Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

2273 - Ο Γέροντας Παΐσιος για την ανθρώπινη λογική στο θέλημα του Θεού για την τεκνογονίαΠολλές φορές ανδρόγυνα μού εκφράζουν την ανησυχία τους για το θέμα της τεκνοποιίας και ζητούν την γνώμη μου. Άλλα σκέφτονται να κάνουν ένα-δυο παιδιά και άλλα θέλουν να αποκτήσουν πολλά παιδιά. Αυτό όμως που τους συμφέρει είναι να αφήνουν το θέμα της τεκνοποιίας στον Θεό. Να εμπιστεύονται την ζωή τους στην θεία Πρόνοια και να μη βάζουν δικά τους προγράμματα. Πρέπει να πιστεύουν ότι ό Θεός, που φροντίζει για τα πετεινά του ουρανού, πολύ περισσότερο θα φροντίση για τα δικά τους παιδιά...
Μερικοί προσπαθούν πρώτα να τακτοποιήσουν όλα τα άλλα και ύστερα να σκεφθούν για παιδιά. Δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους καθόλου τον Θεό. Άλλοι πάλι λένε: «σήμερα είναι δύσκολη η ζωή· ένα παιδί φθάνει, γιατί και αυτό με δυσκολία το μεγαλώνεις», και δεν κάνουν άλλα παιδιά. Δεν καταλαβαίνουν πόσο αμαρτάνουν μ' αυτήν την τοποθέτηση, γιατί δεν αφήνονται με εμπιστοσύνη στον Θεό. Ο Θεός έχει σπλάγχνα. Μόλις δη ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, δεν του είναι δύσκολο να μην τους δώση άλλα παιδιά.
Ξεκινούν πολλοί να παντρευτούν, χωρίς να σκεφθούν ότι πρέπει να έχουν και ως σκοπό να κάνουν παιδιά και να τα αναθρέψουν χριστιανικά. Δεν θέλουν πολλά παιδιά, για να μην έχουν σκοτούρες, και έχουν στα διαμερίσματα σκυλιά, γατιά....
Για πολλούς που ζουν κοσμικά η οικογένεια σήμερα δεν έχει νόημα. Γι’ αυτό ή δεν παντρεύονται ή παντρεύονται και δεν κάνουν παιδιά ή σκοτώνουν τα παιδιά με τις εκτρώσεις, και έτσι μόνοι τους εξαφανίζουν το σόι τους. Δηλαδή μόνοι τους καταστρέφονται· δεν τους καταστρέφει ο Θεός. Ενώ οι πιστοί, που τηρούν τις εντολές του Θεού, δέχονται την θεία Χάρη, γιατί ο Θεός είναι υποχρεωμένος κατά κάποιον τρόπο να τους βοηθάη στα δύσκολα χρόνια που ζούμε…

Από το βιβλίο του Γέροντος «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ», εκδ. Ιερού Ησυχαστηρίου «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος», Σουρωτή Θεσ/νίκης.

2272 - Πλοία του ελληνικού στόλου στο Άγιο Όρος

κλικ στη φωτογραφια για μεγέθυνση


Πηγές φωτογραφιών:


2271 - Σχόλιο του Αντώνη Σαμαρά για τον Γέροντα ΠαΐσιοΣτο όχι και τόσο μακρινό 1995 ο πατέρας Χριστόδουλος Αγγελόγλου, ο συγγραφέας του βιβλίου "Σκεύος Εκλογής" που αναφέρεται στο βίο και στα θαύματα του αγαπημένου μας Γέροντα Παϊσίου, απέστειλε στους τότε πολιτικούς αρχηγούς αντίτυπο από το πόνημά του, στο οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί απαντήσανε με ευχαριστήρια επιστολή.

Επικεντρωνόμαστε και δημοσιεύουμε στο Έκτακτο Παράρτημα την επιστολή τού τότε αρχηγού της ΠΟΛ.ΑΝ και σημερινού πρωθυπουργού, ο οποίος αναφέρει:
Σεβαστέ μου Γέροντα,

Μελέτησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόνημά σου για τη ζωή και το πνευματικό έργο του μακαριστού Γέροντα Παΐσιου.

