Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

1177 - Δωρεάν στο διαδίκτυο τα βιβλία του Αγιορείτη Γέροντα Σωφρόνιου! Για να τα δείτε πατήστε  εδώ.


1176 - Άγιον Όρος του Δημ. Τσιάντα

Δημ. Τσιάντα: Άγιον Όρος
Μονή, σπιτόπουλα, κήπος, αρσανάς.


Από το βιβλίο του Ι.Μ. Χατζηφώτη
ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Εκδ. Αλκυών

1175 - Από πάνω τα... θεμέλια της καλύβας «Γέννηση του Σωτήρος»


Άλλη πρόκλησις κι αυτή και καινοτομία αρχιτεκτονική, αφού τα θεμέλιά της τα έχει... από πάνω. Ακουμπάει λίγο, δηλαδή, στους φυσικούς προβόλους του ατέλειωτου γνωστού γκρεμού και περισσότερο κρέμεται σαν ένα μεγάλο κλουβί από τεράστιες σιδεριές, πακτωμένες σίγουρα στο χείλος. Επινοήσεις και τρομερά κατασκευάσματα ενός Ρουμάνου μοναχού, που δεν μπόρεσε να ησυχάση στην γειτονική Σκήτη των ομοεθνών του του Τιμίου Προδρόμου.
.......Δεν τις καταλαβαίνεις αυτές τις τολμηρότητες, όπως και τις καρουλιώτικες της άλλης πλευράς, αν δεν γίνης αυτόπτης των κι αν δεν τις σκαρφαλώσεις. Δεν είναι θεατές από μακρυά κι ευδιάκριτες από τους πλέοντας από κάτω. Να δούμε όμως πόσο ακόμη θ' αντέξουνε στου χρόνου τις φθορές και στων στοιχείων της φύσεως την μανία, χωρίς την επιμέλεια και τις προσευχές του νοικοκύρη ασκητή... Φοβούμαι πως σίγουρα μια μέρα, και ίσως σύντομα, θα διαλυθή το κόντρα στους κανόνες της στατικής σύστημα τούτο, και θα γίνη συντρίμμια, καύκαλα, σκουπίδια στης θάλασσας τους αφρούς και τ' ακροβότσαλα ή στα βαθιά και τα ερέβη της...


Από το βιβλίο 
Πόθος και Χάρις στον Άθωνα 
του Επισκόπου Ροδοστόλου Χρυσοστόμου

1174 - Θαύματα στο Άγιο Όρος κατά τον εμφύλιο


ΘΑΥΜΑΤΑ ΕΝ ΑΓΙΩ ΟΡΕΙ
ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝ ΕΤΕΙ 1948

(Σάββα Μοναχού Φιλοθεΐτου)

Θαύματα τα οποία έγιναν κατά τον Οκτώβριο του 1948, όταν πολυμελής συμμορία εισήλθε στο Άγιο Όρος και λεηλάτησε τις Καρυές κ.λ.π. (εδώ).

Α) Όταν περικύκλωσαν οι συμμορίτες το κονάκι (αντιπροσωπείο) της Ι. Μ. Ζωγράφου και πυροβολούσαν εναντίον του αναγκάζοντας την λίγη δύναμη των χωροφυλάκων που υπήρχε εκεί να παραδοθεί, ένας εκ των συμμοριτών πυροβόλησε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου η οποία ήταν αναρτημένη πάνω από την εξώθυρα.

Το μεν τζάμι της εικόνας έσπασε, αλλά η εικόνα του Αγίου έμεινε αβλαβής, όμως και το βλήμα δεν βρέθηκε!
Β) Όλμος εκσφενδονίσθηκε από τους αντάρτες από απόσταση πεντακοσίων μέτρων εναντίον του Βατοπεδινού κονακίου με σκοπό να φονεύσουν τον διοικητή του Αγίου Όρους ο οποίος βρισκόταν μέσα σε αυτό μαζί με 4 χωροφύλακας. Όμως, ο όλμος έπεσε στο απέναντι κελί του Φερφερή, που εκείνη τη στιγμή ήταν γεμάτο από μοναχούς και λαϊκούς καθώς τελούνταν Θεία Λειτουργία. Παρόλου που κτύπησε πάνω στην στέγη, δεν εξερράγη, μόνο κρότος έγινε και ο όλμος βρέθηκε.
Γ) Περίπου 100 συμμορίτες όρμησαν με λύσσα για να εισέλθουν στο Βατοπεδινό κονάκι ώστε να συλλάβουν τον διοικητή, αλλά δεν μπορούσαν καθώς οι λίγοι χωροφύλακες που βρίσκονταν μέσα τους απέκρουαν αμυνόμενοι ανδρικώτατα. Τότε αυτοί, λαβόντες μια φιάλη γεμάτη βενζίνη, της τοποθέτησαν φυτίλι και αφού το άναψαν, την έρριψαν πάνω στην στέγη του Κονακίου. Και η μεν φιάλη έπεσε πάνω στην σκεπή, η δε βενζίνη με το φιτίλι, τινάχθησαν έξω του κτιρίου, χωρίς να επιφέρουν καμία βλάβη.
Δ) Κάποιος αστυνομικός, είχε προετοιμασθεί να κοινωνήσει τα Άχραντα Μυστήρια και πήγε το πρωί στην εκκλησία του κοιμητηρίου του Πρωτάτου όπου τελούνταν Θεία Λειτουργία.

Οι συμμορίτες, αφού τον αντιλήφθησαν έτρεξαν να τον συλλάβουν. Αλλά στο μεταξύ, τον βλέπει ένας μοναχός και του λέει: Δεν έρχεσαι στο σπίτι μας όπου και μείς έχουμε Λειτουργία και δύνασαι να μεταλάβεις; Μάλιστα, έρχομαι, είπε ο αστυφύλακας και επορεύθησαν κατά κει. Μόλις απεμακρύνθησαν μπήκαν οι συμμορίτες στο παρεκκλήσι ρωτώντας, αλλά δεν τον βρήκαν, διότι ταυτόχρονα είχε παρακάμψει από άλλο δρόμο και έτσι σώθηκε ο υπάλληλος.
Και άλλα θαύματα διενεργήθησαν από την Θεία Δύναμη, τα οποία δεν υπέπεσαν στην αντίληψη των ανθρώπων.


1173 - Το παλιό αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου

Το παλιό αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου βρισκόταν στη βορειοδυτική πτέρυγα του μοναστηριού, της οποίας η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1821, και καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά της 4ης Μαρτίου 2004.
Στο ισόγειο υπήρχε χώρος υποδοχής ενώ ο πρώτος και δεύτερος όροφος χρησιμοποιούνταν για την φιλοξενία των επισκεπτών του μοναστηριού.
Στους τοίχους ήταν αναρτημένες οι μορφές των Σέρβων πατριωτών και των Ελλήνων αγωνιστών του 1821.

Πίνακας Ζωγραφικής του Γιάννη Μιγάδη
Υδατογραφία σε χαρτί
27x39 cm

Φωτογραφία του Zbigniew Kosc (1988)

Φωτογραφία του konstantin.milenkovic (1988)
Φωτογραφία του konstantin.milenkovic (1988)