Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

2122 - Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Πατερίτσα (φωτο)


Φωτογραφία Доситеј Хиландарац, Οκτ. 2012

2121 - Έλεγε ο Παπα-Τύχων: Το "Κύριε ελέησον" έχει εκατό δραχμές, το "δόξα σοι ο Θεός" έχει χίλιες δραχμές
Το "Κύριε ελέησον" έχει εκατό δραχμές...

...το "δόξα σοι ο Θεός" έχει χίλιες δραχμές· είναι δηλαδή πολύ πιο ακριβό.

Το "δόξα σοι ο Θεός" να μη λείπη ποτέ από τα χείλη σας. Εγώ, όταν πονάω, το "δόξα σοι ο Θεός" έχω για χάπι του πόνου· τίποτε άλλο δεν με πιάνει. Το "δόξα σοι ο Θεός" είναι ανώτερο και από το "Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με".
Έλεγε ο Παπα-Τύχων: Το "Κύριε ελέησον" έχει εκατό δραχμές, το "δόξα σοι ο Θεός" έχει χίλιες δραχμές· είναι δηλαδή πολύ πιο ακριβό". Ήθελε να πη ότι ο άνθρωπος ζητάει το έλεος του Θεού από ανάγκη, ενώ δοξολογεί τον Θεό από φιλότιμο, και αυτό έχει μεγαλύτερη αξία. Συνιστούσε μάλιστα να λέμε το "δόξα σοι ο Θεός", όχι μόνον όταν είμαστε καλά, αλλά και όταν περνάμε δοκιμασίες, γιατί και τις δοκιμασίες τις επιτρέπει ο Θεός για φάρμακα της ψυχής.

Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, 
Λόγοι ΣΤ΄, Περί Προσευχής, 
έκδοση Ιερόν Ησυχαστήριον Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος", 
Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 2012, σσ. 235-236.

2120 - O Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για την Ιερά Εικόνα ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ… Η απόφαση της Έκτακτης Διπλής Ιεράς Σύναξης του Αγίου Όρους, του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της Αθωνικής Πολιτείας να αποδεχθεί το αίτημα του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη και του λαού της Θεσσαλονίκης και να φέρει στην πόλη μας την Ιερά Εικόνα «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» συμπίπτει με μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της μεταπολεμικής ιστορίας της πατρίδας μας και δύσκολες στιγμές που βιώνει ο λαός μας και γι αυτό την δεχόμαστε ως πράξη αγάπης και ενδιαφέροντος ενθάρρυνσης και παρηγοριάς προς την πόλη και τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα προς τους πάσχοντες και ταλαιπωρημένους εκείνους δηλαδή που η κρίση έπληξε με οδυνηρές συνέπειες για την καθημερινή ζωή και τις οικογένειες τους.
Είμαστε ευγνώμονες για την χειρονομία αυτή
Και ανταποκρινόμαστε με σεβασμό και τιμή.

Απόσπασμα από την προσφώνηση
του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη
κατά την υποδοχή της Ιεράς Εικόνας ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