Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012

2382 - Στον Μυλοπόταμο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την εκατονταετία από την κοίμηση του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Ιωακείμ Γ΄ του Μεγαλο-πρεπούς (φωτο - video)Μνημόσυνο του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου 
κυρού Ιωακείμ Γ΄ στο Ιερόν Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου Μυλοποτάμου
του Αγίου Όρους


Την Παρασκευή 1/14 Δεκεμβρίου 2012 ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την εκατονταετία από την κοίμηση του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Ιωακείμ Γ΄ του Μεγαλοπρεπούς στο Άγιον Όρος. 
Με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου Α΄ τελέστηκε Ιερά Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο στο Ιερό Κάθισμα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου Μυλοποτάμου, όπου ο εκ Βαφεοχωρίου Θράκης αοίδιμος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ Γ΄ εφησύχασε επί δώδεκα περίπου έτη μέχρι τη β΄ εκλογή του στον Οικουμενικό Θρόνο τον Μάιο του 1901. Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε και το Μνημόσυνο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ενώ συλλειτούργησαν οι Άγιοι Καθηγούμενοι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αρχιμανδρίτης Πρόδρομος και της Ιεράς Μονής Βλατάδων Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος, οι Ιερομόναχοι Γεώργιος Ιβηρίτης, Παλαμάς εκ της Ιεράς Σκήτης Κουτλουμουσίου και Γαβριήλ Μαντρίλα. Συμπροσευχήθηκαν ο Γέρων του Καθίσματος του Αγίου Ευσταθίου Μυλοποτάμου Μοναχός Επιφάνιος, ο Ιερομόναχος Αναστάσιος, Γέρων του Ιερού Κελλίου Διονυσίου του εκ Φουρνά, ο Μοναχός Ιωακείμ του Ιερού Καθίσματος Αγίου Ευσταθίου Μυλοποτάμου, ο Γέρων Ιερόθεος του Ιερού Κελλίου Αγίου Νικολάου του Χαλκιά, ο Γέρων Ευθύμιος του Ιερού Κελλίου Αγίου Αρτεμίου Προβάτας, ο Μοναχός Αβραάμ Λαυριώτης και ο Μοναχός Ιωάννης Ιβηρίτης. Παρέστησαν και αρκετοί ευλαβείς προσκυνητές.
.......Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου στο Αρχονταρίκι ομίλησε εκτενώς περί του Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ιδιαιτέρως έχει ασχοληθεί με τον μακαριστό Πατριάρχη. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε όλες τις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2012, για να τιμηθεί δεόντως ο αοίδιμος Πατριάρχης του Γένους, με πρώτη τη διεξαγωγή του τριήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής ο από Θεσσαλονίκης Οικουμενικός Πατριάρχης και η εποχή του», του οποίου τα Πρακτικά προσφάτως εκδόθηκαν και παρουσιάστηκαν στην αίθουσα της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, και κορυφαία την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στις 21 Νοεμβρίου στο Πέραν, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ. κ. Βαρθολομαίος τέλεσε μνημόσυνο στη μνήμη του Ιωακείμ Γ΄. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας αναφέρθηκε και στην εκπονηθείσα υπό την εποπτεία του και εγκριθείσα διατριβή του παρισταμένου κ. Αθανασίου Σωτ. Τζιερτζή με θέμα «Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ιωακείμ (1874-1878) και η μέριμνά του για την εκπαίδευση», η οποία υποστηρίχτηκε στις 8 Μαρτίου 2012, κατά ευμενή συγκυρία με τη συμπλήρωση της 100ετίας από της κοιμήσεώς του. Ο Γέρων του Καθίσματος π. Επιφάνιος και ο Μοναχός π. Ιωακείμ εκτός από το καθιερωμένο κέρασμα και τα κόλλυβα εις μνήμην του μακαριστού Πατριάρχου προσέφεραν στους παρευρισκόμενους κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς ως αναμνηστικό δώρο το επετειακό βιβλίο του Θανάση Γεωργιάδη, Ο μεγάλος Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ στον Μυλοπόταμο (2012), το οποίο προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος. Το βιβλίο εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Γέροντος Επιφανίου, ο οποίος εγκαταβιώνει από τον Μάιο του 1990 στο Ιερόν Κάθισμα, και του Μοναχού π. Ιωακείμ, ο οποίος φέρει το όνομα του αοιδίμου Πατριάρχου και εκάρη υπό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, λόγω του σεβασμού τους και της αγάπης τους στο πρόσωπο του Ιωακείμ Γ΄. Στο ίδιο Ιερό Κάθισμα εφησύχασε για λίγο διάστημα το 1923 και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μελέτιος Μεταξάκης, ο εκδημήσας ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
.......Ακολούθησε τράπεζα για όλους με νηστίσιμα μεν αλλά γευστικότατα εδέσματα που επιμελήθηκε ο Γέρων Επιφάνιος Μυλοποταμινός, ευρέως γνωστός για τη μαγειρική του δεξιοτεχνία τόσο στους προσκυνητές που συμμετέχουν σε Ιερές Πανηγύρεις του Αγίου Όρους, αλλά και στον έξω κόσμο με το βιβλίο του Μαγειρική του Αγίου Όρους (εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2008). Στο τέλος υπεγράφη στον Κώδικα του Ιερού Καθίσματος Πρακτικό από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα και τους λοιπούς παρόντες Αγίους Καθηγουμένους, Ιερομονάχους και Μοναχούς σε ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος. Μετά την αβραμιαία φιλοξενία που παρατέθηκε στο Ιερόν Κάθισμα και τις αναμνηστικές φωτογραφίες οι παρευρεθέντες στην ιστορική εκδήλωση μνήμης αναχώρησαν με αισθήματα συγκινήσεως και αγαλλιάσεως.
.......Απομένει πλέον, όπως συζήτησε στο Πρωτάτο με τον Πρώτο του Αγίου Όρους Μάξιμο Ιβηρίτη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, σε συνεργασία με τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης να φιλοτεχνηθεί, να τοποθετηθεί και να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του αοίδιμου Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄ του Μεγαλοπρεπούς.
«Αιωνία αυτού η μνήμη».

Θεσσαλονίκη 2/15 Δεκεμβρίου 2012
Εκ των συμμετασχόντων προσκυνητών
Αθανάσιος Σωτ. Τζιερτζής
Φιλόλογος Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου Νεαπόλεως


(φωτογραφίες: Δημήτριος Ακριτίδης – Αθανάσιος Τζιερτζής)


.

2381 - Τα Τίμια Δώρα από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο ΑγρίνιοΤο Καινούργιο του Δήμου Αγρινίου και ιδιαίτερα ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Καινουρίου, προσκαλούν το ευσεβές και χριστεπώνυμο πλήρωμα της καθ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, στις Ιερές Ακολουθίες που θα λάβουν χώρα στον άνωθι Ιερό Ναό, επί τη ελεύσει των Τιμών Δώρων των Μάγων στο νεογέννητο Χριστό( χρυσός, λίβανος και σμύρνα ). από την Ιερά και σεβασμία Κοινοβιακή Μονή του Αγίου Παύλου Αγίου Όρους.
 
Πιο συγκεκριμένα
Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012 και περί ώραν 16:00μμ θα γίνει η υποδοχή των Τιμίων Δώρων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ Κοσμά και εν συνεχεία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καινουργίου θα τελέσθεί Δοξολογία και Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.
Την Παρασκευή το απόγευμα και περί ώραν 19:00μμ θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία κατά το Αγιορείτικο Τυπικό, όπου θα ψάλλει και χορός Αγιορειτών Πατέρων.
Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ Κοσμά
Σε καθημερινή βάση έχουν προγραμματιστεί απο το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ιδιαίτερως από τον Εφημέριο π Νεκτάριο Παλιούρα, να τελούνται Ιερές Ακολουθίες, ενω ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοιχτός καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Τα Τίμια Δωρα των τριών μάγων που φυλάσσονται ως πολύτιμος θυσαυρός στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους θα παραμείνουν στον Ιερό Ναό μέχρι την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012 όπου θα γίνει και η αναχώρησίς τους και η επιστροφής τους, στο Περιβόλι της Παναγίας

Μεταξύ των ποικίλων θησαυρών και πολυτίμων κειμηλίων πού με πολλή ευλάβεια φυλάσσονται στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου στο Αγιον Όρος, χωρίς αμφιβολία την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα Τίμια Δώρα πού προσέφεραν οι τρεις εξ Ανατολών Μάγοι στον ως Βρέφος ένανθρωπήσαντα Κύριο. Τα Δώρα αυτά ως γνωστόν είναι χρυσός, λίβανος και σμύρνα. Ό χρυσός βρίσκεται υπό την μορφή εικοσιοκτώ επιμελώς σκαλισμένων επιπέδων πλακιδίων, ποικίλων σχημάτων (παραλληλογράμμων, τραπεζοειδών, πολυγώνων κτλ.) και διαστάσεων περίπου 5 εκ. χ 7 εκ. Κάθε πλακίδιο έχει διαφορετικό σχέδιο πολύπλοκης καλλιτεχνικής μικροεπεξεργασίας. Ό λίβανος1 και ή σμύρνα2 διατηρούνται ως μείγμα υπό την μορφή εξήντα δύο περίπου σφαιρικών χανδρών μεγέθους μικρής ελιάς.
Επειδή κυρίως ή πνευματική αλλά και ή υλική, ιστορική και αρχαιολογική αξία των Τιμίων Δώρων είναι ανυπολόγιστη, φυλάσσονται με ιδιαίτερη επιμέλεια στο θησαυροφυλάκιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου. Για λόγους ασφαλείας είναι κατανεμημένα σε διάφορες λειψανοθήκες, μόνο μέρος δε αυτών εκτίθεται εις προσκύνησιν των επισκεπτών της Ιεράς Μονής ή μεταφέρεται προς αγιασμό εκτός Αγίου Όρους στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις.
Γράφει ό Ευαγγελιστής Λουκάς για την Παναγία ότι «διετήρει πάντα τα ρήματα ταύτα εν τη καρδία αυτής» (Λουκ. β' 19, 51). Πιστεύεται δε από τους θεολόγους ερμηνευτές ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα «ρήματα», τα λόγια και τα γεγονότα δηλαδή της ζωής του Κυρίου, ή Θεοτόκος τα εκμυστηρεύθηκε στον Άγιο Απόστολο Λουκά ό όποιος και τα συμπεριέλαβε στο Ευαγγέλιο του. Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι παράλληλα με τα άγια «ρήματα» του Κύριου, ή Υπεραγία Θεοτόκος «διετήρει» και ότι άλλο σχετικό με την επίγεια ζωή του Κυρίου, και φυσικά, και τα Τίμια Δώρα.Σύμφωνα με την ίστορικοθρησκευτική μας παράδοση, προ της Κοιμήσεως της ή Παναγία Μητέρα του Κυρίου τα παρέδωσε μαζί με τα Άγια Σπάργανα του Χριστού, την Τίμια Έσθήτα και την Αγία Ζώνη της στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων οπού και παρέμειναν μέχρι το έτος 400 μ.Χ. περίπου. Κατά το έτος τούτο ό αυτοκράτωρ Άρκάδιος τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη προς αγιασμό του λάου και προστασία και προβολή της Βασιλευούσης. Εκεί παρέμειναν μέχρι και της αλώσεως της πόλεως από τους Φράγκους το έτος 1204 μ.Χ. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας μαζί με αλλά ιερά κειμήλια στη Νίκαια της Βιθυνίας, προσωρινή πρωτεύουσα του Βυζαντίου, όπου καί παρέμειναν για εξήντα περίπου χρόνια. Με την υποχώρηση των Σταυροφόρων επί αυτοκράτορος Μιχαήλ Παλαιολόγου επεστράφησαν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι της υποδουλώσεώς της στους Τούρκους το 1453 μ.Χ.
Μετά την Άλωση ή ευλαβέστατη Μάρω, χριστιανή σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Β' (1421-1451) καί μητρυιά του Μωάμεθ Β' του Πορθητού, τα μετέφερε αυτοπροσώπως στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Αγιον Όρος. Ή Μονή αυτή της ήταν γνωστή καθόσον ό πατέρας της Γεώργιος Βράγκοβιτς, δεσπότης της Σερβίας, έκτισε το καθολικό της εις τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρας Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.Κατά την αγιορείτικη παράδοση, καθώς η Μάρω ανήρχετο από τον αρσανά (λιμάνι) στην Μονή, ή Κυρία Θεοτόκος την εμπόδισε με υπερφυσικό τρόπο να πλησίαση στη Μονή και έτσι να παραβίαση το άβατον του Αγίου Όρους. Αυτή υπήκουσε και παρέδωσε ταπεινά τα Τίμια Δώρα στους ευλαβείς μοναχούς και πατέρες, οι όποιοι και έστησαν στο σημείο εκείνο της θεομητορικής παρουσίας ένα Σταυρό πού σώζεται μέχρι σήμερα και λέγεται «Σταυρός της Βασιλίσσης». Το σουλτανικό έγγραφο με τις σχετικές πληροφορίες παραδόσεως των Τιμίων Δώρων φυλάσσεται στο αρχείο της Μονής του Αγίου Παύλου.
Ή αυθεντικότητα των Τιμίων Δώρων στηρίζεται κατά ένα μέρος στην προφορική παράδοση καί κατά το υπόλοιπο στην ιστορία. Εκείνο όμως πού ακράδαντα βεβαιώνει την αυθεντικότητα των Τιμίων Δώρων είναι ή άρρητη εύωδία πού ώρισμένα άπ' αυτά αδιαλείπτως καί ώρισμένα κατά καιρούς αναδίδουν καί ή πλούσια ιαματική καί θαυματουργική χάρις πού μέχρι τις μέρες μας αναβλύζουν.

