Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

2018 - Είπε ο Γαβριήλ Διονυσιάτης (1886-1983) για τη Θεσσαλονίκη

Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ (1886-1983),
Ηγούμενος της μονής Διονυσίου
(Φωτογραφία: Douglas Lyttle, 1977)
«Με την δύναμιν της ελευθερίας ανέθορε από την τέφραν του 1917 η περικαλλής αυτή νέα Θεσσαλονίκη, το καμάρι της Πατρίδος μας, η ωραιοτέρα πόλις των Βαλκανίων, αυτή την οποίαν ζηλοφθονούν μερικά τσακάλια του βορρά, αλλά ματαιοπονούν, αέρα δέρουν! Η Θεσσαλονίκη μας ήτο ανέκαθεν, είναι και θα είναι ελληνική!»
Σχετικό:


2017 - Απογραφή πληθυσμού 1831


κλικ στη φωτογραφια για μεγεθυνση

Ο κατάλογος αφορά στα αποτελέσματα της πρώτης επίσημης απογραφής του οθωμανικού κράτους που ξεκίνησε το 1831 και ολοκληρώθηκε το 1838.
Στο Άγιον Όρος (Eyneroz) καταγράφονται 951 κάτοικοι, σε αυτούς θα πρέπει να ανήκουν και κάποιοι πρόσφυγες από τα χωριά της Χαλκιδικής, οι οποίοι παρέμεναν εκεί από το 1821

Σχετικά:


2016 - Χαλκογραφία Ι.Μ. ΔιονυσίουΔιαστάσεις χαλκογραφημένης πλάκας 49x65,5 εκ
Τόπος χάραξης Βενετία
Έτος 1754
Χαράκτης Άγνωστος
Σώζεται στη Μονή Διονυσίου
.
Το φρουριακό συγκρότημα του μοναστηριού στηρίζεται σε δυνατούς τοίχους με επιμελημένη ισόδομη τοιχοποιία, στους οποίους ανοίγονται πολεμίστρες απ' όπου ξεπροβάλλουν κανόνια.
Ψηλότερα σχηματίζονται εξώστες και από πίσω διακρίνονται τα εσωτερικά κτίσματα της Μονής: ο επιβλητικός πύργος, το Καθολικό, ο Άγιος Νικόλαος και το καμπαναριό με το ρολόι, η Τράπεζα, η Σύναξη, και πιο πίσω οι Άγιοι Πάντες, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και τα παπαδικά κελλία.
Κάτω αριστερά, πάνω από την πύλη της εισόδου, υπάρχει παράσταση του Προδρόμου, στον οποίο είναι αφιερωμένο το μοναστήρι. Ο κατηφορικός δρόμος που οδηγεί στην παραλία περνάει από το προσκύνημα και τα μαγαζία και καταλήγει στον αρσανά, όπου ένα μεγάλο ιστιοφόρο προσαράζει με τη βοήθεια του εργάτη που περιστρέφει ένας μοναχός.
Στον περιβάλλοντα χώρο, ανάμεσα σε αραιά δένδρα, είναι διασκορπισμένα τα υπόλοιπα βοηθητικά κτίσματα της Μονής: αριστερά το λαδαριό, το βορδοναριό, το κοιμητήριο, το κιόσκι και το περιβόλι σχηματοποιημένο, και δεξιά, στο προς θάλασσαν μέρος, το καινούριον σπίτι και ψηλότερα ο κήπος, επίσης σχηματοποιημένος, και οι Άγιοι Απόστολοι.
Η παράσταση συμπληρώνεται από εικονίδιο του Προδρόμου στην αριστερή πλευρά και από την τρίγλωσση επιγραφή του τίτλου (ελληνικά, λατινικά και σλαβονικά).
Ο άγνωστος χαράκτης έχει εργαστεί με επιμέλεια και καταφέρνει να δώσει ένα ισορροπημένο σύνολο που διακρίνεται για τη μεγάλη ακρίβεια στις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες των κτισμάτων. Το 1780 ακολούθησε νέα χάραξη του θέματος που διαφοροποιείται μόνο στις αφιερωματικές επιγραφές και στο διακοσμητικό πλαίσιο.
πηγή: