Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

2212 - Στέφανος ιερομόναχος ΚαρεώτηςΣτέφανος ιερομόναχος Καρεώτης (1885-1965)

Ο ιερομόναχος Στέφανος, κατά κόσμον Λαμπρόπουλος Στέργιος, καταγόταν από το χωριό Ροδόβιστσα της επαρχίας Tσοτυλίου του νομού Κοζάνης.
Γεννήθηκε το έτος 1885 και εκάρη μοναχός το 1903 στο κελλί του Αποστόλου Θωμά του παπα Σεραφείμ, στις Καρυές.
Ίδρυσε περί το 1906-1907 μαζί με τον Παναγιώτη Στουρνάρα το φωτογραφείο “O Άθως”, το οποίο μετά το 1912 κράτησε μόνος του.
Tο εργαστήριο βρισκόταν στην αυλή του κελλιού του. Υπήρξε επίσημος φωτογράφος της Iεράς Eπιστασίας.
Δημοσίευσε το πολύ γνωστό φωτογραφικό λεύκωμα του Aγίου Όρους (1913 και 1928) και αριθμό καρτ ποστάλ. Στενός συνεργάτης του ήταν ο συμμοναστής του ιερομόναχος Βασίλειος.


Φωτογραφικό λεύκωμα
του ιερομονάχου Στεφάνου Καρεώτου 

2211 - Ιερά Επιστασία: Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων επί τη συμπληρώσει 100ετίας από της απελευθερώσεως του Αγίου Όρους

Κλικ στη φωτογραφία για μεγέθυνση


Σχετικό:

2210 - Στη Ρωσία βρίσκεται ο Ηγούμενος της Ι.Μονής Κουτλουμουσίου Αρχιμ. Χριστόδουλος (φωτογραφίες)Στη Ρωσία βρίσκεται, από την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αρχιμ. Χριστόδουλος, συμμετέχων σε λατρευτικές εκδηλώσεις της Ρωσικής Εκκλησίας.Χθες επισκέφθηκε την Θεολογική Ακαδημία στην Αγία Πετρούπολη.
Πηγές φωτογραφιών:


2209 - Συντηρούνται δυο ιστορικά κτίρια των Καρυών
Η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους Άθω υπέβαλε πρόταση στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Συντήρηση και αποκατάσταση Ναού Αγίου Αντωνίου της Ι. Σκήτης Αγίου Ανδρέου Ι. Μονής Βατοπαιδίου». Η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 745.004,20 €. Αντικείμενο του έργου αποτελεί η αντιμετώπιση των δομικών και οικοδομικών προβλημάτων, η αισθητική αναβάθμιση του μνημείου του Ναού του Αγίου Αντωνίου της Ι. Σκήτης Αγίου Ανδρέου Καρυών της Ι. Μ. Βατοπαιδίου, στα πλαίσια της κατά το δυνατόν αποκαταστάσεως του, η ανάδειξη της αρχαιολογικής αξίας του και η λειτουργική αξιοποίηση μέσω της επαναχρησιμοποιήσεώς του, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες της μοναστικής αδελφότητας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται είναι δομικά (ρηγματώσεις στον φέροντα οργανισμό), οικοδομικά, (ανερχόμενη - κατερχόμενη υγρασία, προβλήματα στις τοιχοποιίες, στις στέγες, στα κουφώματα και στις εγκαταστάσεις), αισθητικά και λειτουργικά. Περιλαμβάνονται οικοδομικές εργασίες όπως: προκαταρκτικές εργασίες, ενίσχυση φέροντος οργανισμού, γενικές οικοδομικές εργασίες, επιχρίσματα, καλύψεις, ξυλουργικά, σιδηρουργικά, διακοσμήσεις, συντηρήσεις, υαλοπίνακες, χρωματισμοί και μονώσεις.

Η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους Άθω υπέβαλε πρόταση στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Ολοκλήρωση συντήρησης και αποκατάστασης κελλιού Αγίου Χαραλάμπους Ι. Μονής Βατοπαιδίου». Η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 324.937,40 €. Αντικείμενο του παρόντος έργου είναι η ολοκλήρωση της συντήρησης και αποκατάστασης του Ι. Κελιού του Αγ. Χαραλάμπους της Ι. Μ. Βατοπαιδίου στις Καρυές. Πρόκειται για διώροφο μεταβυζαντινό συγκρότημα, που αποτελείται από τον Ναό, το κελί, το κτίριο του φούρνου και τον περίβολο με αυλόθυρα. Οι στόχοι της επεμβάσεως του παρόντος έργου είναι η αντιμετώπιση των οικοδομικών, λειτουργικών και αισθητικών προβλημάτων του συγκροτήματος, ώστε να καταστεί το κελί κατοικήσιμο και να αναδειχθεί και προβληθεί η ιστορική του αξία. Περιλαμβάνονται οικοδομικές εργασίες, όπως: κατασκευή οπτοπλινθοδομών, επιχρίσματα, καλύψεις, ξυλουργικά (ξυλόπηκτοι τοίχοι, οροφές, δάπεδα, ξύλινα κουφώματα), επιστρώσεις, επενδύσεις, μονώσεις, διακοσμήσεις, συντηρήσεις, υαλοπίνακες, χρωματισμοί καθώς και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που αφορούν υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, αποχέτευση και θέρμανση.