Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012

2196 - Ειρηναίος ιεροδιάκονος Βατοπαιδινός


Eιρηναίος ιεροδιάκονος Βατοπαιδινός (1888-1928)

Ο ιεροδιάκονος Ειρηναίος καταγόταν από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Hλθε στο Άγιον Όρος το 1910 και εκάρη μοναχός το 1912. Στο Bατοπαίδι σώζεται το “κατάστιχό” του των ετών 1918-1923. Aνάμεσα στις σελίδες με τα ονόματα και τις αμοιβές των εργατών καταχωρίζει ιδιοχείρως:
α) Σημειώσεις για τη φωτογραφική τέχνη,
β) Tα έξοδα για τη φωτογραφική τέχνη,
γ) Όσα έλαβε από τη φωτογραφική και
δ) Kατάλογος γυάλινων πλακών.
Στις σελίδες των εξόδων σημειώνει αναλυτικά το ποσόν που πλήρωσε για να “στήσει” το εργαστήριο εντός της μονής το έτος 1918.
Ο Ειρηναίος φωτογραφίζει μοναχούς, παραγιούς, εργαζόμενους, υπαλλήλους, όργανα της τάξεως, επισκέπτες του μοναστηριού, κτήρια και λιτανείες.

2195 - Υποδοχή του Σέρβου Προέδρου από τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους (φωτο)


Ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γέροντας Μάξιμος Ιβηρίτης
υποδέχεται στις Καρυές
τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς


Σχετικά:

2194 - Αποκλειστικές φωτογραφίες από την άφιξη του Σέρβου Προέδρου στο Άγιο ΌροςΠριν από λίγη ώρα έφθασε στη Δάφνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς. Αυτή την ώρα κατευθύνεται στις Καρυές όπου θα επισκεφθεί την Ιερά Κοινότητα, θα προσκυνήσει την Ιερά Εικόνα της Θεοτόκου Άξιόν Εστιν στο Πρωτάτο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου. Στο Σερβικό μοναστήρι θα διανυκτερεύσει και πιθανόν η Χάρις της Τριχερούσας να τον «ενημερώσει» για την πραγματική ιστορία της αιματοβαμμένης γης της Μακεδονίας.
Ευχαριστώ Γιώργο


 Ευχαριστώ Νίκο
Σχετικό: