Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

2070 - Αββακούμ μοναχός Λαυριώτης
Αββακούμ μοναχός Λαυριώτης (1894-1978)
(Φωτογραφία: Τάκης Τλούπας, 1969)

Ο γέρων Αββακούμ ερχόμενος από την έρημον, από το ησυχαστήριόν του, για να πάρη κουμπάνιες, όπως όλοι οι ερημίτες κάθε Σάββατον έρχονται και παίρνουν παξιμάδια και άλλα. Ο γέρων Αββακούμ είναι 85 ετών (το 1976) και, καθώς τον βλέπουμε, δεν έχει καμπούρα, το κορμί του είναι ίσιον. Είναι μύωψ και ματογυάλια δεν έχει βάλει μέχρι σήμερον. Το 1966 ήμουν θυρωρός και ήρθε στην πόρτα, στο θυρωρείον, και με ρώτησε αν οι μπουλτοζέρηδες κάναν τον δρόμο στη φιάλη (σημ. περιοχή μακράν του Μοναστηριού) διατί πήγαινε και τους περίμενε για να του δώσουν ψωμί. Και του είπα, τώρα ακούγεται ότι έρχεται το αυτοκίνητο. Και τον άκουσα να λέγη: Θεέ μου,  Παναγία μου, τι μάτια έχει αυτό, σαν του διαβόλου τα μάτια βγάζουν φωτιές! Μόνον αυτό αρκεί να δείξη τι αφέλεια έχει ετούτος ο άγιος γέρων Αβακούμ. Έχει περίπου 68 χρόνια εδώ, δεν βγαίνει έξω στον κόσμον και δεν έχει ιδέαν από αυτοκίνητα.
Τον βλέπουμε να βαστά την βακτηρίαν του και να την έχη μπροστά του ως οδηγόν στον δρόμον του, για να μη σκοντάψη. Βαστά και το μαντήλι του στο χέρι, για να σκουπίζη τα μάτια του και να τους δίνη δύναμιν να βλέπουν θαμπά. Στα φρένα του είναι υγιέστατος και έρχονται απ' όλον τον κόσμον και τους λέγει και τους εξηγεί την Αγίαν Γραφήν απ' έξω, και τον θαυμάζουν μικροί και μεγάλοι. Μέχρι αυτήν την στιγμήν ζει εντός της μετανοίας του. 20-10-77.

Από το βιβλίο
ΟΔΗΓΟΣ
Ι.Μ.Μ. ΛΑΥΡΑΣ

2069 - Προσκυνητές από διάφορες χώρες προσκυνούν το «Άξιόν Εστι»
Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από διάφορες πόλεις και χώρες, με διάφορα μέσα.
Κάποιοι από αυτούς μιλούν διαφορετικές γλώσσες.Ανάμεσά τους υπάρχουν παιδιά. Υπάρχουν γέροντες και γερόντισσες, υπάρχουν νέοι και νέες.
'Ανθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους. Κι όμως, στα μάτια τους διακρίνεις την ίδια συγκίνηση, που καταλύει σύνορα, γλώσσες και ηλικίες και εκπορεύεται από μια γνώριμη σε όλους τους μορφή: την εικόνα της Παναγιάς «'Αξιον Εστί», πλαισιωμένη από λουλούδια και ελπίδες, από ευχές και επικλήσεις για παρηγοριά ή και βοήθεια. Bοήθεια εκεί όπου η ελπίδα έχει πια στερέψει.
«Οι άνθρωποι περιμένουν στη σειρά με πολλή ευλάβεια. Ανάμεσά τους υπάρχουν ήδη αρκετοί Ρώσοι, Ρουμάνοι και Βούλγαροι, αλλά και κάποιοι Ιταλοί. Κάποιοι από αυτούς ήρθαν στη Θεσσαλονίκη μόνο και μόνο για να προσκυνήσουν την εικόνα, που έχει ακουστεί ανά τον κόσμο.
Και φυσικά, έρχονται Έλληνες και αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι ανάμεσά τους υπάρχουν πολλά παιδιά και άνθρωποι πάρα πολύ νέοι, 20 ετών, 30 ετών, κάτω των 35, που δεν κουράζονται να περιμένουν μιάμιση και δύο ώρες.
Έρχονται εδώ για να παρηγορηθούν. Σε πολλούς από αυτούς έχει απομείνει μόνο η πίστη και στην πίστη στηρίζονται», λέει στο ΑΜΠΕ ο πατήρ Γεώργιος Θεοδωρής, ιερέας στον Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, όπου η εικόνα από το 'Αγιον Όρος, η «εφέστιος θαυματουργός», εκτίθεται για προσκύνημα.
Οι Έλληνες προσκυνητές προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας: από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο.
Η εικόνα -που πάνω από χίλια χρόνια τώρα φυλάσσεται στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές- βγαίνει από το 'Αγιον Όρος μόνο σε δύσκολες για τους πιστούς καταστάσεις.
Και τέτοια είναι η τρέχουσα περίοδος για την Ελλάδα, οπότε -όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας- στόχος είναι «[η εικόνα] να βοηθήσει πνευματικά και ηθικά τον βαθιά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό».
Στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τιμήσει και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, έφτασε κατόπιν αιτήματος της τοπικής μητρόπολης και άλλων φορέων. Θα παραμείνει στον 'Αγιο Δημήτριο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η Ελένη Γκαλτσίδου, από το τουριστικό πρακτορείο «Μουζενίδη», αν και μέχρι στιγμής το γραφείο δεν έχει διακινήσει τουρίστες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη μόνο για να προσκυνήσουν την εικόνα, ωστόσο επισκέπτες από τις συγκεκριμένες χώρες, που διαμένουν στη Χαλκιδική, εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για επίσκεψη στον «'Αγιο Δημήτριο» με αυτό τον σκοπό.
Παράλληλα, στις 24 Οκτωβρίου φτάνει στην πόλη γκρουπ 40 ατόμων από τη Ρωσία, οι οποίοι θα επισκεφτούν τον «'Αγιο Δημήτριο»
Πηγή: ΑΜΠΕ