2380 - Χιονισμένο Άγιο Όρος (φωτογραφίες)

2379 - Αγιορείτες πατέρες αναπαυθέντες εν ΚυρίωΑντιγράφω από το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΠΡΩΤΑΤΟΝ:


Μοναχός Πέτρος Κατουνακιώτης (†2012). Υπήρξε υποτακτικός του Γέροντος Ισιδώρου του Ι.Κ. Οσίων Ονουφρίου και Πέτρου του Αθωνίτου. Μετά την κοίμηση του Γέροντός του πήγε με τη συνοδεία του στο Ι.Κ. Ζωοδόχου Πηγής Κατουνακίων. Επρόκειτο περί καλοκαγάθου Γέροντος.

Μοναχός Κορνήλιος Βατοπεδινός (1925-2012) κατά κόσμον Στυλιανός Ξαπόλυτος του Χαραλάμπους και της Παρασκευής από το χωριό Γαληνή Τυλληρίας Κύπρου. Προήρχετο εξ εγγάμων και χήρος προσήλθε στη μονή Βατοπεδίου το 1999. Μεγαλόσχημος μοναχός εκάρη το 2000. Ήταν φιλακόλουθος, φίλεργος και φιλόπονος. Ανεπαύθη εν Κυρίω την 10/7/2012.

Μοναχός Ιωάννης Παντοκρατορινός (1934-2012) κατά κόσμον Κωνσταντίνος Κύρσελης του Παύλου και της Ιωάννας από το χωριό Ν. Πετρίτσι Σερρών. Προσήλθε στο Ιερό Παντοκρατορινό Κελλί Κοιμήσεως της Θεοτόκου Άξιόν Εστι Καψάλας το έτος 1963 υπό τον Γέροντα Αρσένιο κι εκάρη μοναχός το 1964. Τα δύο τελευταία έτη γεροκομήθηκε στο Ι. Σταυρονικητιανό Κελλί των Αγίων Αρχαγγέλων-Καρυών, όπου εκοιμήθη στις 16/7/202.

......Μοναχός Ιωάννης Χιλανδαρινός (1908- 2012) κατά κόσμον Ραδόϊτσις Βιτόμπρ του Νικολάου και της Βασιλείας. Γεννήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας το έτος 1908. Προσήλθε στην ιερά μονή Χιλανδαρίου το 1988 κι εκάρη μοναχός το 1993. Φίλεργος και φιλομαθής, εργαζόταν στους κήπους της μονής κι έγραφε πολλά βιβλία. Εκοιμήθη στις 16/7/2012.


......Ιεροδοδιάκονος Θεοδόσιος Ιβηρίτης (1926-2012) κατά κόσμον Θεόδωρος Κούζιος του Φωτίου και της Ελένης από το Θεόκτιστο Γορτυνίας. Προσήλθε στο Ι. Ιβηριτικό Κελλίο της Αγίας Άννης το 1939. Μοναχός εκάρη το 1944 και χειροτονήθηκε διάκονος το 1952. Μεγαλόσχημος εκάρη το 1998. Εκοιμηθη 12/8/202 ήσυχος, ειρηνικά, οσιακά και γαλήνια λέγοντας ο διάδοχός του το σύμβολο της πίστεως. Ήταν ένας υπομονετικός και αγαθός μοναχός.


......Μοναχός Χρυσόστομος Ξηροποταμηνός (1914-2012) κατά κόσμον Χρήστος Μπρουζιάνης από το Κρίκερι Βόλου. Ύστερα από θαύμα κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο προσήλθε στο Άγιον Όρος να μονάσει. Μόνασε στις μονές Ξηροποτάμου, Κωνσταμονίτου και Βατοπεδίου. Την τελευταία πενταετία γηροκομήθηκε στο Κουτλουμουσιανό Κελλί των Εισοδίων της Θεοτόκου-Καρυών. Ανεπαύθη στις 18/8/2012.