Χάρη στο πλούσιο βιογραφικό υλικό, κειμένων και φωτογραφιών, που αξιοποίησες με περισσή φροντίδα και αγάπη, ο αναγνώστης γίνεται, εύκολα, κοινωνός της πνευματικής παρακαταθήκης του αξέχαστου ασκητή που, κυριολεκτικά, σημάδεψε την πορεία του αγιορείτικου μοναχισμού με την διαρκή άσκηση, την ανεπιτήδευτη ταπεινοφροσύνη του και την πλούσια προσφορά πατρικής αγάπης και πνευματικής συνδρομής.

Σε μια εποχή αμετροέπειας και σύγχισης, με εμφανείς τις τάσεις αποξένωσης των ανθρώπων και κοινωνικής παρακμής, ο λόγος του Παΐσιου, πραγματικά, "φωτιεί και συνετιεί νηπίους". Και αποτελεί απαραίτητη ευλογία για όλους μας. Ιδιαίτερα για τους πολιτικούς άνδρες.

Με σεβασμό και αγάπη,

Αντώνης Κ. ΣαμαράςΓ.Θ : Απίστευτο; Μήπως ήρθε η ώρα να το ξαναδιαβάσει;

Το τραγικό είναι ότι αφού το μελέτησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως ο ίδιος λέει, σημαίνει ότι γνώριζε για αυτά που αναφέρονται στο βιβλίο και ιδιαίτερα στα γραφόμενα της σελίδας 421:

Θά επιβάλουν συνεχώς νέα οικονομικά μέτρα δυσβάσταχτα, φόρους ασήκωτους, καί πάρα πολλά άλλα μέτρα, έτσι ώστε νά κάνουν τόν λαό νά αγανακτήσει. Καί τί θά πετύχουν μ' αυτό; Ακούστε. Ο λαός καταπιεζόμενος από τά δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα θά ζητάει κάποια στιγμή νά ξανασάνει, αλλά αυτή τή στιγμή δέν πρόκειται νά τού τήν χαρίσουν ποτέ, παρά μόνον έως ότου σκύψει τό κεφάλι του εντελώς στό έδαφος δηλώνοντας τέλεια υποταγή στό καινούργιο τους σύστημα.

Θά λένε: «Έχετε δίκιο πού διαμαρτύρεστε, όμως έχετε μεγάλο εξωτερικό χρέος καί αυτοί πού έχουν πολλά λεφτά φοροδιαφεύγουν. Γιά νά μή σάς επιβάλλουμε άδικα μεγάλους φόρους κ.λπ. πρέπει νά αποδεχτείτε τό τέλειο σύστημα ηλεκτρονικού οικονομικού ελέγχου, έτσι ώστε νά βλέπουμε ποιοί είναι οι νομοταγείς πολίτες καί ποιοί οι φοροφυγάδες».

Ταυτόχρονα θά παρέχουν μέσω τού ηλεκτρονικού οικονομικού συστήματος πολλές διευκολύνσεις καί προτεραιότητες, μέ τίς οποίες θά ξεγελούν τόν κόσμο ότι θ' ανακουφιστεί λίγο οικονομικά.2270 - Οι συντάξαντες το 1910 τους «Γενικούς Κανονισμούς του Αγίου Όρους» (αναμνηστική φωτογραφία)

Ο πατριαρχικός έξαρχος μητροπολίτης Κασσανδρείας Ειρηναίος
με την Ιερά Κοινότητα
κατά τη σύνταξη των Γενικών Κανονισμών του Αγίου Όρους
(30 Σεπτεμβρίου 1910)


Οι «Γενικοί Κανονισμοί», που συντάχθηκαν με τη συνεργασία του Πατριαρχείου και των Αγιορειτών λίγο πριν την απελευθέρωση, εξασφάλισαν μία ζηλευτή ομαλότητα στη λειτουργία των εσωτερικών θεσμών του Αγίου Όρους ως το 1924, έτος εισαγωγής του ισχύοντος ως σήμερα «Καταστατικού Χάρτου». (βλέπε ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ)