Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

2334 - Ο αμφορέας του Στεφάνου Νεμάνια στο Χιλιανδάρι

......Σημαντικό κειμήλιο της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου αποτελεί ο φυλασσόμενος εκεί αμφορέας, ο οποίος αποδίδεται στον μεγάλο Ζουπάνο της Σερβίας Στέφανο Νεμάνια (1165-1227). Ο αμφορέας αυτός φαίνεται ότι κατασκευάσθηκε στα ειδωλολατρικά χρόνια των Σέρβων.

.......Παραθέτω την περιγραφή του κειμηλίου, από τον Γεράσιμο Σμυρνάκη, όπως την καταχωρεί στη σελ. 489 του βιβλίου του ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ (1902). 
.......Ούτος έχει το σχήμα κολούρου κώνου, ούτινος το μεν ύψος είναι 0μ. 165, η δε διάμετρος της μεν κάτω βάσεως 0μ. 125, της δε άνω 0μ. 105.
.......Σύγκειται δε η εξωτερική αυτού επιφάνεια εξ ελεφαντόδοντος, εφ ου εισίν αναγεγλυμμένον εξόχως μέγα δένδρον μετά φυλλώματος, υπό τούτο δε δύο παιδία γυμνά, ων το μεν κρατεί μέρος του πολυπτύχου χιτώνος της παρακειμένης Αφροδίτης, δι ου καλύπτει την ήβην αυτού, το δε έτερον φέρει πτερά εν τοις σφυροίς των ποδών αυτού.
.......Δεξιόθεν της Αφρογενείας θεάς ίσταται ο πτερόπους Άγγελος Ερμής, όστις την μεν δεξιάν αυτού χείρα επερείδει επί του αριστερού ώμου της Αφροδίτης, δια δε της αριστεράς κρατεί το κηρύκειον (ράβδον έχουσαν συμπεπλεγμένους δύο όφεις αντιπροσώπους αλλήλοις, ην έφερον οι κήρυκες, ίνα μη αδικώνται υπ' εκείνων, εις ους απήρχοντο), εις δε τους πόδας φέρει πτερά ή πέδιλα πτερωτά, ενώ η Αφροδίτη την αριστεράν στηρίζει επί του δεξιού γόνατος του Ερμού.
.......Εγγύς των ανωτέρω δύο παιδίων, άτινα δύνανται να θεωρηθώσιν ως εικονίζοντα τον Ερμαφρόδιτον και τον Υμέναιον, τέκνα του Ερμού και Διονύσου, υπάρχει κύων συμβολίζων ίσως την εγρήγορσιν του Ερμού.
.......Τω Ερμή παράκειται δένδρον, κάτωθεν του οποίου είναι νέος, επί καλαύροπος, στηριζόμενος, μετά ποιμενικής ενδυμασίας και δύο γυμνά βρέφη, ων το εν τύπτει το έτερον μικρότερον ον, εγγύς δε ποιμήν πειρώμενος να εξαγάγη το αριστερόν αυτού πέδιλον, παρά τους πόδας δε τούτου κύων και εξ ευωνύμων ποίμνιον, εγγύς δε θάμνος, εφ ου αναρριχάται προς νομήν αιξ, εκείθεν δε δύο παιδία και άνωθεν ανατέλλων ο σελασφόρος Ήλιος.
.......Η δε εσωτερική επιφάνεια και η βάσις του αμφορέως είναι επενδεδυμέναι δι' αργυρού ελάσματος επιχρύσου καθώς και το κάλυμμα, εφ ου μεταγενέστερον έχει εφαρμοσθή δικέφαλος βυζαντινός αετός.
.......Φέρει δε ο αμφορεύς και λαβήν ωσαύτως αργυροεπίχρυσον.
.......Η χωρητικότης του αμφορέως είναι ως έγγιστα ενός και ημίσεος χιλιογράμμου

Οι φωτογραφίες είναι των G. Millet (1917) και F. Cuville (1918), 
από την ιστοσελίδα http://www.europeana.eu

2333 - Πρωτοσέλιδο στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Γέροντας ΠαΐσιοςΗΠΑ: Πρωτοσέλιδο άρθρο στη «Wall Street Journal»
οι προφητείες του Γέροντα Παΐσιου

Εκτενές άρθρο αφιέρωσε η εφημερίδα «Wall Street Journal» για τον Γέροντα Παΐσιο, ο οποίος επισκεπτόμενος τη Σουρωτή, Θεσσαλονίκης, πριν από τριάντα και πλέον χρόνια, είχε προφητέψει ότι «η Ελλάδα στο μέλλον θα αντιμετωπίσει μεγάλη αναστάτωση και σύγχυση, η οποία θα φέρει ως αποτέλεσμα πείνα και πολιτική αστάθεια».
Στο άρθρο, το οποίο αναδημοσιεύει ο «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, τονίζεται ότι ο Γέροντας Παΐσιος, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως ερημίτης στη χερσόνησο της Μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους, έχει γίνει αντικείμενο διαφόρων προγνωστικών και θαυμάτων που λαμβάνουν χώρα, κατά τους ισχυρισμούς αρκετών, και τα οποία εμπεριέχονται μέσα σε βιβλία που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν. Σημειώνεται, επίσης, ότι κάθε Σάββατο εκατοντάδες προσκυνητές και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα σχηματίζουν ουρές μπροστά από τον τάφο του Γέροντα, για να ζητήσουν τη βοήθειά.
Στο άρθρο αναφέρεται, ακόμη, πως η φήμη του Γέροντα Παΐσιου κατά κάποιο τρόπο απηχεί τις προβλέψεις του Νοστράδαμου, για τον οποίο οι πιστοί λένε ότι προέβλεψε τα πάντα-από την εμφάνιση και κυριαρχία του Χίτλερ, μέχρι το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
Αναφορά γίνεται και στα δεκάδες βιβλία σχετικά με τον Γέροντα, με τα οποία είναι γεμάτα τα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα, ενώ σημειώνεται, ότι πολλές εφημερίδες δημοσιεύουν άρθρα για τα θαύματά του Αγιορείτη μοναχού και η εφημερίδα «Δημοκρατία» διέθεσε 350.000 αντίγραφα βιβλίων που σχετίζονται με αυτόν.
Τέλος, επισημαίνεται ότι πολύ πριν από τον θάνατό του, το 1994, ο Καππαδόκας μοναχός ήταν ευρύτερα γνωστός και προσέλκυε στο Άγιο Όρος πιστούς, που πήγαιναν για να ακούσουν τις πνευματικές του συμβουλές και καθοδηγήσεις, ενώ πολλοί πιστεύουν πως κάποια στιγμή θα ανακηρυχθεί Άγιος.

2332 - Βιβλίο και DVD αφιερωμένα στον Γέροντα Άνθιμο Αγιαννανίτη (1913–1996)Πορεία προς τη Θέωση.

Τεύχος και DVD αφιερωμένα στον βίο, τη μοναχική πολιτεία και το  πνευματικό βάθος του Γέροντος Ανθίμου του Αγιαννανίτου του Πνευματικού. Η πορεία της ζωής του από τα παιδικά χρόνια μέχρι την κοίμηση του, οι αγώνες του στην ερημο του Αγίου Όρους και ο οσιακός του βιος  μέσα από τις διηγήσεις των ανθρώπων που τον γνώρισαν και έζησαν μαζί του στο   Περιβόλι της Παναγίας…

Περισσότερα εδώ.

2331 - Σειρά εκδηλώσεων για την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου από 11 έως 31 ΔεκεμβρίουΣε αίθουσα της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Καλών Τεχνών, από 11 έως 31 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας σχετική με την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου.

Ταυτόχρονα θα υπάρξει μια σειρά διαλέξεων και προβολών ντοκιμαντέρ, από αρχιτέκτονες, ιστορικούς τέχνης και συντηρητές που εργάστηκαν στο μοναστήρι τα τελευταία 8 χρόνια συμβάλλοντας στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2004.
.......Την έκθεση θα εγκαινιάσει στις 6 το απόγευμα της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Πολιτισμού της Σερβίας κ. Μπράτισλαβ Πέτκοβιτς.
.......Δείτε το πρόγραμμα (στα σερβικά) εδώ: http://www.hilandar.org

2330 - Όσιος Γρηγόριος ο Σιωπών (†1406)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 7 Δεκεμβρίου