Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

1962 - Σπάνια ηχογραφημένη ομιλία του Γέροντα Παΐσιου


1961 - Τούβλο – τσάιΌταν είχα πάει στο Κοινόβιο (ΣΗΜ. στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου το έτος 1953), με έβαλαν ως αρχάριο να βοηθώ τον τραπεζάρη. Τότε ένα γεροντάκι ογδόντα χρονών, τελείως εξαντλημένο, μου ζήτησε να του πηγαίνω στο κελλί του καμμιά σούπα. Τέλειωνα λοιπόν την διακονία μου και του πήγαινα την σούπα.
Μια μέρα με είδε ένας αδελφός και μου είπε: «Μην τον καλομαθαίνης, γιατί μετά θα σου ζητάη συνέχεια βοήθεια και δεν θα σε αφήση να ησυχάσης· ούτε τα πνευματικά σου θα μπορής να κάνης. Εγώ ξέρεις τι έπαθα; Πήγα μια φορά λίγο να τον βοηθήσω, γιατί ήταν κρυωμένος, και μετά δεν με άφηνε ήσυχο· χτυπούσε κάθε λίγο τακ – τακ τον τοίχο. "Κάνε αγάπη, έλα, γύρισέ  με λίγο". Ύστερα από λίγο, τακ – τακ "Κάνε αγάπη, βάλε μου ένα ζεστό τούβλο" (ΣΗΜ. παλαιότερα ζέσταιναν τούβλα και τα χρησιμοποιούσαν αντί για θερμοφόρες). Τούβλο – τσάι, τούβλο – τσάι, πού να προφάσω μετά να κάνω τα πνευματικά μου! Αγανάκτησα!».
Ακούς εκεί πέρα; Είναι φοβερό! Το γεροντάκι να υποφέρη, να βογγάη, να του ζητάη κάτι για να ανακουφισθή, και εκείνος να μη θέλη να πάη, για να μη διακόψη τα πνευματικά του! Αυτά είναι τελείως ξερά πράγματα. Πιο πολύ θα μετρούσε για τον Θεό το "τούβλο – τσάι" παρά οι μετάνοιες και τα κομποσχοίνια που έκανε…καθ' όλην την εντέλειαν! Από την μια έλεγε: "Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με", και από την άλλη: "Άσε με ήσυχο"!

Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου,
Λόγοι ΣΤ΄, Περί προσευχής,
έκδοση Ιερόν Ησυχαστήριον 
"Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος",
Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 2012, σσ. 35-36.

1960 - Ανακοίνωση που ενδιαφέρει τους οδηγούς οχημάτων στο Άγιο Όρος


Από τον Πίνακα Ανακοινώσεων στην κεντρική πλατεία των Καρυών 
(κλικ στη φωτογραφία)


385 - Πινακίδες κυκλοφορίας Αγιορειτικών οχημάτων

 

1959 - Αρσανάς Ι. Μ. Ιβήρων (1919)

1919

σήμερα

1958 - Ότι θα συμπαθούσα τον ηγούμενο Εφραίμ ήταν κάτι που δεν περίμενα ποτέ να μου συμβείΌτι θα συμπαθούσα τον ηγούμενο Εφραίμ ήταν κάτι που δεν περίμενα ποτέ να μου συμβεί. Να τελικά που ποτέ δεν πρέπει να λέμε μεγάλα λόγια. Η μετάλλαξη των απόψεων μου δεν οφείλεται ούτε στην Ζώνη της Θεοτόκου την οποία προσκύνησα πριν από ένα χρόνο στη Μόσχα, αλλά στην πρόταση του Εισαγγελέα εφετών κ. Παναγιώτη Ματζούνη ο οποίος απαλλάσσει από τις κατηγορίες τους 20 από τους 32 εμπλεκόμενους στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και παραπέμπει 12 κατηγορούμενους σε δίκη, μεταξύ των οποίων είναι ο  ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος. 
Αντίθετα, ανάμεσα στα 20 πρόσωπα που δεν παραπέμπονται σε δίκη, εντελώς συμπτωματικά είναι και όλοι οι πολιτικοί που είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο φέρεται πως είχαν ανάμειξη στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Αρνούμαι να πιστέψω πως μαζί με κάθε αλλαγή κυβέρνησης αλλάζουν και οι κατηγορίες προς συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα της μίας ή της άλλης παράταξης. Επίσης δεν αμφισβητώ πως ο εφέτης εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Ματζούνης δεν μελέτησε ενδελεχώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα τις χιλιάδες σελίδες της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου, οι οποίες όπως μαθαίνω γεμίζουν κάθε σπιθαμή ενός δωματίου 40τμ.
Η απορία μου είναι άλλη. Έχουμε έναν ηγούμενο που ομολογουμένως είναι ευφυής και ο οποίος σύμφωνα με τους πολιτικούς που εμπλέκονταν στην υπόθεση τους υπνώτισε όπως κάνουν οι ινδοί με τις κόμπρες.  Να δεχτώ και την άποψη της δικαιοσύνης πως τα πολιτικά εμπλεκόμενα πρόσωπα δεν είχαν ουδεμία ποινική ανάμειξη. Αυτό τι σημαίνει πως η ανοησία και η χαζομάρα πρέπει να μένουν ατιμώρητες σε αυτή την χώρα; Αν για παράδειγμα αύριο εμφανιστεί αντί για τον Εφραίμ ένα άλλο πρόσωπο και κάνει άνω κάτω μια ολόκληρη κυβέρνηση τι θα πούμε; Πως την «καημένη την κοκκινοσκουφίτσα την παρέσυρε ο κακός ο λύκος», επομένως «αθώα η κοκκινοσκουφίτσα που πήγε από το δάσος και όχι από τον δρόμο στην γιαγιά της».
Πριν από δυο περίπου μήνες έπεσε στο μάτι μου μια συνέντευξη του Εφραίμ (δεν θυμάμαι την ιστοσελίδα). Εκεί διέκρινα το πρώτο καλό στοιχείο στον ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου, το χιούμορ. Σε ερώτηση για το αν κάποιος που περιμένει στην ουρά για προσκυνήσει την «Ζώνη της Θεοτόκου» κλέψει μερικές θέσεις θα έχει λιγότερες πιθανότητες να κάνει η Παναγία την επιθυμία του πράξη, γελώντας είπε πως όχι. Στην περίπτωση των πολιτικών, γέροντα Εφραίμ, όπως θα καταλάβατε, φαίνεται πως δεν ισχύουν οι άτυποι νόμοι του Θεού, καθώς λίγο πριν την κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ως δια μαγείας έφυγαν από την ουρά και σας άφησαν να βγείτε μόνος σας μπροστά…
Αχιλλέας Πατσούκας