Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

1617 - Ιερά κειμήλια από την Ι.Μ Παντοκράτορος Αγίου Όρους στις Αχαρνές


Με λαμπρότητα υποδέχθηκαν οι Αχαρνές, την Κυριακή 22 Ιουλίου, τεμάχιο του τίμιου ξύλου, τμήμα από τον άρραφο χειτώνα του Κυρίου και λίθο από τον Πανάγιο τάφο, τα οποία θα φιλοξενούνται έως τις 26 του μηνός στην Παναγία Πορταϊτισσα (πίσω από την Εθνική Τράπεζα στην πλατεία Καράβου). Τα ιερά κειμήλια τα οποία βρίσκονται αποθησαυρισμένα στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος, στο Άγιον Όρος έγιναν δεκτά σύμφωνα με το τελετουργικό και με τις πρέπουσες τιμές, ενώ ιερείς και δεκάδες πιστοί τα συνόδευσαν υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου μέχρι τον ναό.

Τα λείψανα προσκύνησε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας ο οποίος τέλεσε την λειτουργία ενώ ακολούθησε αγρυπνία κατά το Αγιορείτικο τυπικό.

Καθημερινώς θα τελείται ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, στις 7:30 και ο Εσπερινός στις 19:30.Ο Ιερός Ναός θα έχει ανοιχτές τις πύλες τους για τους πιστούς από τις 7:30 το πρωί ως τις 14:00 μ.μ. και από τις 17:00 ως τις 21:00


http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2012/07/blog-post_958.html

1616 - Η θαυματουργή εικόνα του «Άξιον Εστίν» τον Οκτώβριο στην ΘεσσαλονίκηΑθήνα 1963. Η θαυματουργή Εικόνα εξέρχεται για πρώτη φορά από το Άγιο Όρος με την ευκαιρία του εορτασμού της Χιλιετηρίδας


Στη Θεσσαλονίκη θα μεταφερθεί τον Οκτώβριο, από τον ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους όπου βρίσκεται, η θαυματουργή εικόνα του «Άξιον Εστίν», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και προκειμένου να τονώσει το θρησκευτικό και εθνικό φρόνημα των πιστών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, είχε προηγηθεί αίτημα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και των τοπικών φορέων της πόλης, το οποίο έγινε δεκτό.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό είναι προστάτιδα εικόνα όλων των μονών του Αγίου Όρους, ενώ αντίγραφά της βρίσκονται σε όλα τα μοναστήρια.
Η παράδοση αναφέρει ότι στα τέλη του 10ου αιώνα, σε ένα κελί κάτω από τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα, ασκήτευαν δύο μοναχοί. Τη στιγμή που ο ένας τελούσε την προσευχή του όρθρου της Κυριακής και ενώ ο άλλος έλειπε για να συμμετέχει σε αγρυπνία στις Καρυές, εμφανίστηκε στον πρώτο μοναχό ένας νέος που ζήτησε φιλοξενία. Οι δύο μαζί συνέχισαν τον όρθρο και την ώρα που έπρεπε να ψάλλουν στην Παναγία τον ύμνο «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον…» ο φιλοξενούμενος νέος άρχισε να ψέλνει ένα άλλο ύμνο, το «αξιόν εστίν ως αληθώς, μακαρίζειν σε». Ο μοναχός ενθουσιάστηκε και ζήτησε από τον νέο να γράψει τον ύμνο. Αυτό και έκανε και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με την παράδοση ο φιλοξενούμενος μοναχός ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και έκτοτε η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε τη μεταφορά της εικόνας, την οποία και μετονόμασε σε «Άξιον Εστί» στο Πρωτάτο, όπου και συνεχίζει να θαυματουργεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

1615 - Γέροντας Παΐσιος: Η Εκκλησία είναι όπως το καράβι

Η Εκκλησία είναι όπως το καράβι.
Άλλος κοιμάται, άλλος χαζεύει.
Αυτό τραβά το δρόμο του.
Άλλος πάλι αγωνίζεται, παλεύει πάνω με τα κύματα.
Όλοι μαζί προχωρούν.
Φθάνει να είσαι μέσα στην Εκκλησία.
Γι’ αυτό να φροντίζετε να είστε πάντα στις ακολουθίες.
Να μη λείπετε.