Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012

2062 - Γέροντας Παΐσιος και...''Corpus Christi''* Πρωτοπρ. Νεκτάριος Σαββίδης για την Romfea.gr


.......Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία  για το βλάσφημο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, θεατρικό έργο που προβάλλεται και με το οποίο σπιλώνεται το πρόσωπο του Χριστού μας. Φυσικά  πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο Χριστός δεν κινδυνεύει, ούτε έχει ανάγκη από την δική μας υπεράσπιση και πως η Πίστη μας κινδυνεύει από την άθλια και εκοσμικευμένη ζωή μας. Αυτό είναι σίγουρο. 
Όμως σαν μέλη του σώματος του Χριστού είναι φυσικό να θέλουμε κάπως να αντιδράσουμε όταν βλασφημείτε ό,τι πιο ιερό και αγαπημένο έχουμε εμείς οι πιστοί .
Πολλές γνώμες ακούστηκαν από τον εκκλησιαστικό χώρο για το  πώς έπρεπε να αντιδράσει η Εκκλησία (όλοι μας δηλ.). Κληρικοί και λαϊκοί είπαν και έγραψαν πολλά… Ποιος θα μας υποδείξει πώς  πρέπει να αντιδράσουμε;
Αντί κατάθεση τώρα μιας ακόμα άποψης,  θα παραθέσω την αντίδραση όχι οποιουδήποτε αλλά του  αγιασμένου, φωτισμένου από τον Παράκλητο Γέροντος Παϊσίου σε παρόμοια περίπτωση προβολής βλάσφημης ταινίας στην πατρίδα μας.
Την μεταφέρω αυτούσια από το βιβλίο του πνευματικού του τέκνου Ιερομονάχου Ισαάκ , ‘’ Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου’’(σελ.314) :
Η συνέχεια εδώ.

2061 - Συνάντηση Ιεράς Επιστασίας με υπουργό Μακεδονίας-Θράκης (ΦΩΤΟ)Συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρο Καράογλου είχαν ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γέροντας Μάξιμος Ιβηρίτης και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας που επισκέπτονται την Θεσσαλονίκη, συνοδεύοντας την ιερή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί».
 .......Η συνάντηση έγινε σε θερμή ατμόσφαιρα και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, ως εκπρόσωπος της Πολιτείας εκδήλωσε αισθήματα βαθύτατου σεβασμού προς τον Αγιώνυμο  Όρος Άθω και τον υπερχιλιετή Αγιορείτικο Μοναχισμό.

 .......Συνέχεια του ρεπορτάζ και φωτογραφίες του Κώστα Τζιβανίδη εδώ.

2060 - Φωτογραφίες ἀπὸ τὴν χθεσινὴ ἁγιορειτική ἀγρυπνία στὸν ἱερὸ ναὸ Ἁγίου Δημητρίου στὴ ΘεσσαλονίκηΟι φωτογραφίες, του Κωνσταντίνου Στυλιανού, είναι ἀπὸ τὴν ὁλονύκτια ἁγιορειτική ἀγρυπνία ποῦ τελέστηκε χθὲς στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίου Δημητρίου στὴ Θεσσαλονίκη, ὅπου ἔχει τεθεῖ πρὸς προσκύνηση ἡ Εἰκόνα τῆς Παναγίας "Ἄξιόν Ἐστι".

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

2059 - Δύο βίντεο από την χθεσινή ολονύκτια αγιορειτική αγρυπνία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται η Εικόνα ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

.

2058 - Επίσκεψη στο Μετόχι της Χρωμίτσας στο Άγιο Όρος
Μόλις πατήσεις το πόδι σου στον Άγιο αυτό τόπο σε καταλαμβάνει ένα ανεξήγητο συναίσθημα που δύσκολα μπορείς να περιγράψεις.
Αναρωτιέσαι, πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Πώς μπορεί να γαληνεύει τόσο η ψυχή σου και τι είναι αυτό που προκαλεί αυτό το συναίσθημα; Μια παράξενη αύρα, μια ζωντανή ενέργεια στο χώρο που τροφοδοτείται από αμέτρητα θετικά vibes. Ένας τόπος μυστηρίου, που μιλάει πολύ έντονα η σιωπή. Ένας άγιος τόπος, ένας τόπος ευλογημένος.
Και μέσα στον τόπο αυτό ένα μοναδικό οικοσύστημα άρρητης φυσικής ομορφιάς, με σημαντική οικολογική αξία που έχει παραμείνει αλώβητο και δεν έχει υποβαθμιστεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Τα 2.000 στρέμματα αμπελώνων απλώνονται στις πλαγιές του όρους Άθως -σε πολλά σημεία σε πεζούλες- και δέχονται την ευεργετική επίδραση της θαλάσσιας απογευματινής αύρας του Σιγγιτικού κόλπου.
Οι αμπελώνες αυτοί αποτελούν κομμάτι της ιδιοκτησίας της Ρώσικης Μονής του Αγίου Παντελεήμονα.
Τα τελευταία πεντακόσια χρόνια οι Ρώσοι μοναχοί της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα αποκαλούν την περιοχή, όπου σήμερα βρίσκεται ο αμπελώνας που καλλιεργεί η οικογένεια Τσάνταλη, «Κορμίλιτσα». Η λέξη «Κορμίλιτσα» στα Ρωσικά σημαίνει «τροφός» (με διάφορες έννοιες – ακόμη και για τη μητέρα που θηλάζει το μωρό της). Αυτή η ονομασία δόθηκε γιατί στο σημείο αυτό είχε αναπτυχθεί το Μετόχι της Κορμίλιτσα (Χρωμίτσα) - ένα πολύ σημαντικό κοινόβιο για τη Μονή, αφού εκεί υπήρχαν όλες οι καλλιέργειες, οι οποίες έδιναν ζωή στη Μονή («τροφός» της Μονής).
Υπολογίζεται ότι κατά την περίοδο εκείνη 3,000 μοναχοί κατοικούσαν στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα και επιπλέον 2,000 στο μετόχι της Κορμίλιτσα. Στο ίδιο Μετόχι πριν τριακόσια χρόνια αναπτύχθηκε ένα από τα πιο ξακουστά θεραπευτήρια της εποχής, το οποίο επισκέπτονταν ο Τσάρος και οι Πρίγκιπες της Ρωσίας, όταν είχαν προβλήματα υγείας. Έτσι η «τροφός» πήρε και άλλη διάσταση, αφού έδινε υγεία και ζωή στους ασθενείς που την επισκέπτονταν (έχει βρεθεί ένα συγκλονιστικό ημερολόγιο του Πρίγκιπα Κωνσταντίνου Κωνσταντίνοβιτς Ρομανώφ, ο οποίος περιγράφει την παραμονή του στην Κορμίλιτσα πριν από 2 αιώνες με ιδιόχειρες γκραβούρες της περιοχής).
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.