2068 - Εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας επισκέφθηκαν σήμερα την ΠεριφέρειαΤους εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους Άθω, με επικεφαλής τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη, που συνοδεύουν κατά παράδοση την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» όταν μετακινείται εκτός του Αγίου Όρους, δέχθηκε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης, παρουσία του Παναγιώτη Ψωμιάδη, σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012, στις 10 το πρωί, στο γραφείο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.  
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Ι.Κ του Αγίου Όρους για την παρουσία τους στην ΠΚΜ και τόνισε πως «είναι δεδομένος ο σεβασμός και η εκτίμηση στο έργο που επιτελεί επί αιώνες το Άγιον Όρος.» «Ευχαριστώ την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόταση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου να μεταφέρουν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί», προσφέροντας δύναμη, κουράγιο και παρηγοριά στο δοκιμαζόμενό μας λαό», σημείωσε ο Δ. Ψωμιάδης. 
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης εξέφρασε με τη σειρά του τις ευχαριστίες του προς την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, που συνόδευσε την Ιερή Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί», επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της ενέργειας αυτής, καθώς «στους δύσκολους καιρούς που διανύει το έθνος, η Παναγία είναι η μόνη πηγή ελπίδας και αισιοδοξίας». Παράλληλα, εξήρε το θεάρεστο πνευματικό και κοινωνικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και επεσήμανε ότι «η ελληνική εκκλησία, με τα συσσίτια που διοργανώνει, βοηθά περίπου 20.000 συνανθρώπους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης».
«Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό. Είναι πρόβλημα κρίσης αξιών, πρόβλημα πνευματικό. Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας, να διαφυλάξουμε τις παραδόσεις και τα ιδανικά της πατρίδας και των προγόνων μας, γιατί αν δεν έχουμε πίστη, η χώρα μας δεν έχει μέλλον. Το τελευταίο προπύργιο του ελληνισμού είναι η εκκλησία», υπογράμμισε με έμφαση ο Π. Ψωμιάδης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην άριστη σχέση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Ι. Κ. του Αγίου Όρους, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα έργα αναστήλωσης των ιερών Μονών, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Τέλος, αναφέρθηκε στα χιλιάδες έργα πνοής που έχουν υλοποιηθεί σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Νομάρχης, αλλά και από τη σημερινή διοίκηση της Π.Κ.Μ., κάνοντας λόγο για «ένα μικρό θαύμα», ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς υπάρχει μηδαμινή χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα ανάπτυξης της περιοχής.
Από την πλευρά του ο  Πρωτεπιστάτης Γέροντας Μάξιμος Ιβηρίτης ευχαρίστησε τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Δ. Ψωμιάδη και τον Π. Ψωμιάδη για τη θερμή υποδοχή. Ο  Πρωτεπιστάτης Γέροντας Μάξιμος Ιβηρίτης εξήρε την προσωπικότητα του Π. Ψωμιάδη, κάνοντας λόγο για τη μεγάλη του προσφορά στην εκκλησία και την πατρίδα και εξέφρασε την εκτίμηση της Ι.Κοινότητας προς το πρόσωπο του Π. Ψωμιάδη και το θεσμό που με συνέπεια τόσα χρόνια υπηρετεί.

2067 - Αναμνήσεις και νοσταλγίαιΣυγγραφέας:
Τίτλος:
     Αναμνήσεις και Νοσταλγίαι
Τόπος έκδοσης:
     Θεσσαλονίκη
Έτος εκδοσης:
     1958
Σελίδες: 
     164


Ευχαριστώ τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο Φ. Μιχ., ο οποίος μου έστειλε το βιβλίο. Σύντομα θα δημοσιεύσω εκτενή αποσπάσματα.