Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

1918 – Αγρυπνία απόψε στο Άγιο ΌροςΣε λίγη ώρα αρχίζει Αγρυπνία σε όλα τα Μοναστήρια του Αγίου Όρους για την αυριανή εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14/27 Σεπτεμβρίου).Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, στις εορταστικές εκδηλώσεις της οποίας θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

1917 - ΦωτογραφίεςΟι φωτογραφίες είναι από το τελευταίο ταξίδι στο Άγιο Όρος (19-23 Σεπτεμβρίου 2012)

Με τον παπα Γιάννη στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου
Επίσκεψη Καθηγητών της Αθωνιάδας στο Ι.Κ. Μαρουδά
Απόγευμα στις Καρυές
Η ανατολή του ήλιου από το Ι.Κ. Μαρουδά
Εκκλησία Αγίου Ευσταθίου στον Μυλοπόταμο
Μοναχοί ψαράδες
Οι Ι. Μονές Σταυρονικήτα και Παντοκράτορος
Ατενίζοντας την κορυφή του Άθω από το κιόσκι του Μυλοποτάμου


και άλλες φωτογραφίες:1916 - Όλα τά 'χε η ΜαριορήΤη στιγμή που η χώρα μας δοκιμάζεται από τη μεγαλύτερη μεταπολεμική της κρίση και η κοινωνία υποφέρει, στη συντριπτική της μάλιστα πλειονότητα πένεται, την επικαιρότητα απασχολεί, ως μη όφειλε, η σύλληψη νεαρού ατόμου που μέσα από τις διαβόητες «ιστοσελίδες κοινωνικής (sic) δικτύωσης» προέβη σε απαράδεκτα και προβληματικά σχόλια για τον Γέροντα Παΐσιο.
Την ίδια ώρα κυκλοφορούσαν φήμες(;) για επέμβαση των ΜΑΤ στην περιοχή του Αγίου Όρους, το αυτοδιοίκητο καθεστώς της οποίας διασφαλίζεται από το Σύνταγμα και διεθνείς συμβάσεις, με αφορμή την παλαιά και χρονίζουσα υπόθεση της Μονής Εσφιγμένου.

Ίσως να πρόκειται για, ατυχή, συγκυρία... Μακάρι!

Αν όμως δεν συμβαίνει αυτό, και κάποιοι, αδαείς ή επικίνδυνοι, για τους δικούς τους λόγους, μέσα στη γενικότερη θολούρα που υπάρχει στις μέρες μας, επιχειρούν να δημιουργήσουν κοινωνική αναστάτωση ή να αποπροσανατολίσουν, ας γνωρίζουν ότι παίζουν «εν ου παικτοίς»...

Γιατί, επί το απλούστερον, «όλα τά ΄χε η Μαριορή...», ένας ιερός πόλεμος μας έλειπε...

Ιωάννης Μ. Κονιδάρης
Καθηγητής της Νομικής Σχολής 
του Πανεπιστημίου Αθηνών.


1915 - Αόρατα ΜΑΤ στο Άγιο Όρος. Τα «είδαν» μόνο οι σχισματικοί για να δημιουργήσουν εντυπώσειςΟμάδα μηχανικών και ειδικών του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς εκδιώχθηκε από το κονάκι της Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές από ομάδα μοναχών που έχουν καταλάβει το οίκημα και δεν επιτρέπουν κανένα να εισέλθει σ΄αυτό.

Το ΚΕΔΑΚ πρόκειται να καταθέσει μελέτη για την αναστήλωση του κονακιού της Εσφιγμένου στις Καρυές και να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ. Ζητήθηκε η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να γίνουν απρόσκοπτα οι εργασίες από τους ειδικούς και δεδομένων των έντονων αντιδράσεων και των επεισοδίων που έχουν προκαλέσει κατά το παρελθόν οι καταληψίες μοναχοί, έφθασαν στις Καρυές πέντε αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής μαζί με έναν σκύλο για την ανίχνευση εκρηκτικών.

Δυστυχώς, οι καταληψίες δεν επέτρεψαν να γίνει καμιά εργασία επιμέτρησης και οι άνθρωποι του ΚΕΔΑΚ μαζί με τους αστυνομικούς έφυγαν. Μάλιστα οι ομάδα των αστυνομικών έφυγε νωρίς το απόγευμα από τις Καρυές για τον Πολύγυρο…

«Τα όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας περί ισχυρής αστυνομικής δύναμης, την είσοδο των ΜΑΤ στο Άγιο Όρος και άλλα τινά, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» ξεκαθάρισε στο halkidikinews.gr Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Παπουτσής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του halkidikinews.gr η είδηση έκανε το γύρο του διαδικτύου προερχόμενη από email που διαμοίρασαν οι καταληψίες σε ημέρα όπου δεν υπήρχαν ειδήσεις και δεν μπορούσαν να διασταυρωθούν οι πληροφορίες δημοσιογραφικά, λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων.

Οι μοναχοί που καταλαμβάνουν τη Μονή Εσφιγμένου κηρύχτηκαν σχισματικοί από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους το 2002 και αποφασίστηκε και η απέλασή τους. Παρόμοια απόφαση έχει λάβει και η Διοίκηση του Αγ. Όρους. Οι παράνομα κατέχοντες τη Μονή Εσφιγμένου προσέφυγαν με αιτήσεις ακύρωσής τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ατομικά ο καθένας. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις τους αμετάκλητα (αποφάσεις 736/2005 και 2281-2368/05 του Γ Τμήματος) και επομένως η απόφαση περί απελάσεώς τους είναι πλέον αμετάκλητη και  κατά συνέπεια άμεσα εκτελεστή.

του Θοδωρή Δούκα