Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

2300 - Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης σε τοιχογραφίες της Μονής του Έσσεξ


.......Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, Ρώσος στην καταγωγή, μεγάλωσε και ανδρώθηκε πνευματικά στο Ρωσικό Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους.
Ο βιογράφος του, Γέρων Σωφρόνιος ο Αγιορείτης, το 1959 στο Έσσεξ της Αγγλίας ιδρύει αδελφότητα και κτίζει το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.

Οι τοιχογραφίες που ακολουθούν αναφέρονται στη ζωή του Αγίου Σιλουανού και είναι από τη Μονή στο Έσσεξ

2299 - Η Ι. Καλύβη Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη στη Γιοβάνιτσα (φωτογραφίες)Βόρεια του αρσανά της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου, στην περιοχή Γιοβάνιτσα του Αγίου Όρους, βρίσκεται η Ι. Καλύβη του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, μετόχι (αγρόκτημα) του Ι. Κελλίου Μαρουδά.

Σε αντίγραφο ομολόγου του 1800, που φυλάσσεται στο Ι. Κελλί Μαρουδά, μαζί με την πλήρη καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Κελλίου αναφέρεται και το μετόχι στην περιοχή της Γιοβάνιτσα με 135 ελαιόδενδρα.

Το 1909 ο Γέροντας του Κελλίου Μαρουδά ιερομόναχος Θεοδόσιος, έκτισε το διώροφο σπίτι με το παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη.
.


Τις φωτογραφίες που ακολουθούν μου τις έστειλε ο αγαπητός φίλος Τάσος, ο οποίος παραβρέθηκε και βοήθησε στη φετεινή ελαιοσυλλογή.