Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012

1699 - Απίστευτη εξέλιξη. Καταρρακτώδης βροχή σβήνει τη φωτιά!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο 11/8/2012, ώρα 23.35'


Καταρρακτώδης βροχή που άρχισε να πέφτει στην περιοχή της πυρκαγιάς πριν λίγα λεπτά, ανατρέπει όλα τα προηγούμενα δεδομένα και σβήνει τη φωτιά!!!
Θα επανέλθουμε με νεότερα.Δύο γεγονότα που προηγήθηκαν νωρίς το απόγευμα, όταν στον ουρανό δεν υπήρχε ούτε ένα σύννεφο:

1. Μοναχοί της Ι. Μονής Ζωγράφου, που απειλούνταν δυνητικά από τη φωτιά, έκαναν λιτανεία προς την Ι. Μονή Χιλιανδαρίου.2. Οι Χιλιανδαρινοί μοναχοί έκαναν λιτανεία γύρω από το μοναστήρι, στις γραμμές άμυνας, μεταφέροντας μέρος του Τιμίου Σταυρού, αντίγραφο της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσας  και την Εικόνα της Παναγίας της Θλίψης (φωτ), η οποία κατά θαυματουργικό τρόπο βρέθηκε ανέπαφη μέσα στις στάχτες της μεγάλης πυρκαγιάς του 2004.


Ενημέρωση Κυριακή 12/8/2012
ώρα 8.30'

ΔΕΝ ΠΕΤΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΡΙΨΕΙΣ ΝΕΡΟΥ!

1698 - Ένα αισιόδοξο μήνυμα για το δάσος που συνεχίζει να καίγεται στο Άγιο ΌροςΧιλιάδες στρέμματα μοναδικής ομορφιάς παρθένου πευκοδάσους καταστράφηκαν από την πύρινη λαίλαπα που άρχισε να καίει από την περασμένη Τετάρτη στο Αγιον Ορος. Το βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Αθω μέχρι προχτές καλυπτόταν από ένα πανέμορφο δάσος. 
Οπως υπογραμμίζει ο δρ Παύλος Κωνσταντινίδης, ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, ειδικευμένος στα μεσογειακά οικοσυστήματα, σε λίγα χρόνια είναι δυνατό το δάσος αυτό να επανέλθει. Αρκεί να το... αφήσουμε στην ησυχία του, ώστε η φύση να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της, όπως εδώ και χιλιάδες χρόνια, και το πευκοδάσος να αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Κι αυτό καθώς, όπως τονίζει ο ειδικός, η φωτιά αποτελεί μία φυσική διαδικασία στον κύκλο ζωής των πευκοδασών.
Το... χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στο πευκοδάσος, όπως υπογραμμίζει ο δρ Κωνσταντινίδης, θα ήταν να επιχειρηθεί αναδάσωσή του, γιατί αυτό θα σήμαινε την οριστική καταστροφή του. «Το μόνο που χρειάζεται το καμένο δάσος είναι προστασία. Προστασία από τον άνθρωπο και το τσιμέντο, προστασία από τη βόσκηση», λέει ο ειδικός επιστήμονας, που για την τύχη του συγκεκριμένου δάσους εμφανίζεται αισιόδοξος, αφού βρίσκεται μέσα στην Αθωνική Πολιτεία, σε μια προστατευμένη περιοχή, όπου δεν υπάρχουν οι γνωστές καταπατήσεις και τα αυθαίρετα που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια έπειτα από μια φωτιά.
«Πιστεύω ότι η φύση στη χερσόνησο του Αθω θα αντιδράσει και το οικοσύστημα θα επανέλθει σύντομα, το δάσος θα αναγεννηθεί, έτσι ώστε έπειτα από λίγα χρόνια να υπάρχουν νέα, ψηλά πεύκα», τονίζει ο δρ. Κωνσταντινίδης.

