο
και με τη βαθύφωνη λαλιά του
άφησε κείνο το «την ευχή να λες»
«την ευχή να λες» κι ουδέν έτερον.

Χωρίς εκείνο το πολυλόγημα
που συνηθά στα πλατύσκαλα να διαφεντεύει
κι «είτα κύψας την κεφαλήν»
με το γαλήνιο βλέμμα
συνέχισε αργοδιαβαίνοντας
στο στενό διάδρομο για το κελλί του
την άλλη μεθόριο ιχνηλατώντας.

(Από την ποιητική συλλογή «Αγιονορείτικο διαβατικό»)

2395 - Ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου στο Άγιον ΌροςΣτο Περιβόλι της Παναγιάς βρίσκεται από το πρωί ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος τον οποίο υποδέχθηκε σύσσωμη η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.
Συνέχεια του ρεπορτάζ και φωτογραφίες:

2394 - Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης: Περί μετανοίας

2393 - Πρόταση για Χριστουγεννιάτικα δώρα2392 - Η εορτή της Παναγίας της Γεροντίσσης στην Ι.Μ.Παντοκράτορος Αγίου Όρους


Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατά το Αγιορείτικο τυπικό και τάξη πραγματοποιήθηκε η εορτή της Παναγίας της Γεροντίσσης στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παντοκράτορος στο Άγιον Όρος. Των εορταστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Γέροντας Αλέξιος, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ξενοφώντος. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Καθηγούμενος της εορτάζουσας Μονής, Γέροντας Γαβριήλ.

Δείτε τη συνέχεια της είδησης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό:
 http://www.amen.gr/article11498


2391 - Η υπομονή, του Γέροντα Μωυσή, Αγιορείτη


.......Πολύ απουσιάζει στους βιαστικούς καιρούς μας η αρετή της υπομονής. Οι υπομονετικοί συνήθως κερδίζουν. Η ανυπομονησία είναι πηγή αρκετών σοβαρών προβλη-μάτων.

Η υπομονή στις δυσκολίες της ζωής δίνει πνευματική ωρίμανση. Η υπομονή φανερώνει ανδρεία, γενναία και σοφή ψυχή. Οι ανυπόμονοι φοβούνται, δειλιάζουν και χάνουν. Οι ασθενείς, οι τραυματίες, οι ανάπηροι, οι άνεργοι, οι φτωχοί, έχουν μεγάλη την ανάγκη της υπομονής. Δίχως αυτή εύκολα απελπίζονται.

Συχνά λέμε να κάνουν οι άλλοι υπομονή. Δεν είναι πάντοτε τόσο εύκολο. Στο Άγιον Όρος εύχονται «καλές υπομονές!». Συνηθισμένη έκφραση η υπομονή, αλλά δυσκολοκατόρθωτη. Θέλει κόπο, μόχθο, γνώση, ταπείνωση, ανεκτικότητα, επιμέλεια και καλλιέργεια. Η ανυπομονησία συνήθως προέρχεται από τον εγωισμό. Δεν μπορεί κάποιος να αγαπά αληθινά και να μην υπομένει πάντοτε. Όποιος υπομένει ελπίζει κι έτσι ελευθερώνεται από πικρές περιπέτειες. Οι ελπιδοφόροι είναι αισιόδοξοι, καρτερικοί και θαρραλέοι. Θέτουμε ασφυκτικούς χρόνους στους συνανθρώπους μας, τους θέτουμε αυστηρούς όρους και στεναχωρούμεθα που δεν ανταποκρίνονται. Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας αν ήμασταν πιο καρτερικοί.

Ακόμη και στην πνευματική ζωή μερικές φορές υπάρχει μία προπέτεια. Ο Δίκαιος Ιώβ είναι κλασικό παράδειγμα μεγάλης υπομονής. Τους ανυπόμονους δεν τους εμπιστεύεται ο Θεός. Οι άνθρωποι θέλουν γρήγορες και άμοχθες κατακτήσεις. Τα αγαθά όμως αποκτιούνται με κόπο. Μέσα από τη σωματική ασθένεια μπορεί να έλθει η ψυχική υγεία. Είναι πολλές οι ευκαιρίες στη ζωή που από το πικρό μπορεί να προέλθει το καλό. Τα εμπόδια της ζωής θέλουν να μας αναστήσουν από την οκνηρία, την αμέλεια και τη χαύνωση. Οι ανυπόμονοι δεν έχουν χάρη πνευματική, αφού χαρακτηρίζονται από λύπη, θλίψη, στενοχώρια, κατάθλιψη, μελαγχολία και απογοήτευση.

Σε ένα λαβύρινθο αντιξοοτήτων, σκανδάλων, κοσμικοτήτων, ηδονών, πλεονεξιών και πλανών, ο άνθρωπος παρασύρεται. Όποιος έχει ταπείνωση και υπομονή αντιστέκεται και κερδίζει. Η υπομονή θα τον συνδράμει σε πολλά καλά. Δεν θα λυγίσει στις συμφορές, δεν θα οδηγηθεί στο διαζύγιο, θα περιορίσει το στόμα του, δεν θα τυραννιέται από τα διάφορα αντίξοα γεγονότα της ζωής. Είναι μεγάλη υπόθεση να υπομένει κανείς τα πικρά συμβάντα της ζωής ατάραχα και αδιαμαρτύρητα. Οι πολλές προκλήσεις, περιέργειες, παραξενιές και δυσκολίες δεν αφήνουν κανέναν να υπομείνει. Η σφοδρή επιθυμία όσων έχουν οι άλλοι και λείπουν στους ίδιους τους κάνει να ανυπομονούν.

Στις διαπροσωπικές σχέσεις χρειάζεται οπωσδήποτε μεγάλη υπομονή. Θα πρέπει να παίρνουμε και τη θέση του άλλου, να ακούμε τον πόνο του, να βλέπουμε τη δυσκολία του, να του μιλάμε με επιείκεια και καλοσύνη. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε απέναντι του άλλου μόνο με παρατηρήσεις. Υπομονή θα πρέπει να κάνουμε και στον εαυτό μας, να τον γνωρίσουμε, να τον αποδεχθούμε, όποιος κι αν είναι. Η υπομονή δεν προέρχεται μόνο από την ελπίδα, αλλά και από την αγάπη. Αγάπη προς Θεό και άνθρωπο. Αγάπη θυσιαστική. Αυτός που υπομένει τον άλλο είναι ανεκτικός, πράος, καλοσυνάτος, αζηλόφθονος, χαμογελαστός και ειρηνικός.

Η υπομονή έχει πολλά καλά να προσφέρει στη δύσκολη σύγχρονη ζωή. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπομένουμε την αταξία των καιρών, τα προβλήματα των άλλων, τις δυσκολίες του εαυτού μας. Μακάριοι οι υπομένοντες έως τέλους.

2390 - Μήπως πρέπει νά ἀλλάξουμε τήν γωνία ἀπ' ὅπου βλέπουμε τόν κόσμο;
Ελαιοσυλλογή από Φιλοθεΐτες μοναχούς
Φωτ: http://orasisfoto.blogspot.gr
Μέ μεγάλη χαρά διαπίστωναν οἱ καλοί πατέρες, στό λιοτρίβι τῶν ὁποίων πήγαμε καί πατήσαμε τίς ἑλιές, πόσο εὐλογία ἔδωσε Θεός καί πόσο οἱ ἑλιές κοντεύουν νά σπάσουν ἀπό καρπό, ἐνῷ τά χωράφια γέμισαν μοναχούς πού τίς μαζεύουν. 
-Δόξα σοι ὁ Θεός! ἔλεγαν.Σέ τηλεφώνημα κάποιος γνωστός μας διεπίστωνε λυπημένος πώς… "καταντήσαμε" (!!!) νά μαζεύουμε ἑλιές φέτος!

Ἡ σύγκριση ἤρθε αὐτόματα..... 
Μήπως πρέπει νά ἀλλάξουμε τελικά τήν γωνία ἀπ' ὅπου βλέπουμε τόν κόσμο;

Πηγή: Εσφιγμένου Ιερά Μονή