Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

2190 - Καρυές, η πρωτεύουσα του Αγίου Όρους (ντοκιμαντέρ 1979)

. . .

2189 - Ο «Ιησούς του Πανσελήνου» στο Πρωτάτο


Πολλαί τοιχογραφίαι αντιγραφείσαι υπό πλείστων ερασιτεχνών ανάγονται εις τους μαθητάς του Πανσελήνου και της κρητικής Σχολής ...

... ως και η επί της δυτικής πλευράς του κυρίως Ναού τοιχογραφία, η άνωθεν της βασιλικής Πύλης, ης επί του υπερθύρου έσωθεν εξεικονίζεται ο Ιησούς ως δεκαετές ή δωδεκαετές παιδίον αφελώς ανανεκλιμμένον επί πορφυρού χιτώνος.

Ούτος είναι ο καλούμενος «Ιησούς του Πανσελήνου», επακουμβών επί της δεξιάς χειρός, κατά το υποθέναρ αυτής, ης διαφαίνονται οι μικροί δάκτυλοι κεκαμμένοι επί του προσώπου, ο δε παράμεσος όρθιος.
Ο δεξιόθεν αυτού εξεικονισμένος Αρχάγγελος λιτανεύει, ο δ' εξ ευωνύμων φέρει εν τη δεξιά φάσγανον ανεσπασμένον, ζωηρώς επαγρυπνών επί του εν γαλήνη αναπαυομένου παιδίου, ούτινος ανάγουσι την ιστορίαν εις το πρώτον ήμισυ της ΙΣΤ΄εκατονταετηρίδος.
Άνωθεν δε του παιδίου ιστόρηται η Κοίμησις της Θεοτόκου.  

(Σμυρνάκης ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, 1903)

Φωτογραφίες Le Baron, 1918

2188 - Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας επισκέπτεται αύριο τη ΜακεδονίαΕπίσημη τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς. Ο Σέρβος πολιτικός θα πραγματοποιήσει σειρά από συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα της χώρας μας, ενώ στο πρόγραμμά του συμπεριλαμβάνονται επισκέψεις σε μνημεία ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας.
Το Σάββατο ο πρόεδρος της Σερβίας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα επισκεφθεί το συμμαχικό νεκροταφείο και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Άγιο Όρος όπου θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου.

2187 – Μοναδικά γυρίσματα στην Αθωνική Πολιτεία. Афон: достучаться до небес (2012)

2186 - Ο Άγιος Νεκτάριος σε εργόχειρο των Μοναχών του Ιερού Χιλιανδαρινού Κελλίου Αγίου Νικολάου (Μπουραζέρη)