Η αναγέννηση
Πώς όμως ένα δάσος γεννιέται και πάλι μέσα από τις στάχτες του; Οπως εξηγεί ο ειδικός, μια φωτιά σε ένα πευκοδάσος δε σημαίνει ότι αυτό νεκρώνει, αφού η διαδικασία αναγέννησης παίρνει μπρος αυτομάτως.
«Τα πεύκα έχουν τους σπόρους τους μέσα στα κουκουνάρια. Τα κουκουνάρια έχουν χοντρό φύλλωμα, πάχους μεγαλύτερου των 2,5 εκατοστών, το οποίο δεν καίγεται στη φωτιά. Ετσι οι σπόροι που βρίσκονται κάτω από τα χοντρά φύλλα προστατεύονται από τη φωτιά. Μάλιστα, τα κουκουνάρια, σε ποσοστό 30% έως 40%, ωριμάζουν πάνω στο πεύκο και παραμένουν πέντε, έξι, επτά χρόνια κλειστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πάνω σε κάθε δέντρο να υπάρχει ισχυρότατο απόθεμα σπόρων, της τάξης των 7.000», αναφέρει ο δρ Κωνσταντινίδης.
Στη συνέχεια, όπως εξηγεί, τα κουκουνάρια που βρίσκονται στο καμένο δέντρο αντιλαμβάνονται ότι πέρασε η φωτιά. Περιμένουν να περάσουν περίπου 48 ώρες, ώστε το έδαφος να επανέλθει στη φυσιολογική του θερμοκρασία και, όταν πάρουν το μήνυμα, ανοίγουν και οι σπόροι απλώνονται πάνω στο καθαρό έδαφος. Από τους σπόρους αυτούς ξεπηδούν νέα δέντρα.

Εκτός, όμως από τα πεύκα, μέσα στο πευκοδάσος υπάρχουν και θάμνοι. «Οι θάμνοι που ζουν και συνθέτουν μαζί με τα δέντρα τα πευκοδάση, στο σημείο μεταξύ της ρίζας και του υπέργειου τμήματός τους, ακριβώς κάτω από τη γη, έχουν όγκο από δύσφλεκτο ξύλο, σχεδόν άκαυστο. Πρόκειται για το ξύλο από το οποίο οι παππούδες μας έφτιαχναν πίπες για να καπνίζουν. Μέσα σε αυτόν τον ξύλινο όγκο βρίσκονται, από τη στιγμή της γέννησης του φυτού, εκατοντάδες οφθαλμοί σε λήθαργο (πρόκειται για τα σημεία ανάπτυξης του φυτού)», εξηγεί ο δρ Κωνσταντινίδης και συνεχίζει: «Οι θάμνοι, λίγο πολύ, ακολουθούν παραπλήσια αναγεννητική διαδικασία με τα καμένα πεύκα. Ετσι, οι οφθαλμοί, μόλις πάρουν το μήνυμα ότι το υπέργειο τμήμα του θάμνου κάηκε ή κόπηκε, τρεις με τέσσερις μέρες μετά τη φωτιά ανοίγουν, φουσκώνουν και δίνουν ένα νέο φυτό».

Εύφλεκτα
Ο δρ Κωνσταντινίδης επισημαίνει ότι η φωτιά στα πευκοδάση αποτελεί μία σχεδόν φυσική διαδικασία, αφού από τη φύση τους τα συγκεκριμένα δάση είναι εξαιρετικά εύφλεκτα. «Τα πεύκα έχουν ρητίνες. Πρόκειται, ουσιαστικά, για βενζίνη σε ξηρή μορφή. Δίπλα, γύρω από τους θάμνους, βρίσκονται αιθέρια έλαια, τα οποία είναι αναφλέξιμα. Το καλοκαίρι, με τις υψηλές θερμοκρασίες, οι ρητίνες και τα αιθέρια έλαια αποβάλλονται από τα φυτά. Ετσι, στο δάσος υπάρχουν αέρια όπως στα βενζινάδικα. Μια σπίθα, είναι αρκετή για να φέρει την καταστροφή», εξηγεί ο ειδικός.
Καταλήγοντας, τονίζει ότι το δάσος νομοτελειακά θα καεί. «Υπολογίστηκε ότι χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση κάθε πευκοδάσος καιγόταν τουλάχιστον μία φορά κάθε 100 με 150 χρόνια από κεραυνό. Το ότι η Ελλάδα μετά από τόσες φωτιές που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της δεν έχει γίνει έρημος, αποδεικνύει περίτρανα ότι η φωτιά αποτελεί μια φυσική διαδικασία μετά την οποία το πευκοδάσος ξαναγεννιέται».
ΤΗΣ ΝΤΟΝΙΑΣ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

1697 - Δέος (μοναδικό video)

1696 - Άνιση η μάχη. Η Αθωνίτισσα να βάλει το χέρι Της.


1695 - Βούλγαροι πυροσβέστες και ρωσικά αεροπλάνα στο Άγιο ΌροςΒούλγαροι πυροσβέστες
Ενισχύσεις και από τη Βουλγαρία έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος. Οπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της Βουλγαρίας από χτες βρίσκονται στο Αγιο Ορος 10 πυροσβέστες με δύο οχήματα από το Μπλαγκόεβγκραντ με κύριο μέλημα την προστασία της Μονής Ζωγράφου. Εξάλλου σήμερα ανακοινώθηκε ότι Βούλγαροι αξιωματικοί της δασοκομίας ταξιδεύουν στο Άγιο Όρος για να ενταχθούν στην πυρόσβεση. Η ομάδα εμπειρογνωμώνων που αποτελείται από 18 άτομα συνοδεύεται από τρία ειδικά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την κατάσβεση πυρκαγιάς

Ρωσικά αεροπλάνα
«Επικοινωνήσαμε με την Ρωσία η οποία προσφέρθηκε να συνδράμει στην κατάσβεση της φωτιάς στέλνοντας πυροσβεστικά αεροσκάφη. Κατά την συνομιλία μου με τον πρωθυπουργό του το ανακοίνωσα και του ζήτησα να βοηθήσει η κυβέρνηση ώστε να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες και να έχουμε αυτήν την συνδρομή. Μου απάντησε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να περιοριστεί η πυρκαγιά. Πληροφορούμε ότι τα αεροσκάφη από την Ρωσία έρχονται», ανέφερε στο enikos.gr ο Πρωτοεπιστάτης της Ιεράς Επιστασίας Αγίου Όρους, πατέρας Μάξιμος Ιβηρίτης, ο οποίος σήμερα το μεσημέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά. 

1694 - Ισχυρή δύναμη του Στρατού στο Άγιο ΌροςΕναέρια και επίγεια μέσα καθώς και 309 άτομα προσωπικό, διέθεσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος.
Συγκεκριμένα, με εντολή του αρμόδιου υπουργού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, διατέθηκαν
5 αεροσκάφη CL-415,
9 αεροσκάφη CL-215,
2 ελικόπτερα Ε/Π CH-47D,
21 Αξιωματικοί και 268 Οπλίτες από ΓΕΣ,
20 Σμηνίτες από ΓΕΑ,
40 Οχήματα διαφόρων τύπων,
4 Ρυμουλκά,
7 Υδροφόρες,
7 Προωθητές Γαιών και
6 Αρματοφορείς.

1693 - Έκτακτη σύσκεψη σε μία ώρα στο Άγιο Όρος


Γιοβάνιτσα, ο αρσανάς της Ι.Μ. Χιλιανδαρίου

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στη Γιοβάνισα, στο Άγιο Όρος υπό τον Πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους, πατέρα Μάξιμο Ιβηρίτη. Το θέμα δεν είναι άλλο από την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που έχει προκύψει τα τελευταία 24ωρα στο Όρος εξαιτίας της πυρκαγιάς που απειλεί πλέον και Μονές

http://www.seleo.gr

1692 - Φωτογραφίες από την περιοχή της Ι.Μ. Χιλιανδαρίου


Χθες το βράδυ επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θ.Καράογλου ο οποίος είχε μακρά συνάντηση με τον Ηγούμενο Αρχιμ. Μεθόδιο. Στην ιστοσελίδα του το μοναστήρι ανήρτησε, πριν λίγο, λεπτομέρειες για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα.

1691 - Από το πρωί όλες οι δυνάμεις στη μάχη εναντίον της φωτιάς στο Άγιο Όρος. Πρόβλημα το μικροκλίμα που δημιουργήθηκε.......Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος, στην ευρύτερη περιοχή Χιλανδαρίου, στις οποίες συνδράμουν εναέρια μέσα, ο στρατός, Σέρβοι πυροσβέστες και πολλοί εθελοντές. Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύει η ομώνυμη σερβική μονή.
Δύναμη εννέα αεροσκαφών, τεσσάρων ελικοπτέρων και δεκάδων ανδρών επιχειρεί από το πρωί σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από την Τετάρτη.
Επί του παρόντος η Μονή δεν απειλείται. Με εντολή του πρωθυπουργού βρίσκεται στο Άγιο Όρος προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ.Θ.Καράογλου.
«Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τη φωτιά σε κάποια σημεία ώστε να μην καούν οι μονές Οι άνεμοι δεν είναι δυνατοί είναι 3 με 4 μποφόρ, αλλά δεν έχουν σταθερή κατεύθυνση, με συνέπεια σε συνδυασμό με το μικροκλίμα που έχει δημιουργηθεί, να σημειώνονται αναζωπυρώσεις από εστίες που έχουμε σβήσει» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Νίκος Τσόγκας. «Δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος για τις μονές» πρόσθεσε ο κ. Τσόγκας.

http://www.kathimerini.grΣχετικές αναρτήσεις στις ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ: 

1670 - Πυρκαγιά στο Άγιο Όρος (η χρονικά πρώτη, αποκλειστική, ανακοίνωση της εκδήλωσης της πυρκαγιάς από τις ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ)
 

1690 - Άγιος Νήφων ο Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (†1508)


 Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 11 Αυγούστου
 

Καταγόταν από ευγενική οικογένεια της Πελοποννήσου. Τα πρώτα γράμματα διδάχθηκε στην πατρίδα του, «είχε δε και τόσον δεξιών νουν, οπού εις ολίγον καιρόν απέρασεν όλους τους συμμαθητάς του εις τα μαθήματα». Στην Επίδαυρο υποτάχθηκε στον ενάρετο Γέροντα Αντώνιο, ο οποίος του φόρεσε το μοναχικό σχήμα και από Νικόλαο τον ονόμασε Νήφωνα. Εργόχειρο είχε την καλλιγραφία και ποτέ δεν άφηνε την προσευχή, τη σιωπή και τη μελέτη. «Ούτε βιβλίον Εκκλησιαστικόν ανέγνωσε χωρίς να χύση δάκρυα».
Μετά τον θάνατο του Γέροντός του γνωρίσθηκε με τον σοφό Αγιορείτη Ζαχαρία και, αφού περιόδευσαν διαφόρους τόπους προς στηριγμό των χριστιανών, εγκαταστάθηκαν στην Αχρίδα, στη μονή της Θεοτόκου. Όταν ο Ζαχαρίας εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αχριδών, ο Νήφων ήλθε με την ευλογία του στο Άγιον Όρος και επισκέφθηκε διαδοχικά τις μονές Βατοπεδίου, Παντοκράτορος, Μ. Λαύρας και Διονυσίου, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Ήταν αγαπητός απ' όλους τους Αγιορείτες για τη σπάνια σοφία και την ασυνήθιστη ταπείνωσή του. «Όλοι εθαύμαζαν την σύνεσιν των λόγων του. Ότι τόσον γλυκύς ήτον εις το λέγειν, οπού δεν εδύνατο τινάς να τον χωρισθή αλλά από την γλυκύτητα των λόγων του αλησμονούσε και την σωματικήν τροφήν». 
Χωρίς τη θέλησή του εξελέγη μητροπολίτης Θεσσαλονίκης (1482) και από εκεί προβιβάσθηκε στον πατριαρχικό θρόνο στα τέλη του 1486, όπου παρέμεινε μέχρι το 1488. Μετά τη δεύτερη εκθρόνισή του το 1498, ύστερα από διετή περίπου πατριαρχεία, προσκλήθηκε από τον ηγεμόνα Ράδουλο (1496-1508) στη Βλαχία για να διοργανώσει την Εκκλησία και να διδάξει τον λαό, και «όλοι τον εδέχθησαν ως απόστολον του Κυρίου». Τον συνόδευαν οι όσιοι μαθητές του Μακάριος και Ιωάσαφ. Αμέσως, με μεγάλο ζήλο επιδόθηκε στο έργο του, σώζοντας τη Ρουμανική Εκκλησία από την έντονη παπική προπαγάνδα, την ηθοφθορία και αμέλεια κλήρου και λαού και «όλοι εδόξαζον τον Θεόν, οπού τους απέστειλε τοιούτον φωστήρα, και τους ωδήγησεν εις την οδόν της αληθείας και τον ωνόμαζον Νέον Χρυσόστομον». Επειδή όμως ο ηγεμόνας στάθηκε ασεβής στους θείους νόμους, αφού τον νουθέτησε ο άγιος, αποσύρθηκε στη μονή του Διονυσίου, όπου μετά από θαυμαστούς αγώνες ανεπαύθη. Είχε επιστρέψει αγνώριστος στη μονή και είχε ζητήσει το διακόνημα του βουρδουνάρη.
Το τίμιο λείψανό του πολλά θαύματα τέλεσε, φυλάγεται σε θαυμάσια λάρνακα στη μονή του και η κάρα του με το δεξί του χέρι σε μονή της Ρουμανίας. Ο τάφος του βρίσκεται πλάϊ στο ναό του κοιμητηρίου της μονής.
Πρώτος βιογράφος του (1517) ο μαθητής του και Πρώτος του Αγίου Όρους Γαβριήλ (1527-1528). Την ακολουθία του έγραψε ο γνωστός ιατρός Ιωάννης Κομνηνός, ο μετέπειτα μητροπολίτης Δρύστρας Ιερόθεος. Την ακολουθία αυτή αναθεώρησε και βελτίωσε ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο οποίος συνέταξε τα εγκώμια.

Στη μονή Διονυσίου υπάρχει παρεκκλήσιο προς τιμή του Αγίου, κτίσμα του 1782 και έξω της μονής Κάθισμα του αγίου Νήφωνος και το ιστορικό προσκυνητάρι, όπου του έγινε η υποδοχή ως πατριάρχη, ιδιότητα που αποκαλύφθηκε στον ηγούμενο με όραμα, γιατί είχε κρυφθεί.
Η ιδιαιτέρα μνήμη του τιμάται πανηγυρικά με ολονύκτιο αγρυπνία στην ασκητική μονή του μεγάλου αγίου στις 11 Αυγούστου.
Πηγή:  ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, Μοναχού Μωυσέως, Αγιορείτου

       Η 500η επέτειος από της Κοιμήσεως του Αγίου Νήφωνος εορτάστηκε το 2008 με πανηγυρικές εκδηλώσεις στο Άγιο Όρος, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, από 21-24 Αυγούστου 2008.

Τις 11 ομιλίες, τις οποίες εξεφώνησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

1689 - Ποιές είναι οι δυνάμεις που επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά στο Άγιο Όρος


Έχει κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμο πυροσβεστικό μέσο, ενώ παράλληλα υπάρχει βοήθεια και από τη Σερβία.
Στο εσωτερικό του Αγίου Όρους επικεντρώνονται οι προσπάθειες των ισχυρότατων πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στις πληγείσες από την καταστροφική φωτιά περιοχή στο τρίτο πόδι Χαλκιδικής.
Τα εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης κατάφεραν να αναχαιτίσουν τις φλόγες που έκαιγαν το πευκοδάσος περιμετρικά της Ουρανούπολης και η μάχη δίνεται μέσα στο έδαφος της αθωνικής Πολιτείας, σε απόσταση ασφαλείας από τη Μονή Χιλανδαρίου, όπου υπάρχει ενεργό μέτωπο 7-8 χιλιομέτρων.
Το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και οι συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές στην κατεύθυνσή τους. Μεγάλη προσπάθεια γίνεται με ειδικά μηχανήματα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν Μονές του Αγίου Όρους.
Αυξημένη κινητοποίηση
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος, μετά από σχετική εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Συγκεκριμένα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμο πυροσβεστικό μέσο, ενώ παράλληλα υπάρχει βοήθεια και από τη Σερβία, καθώς στο Άγιο Όρος υπάρχει και το σέρβικο μοναστήρι, η μονή Χιλανδαρίου. Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και για τις αντιπυρικές ζώνες.
Στην περιοχή μετέβη ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου και ο στρατός επικουρικά παρέχει ό,τι ζητηθεί.
Ειδικότερα, σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι διαθέσιμες στρατιωτικές μονάδες της κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και οι διοικήσεις των μείζονων επιχειρησιακών σχηματισμών της περιοχής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος μετά από απόφαση του πρωθυπουργού, αλλά και εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος - Μονή Χιλανδαρίου Χαλκιδική - συμμετείχαν 5 αεροσκάφη CL-415, 1 CL-215, και 2 ελικόπτερα Σινουκ.
Επιπλέον, έχουν διατεθεί από το ΓΕΣ 241 άτομα, 21 οχήματα διαφόρων τύπων, 5 προωθητές γαιών, 3 ρυμουλκά, 4 υδροφόρες, καθώς και τα απαραίτητα μέσα Διοίκησης και ελέγχου των δυνάμεων και από το ΓΕΑ 4 άτομα και 2 υδροφόρες.
Μάλιστα το Γ΄ Σώμα Στρατού βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ ο διοικητής του κ. Μπασιακούλης και πεζοπόρα τμήματα βρίσκονται ήδη στην περιοχή.
Επίσης, βοηθούν δύο Σινούκ ενώ δυνάμεις του στρατού συμβάλλουν και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και στην κατάσβεση.


 
Σχετικές αναρτήσεις στις ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ: 
1670 - Πυρκαγιά στο Άγιο Όρος (η χρονικά πρώτη, αποκλειστική, ανακοίνωση της εκδήλωσης της πυρκαγιάς από τις ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ)