Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

954 - Η Ώρα της Γης και ο καλόγερος στο Άγιον Όρος


Πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια, μια παρέα θεσσαλονικιών και αθηναίων δημοσιογράφων βρέθηκε για ένα τριήμερο στο Άγιο Όρος και διανυκτέρευσε σε ένα κελλί, που κρατούσε ένας μοναχός. Στην ολονύχτια κουβεντούλα, επί παντός του επιστητού, ο γερο-μοναχός (παλιός αντάρτης του ΕΛΑΣ, που διέφυγε στο εξωτερικό για χρόνια και επέστρεψε να τελειώσει τη ζωή του στο μέρος που είχε βρει προσωρινό καταφύγιο στον εμφύλιο) έθεσε στην παρέα το ερώτημα:
Ποιο θα είναι το μεγάλο πρόβλημα που θα βρει μπροστά του ο παγκόσμιος καπιταλισμός τα επόμενα χρόνια;
...Η σχεδόν ομόφωνη απάντηση ήταν «η καταστροφή του περιβάλλοντος».
Οι δημοσιογράφοι, από κεντροαριστερών έως ακροαριστερών αντιλήψεων, αγόρευαν φανατικά για να υποστηρίξουν την - κοινή - θέση τους. Για το πώς το κεφάλαιο, έχοντας ως μόνο κίνητρο και οδηγό το κέρδος, θυσιάζει αδίστακτα το περιβάλλον, τον πλούτο της φύσης, σε γη, αέρα και θάλασσα, προκειμένου να αποκομίσει κι άλλο, περισσότερο κέρδος.
Πώς καίει και οικοπεδοποιεί τα δάση, πώς χτίζει τις παραλίες, πώς δηλητηριάζει το νερό, το χώμα, τον αέρα, με δηλητήρια, λιπάσματα, μπετόν, απόβλητα, μεταλλαγμένα προϊόντα, αυθαίρετα σπίτια, ξενοδοχεία, εργοστάσια. Πώς τα κράτη σε Δύση και Ανατολή ξεπουλάνε τον φυσικό - εθνικό - ανθρώπινο πλούτο, για να τον κάνουν παράδεισο εκμετάλλευσης οι κάθε λογής «επενδυτές» και κερδοσκόποι. Πώς οι κυβερνήσεις βομβαρδίζουν στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή τη Γιουγκοσλαβία με «μίνι πυρηνικά» που θα σκοτώνουν και θα τερατογεννούν για γενιές.
Πώς οι πολίτες - καταναλωτές, ακολουθώντας το παράδειγμα των «μεγάλων» καταστρέφουν ό,τι «μικρό» τους βρίσκεται βολικό. Από τις πλαστικές σακούλες, τα πλαστικά φαγητά  μέχρι τα «θηριώδη» Ι.Χ. που κατακλύζουν τους δρόμους και τα αυθαίρετα που χτίζουν σε καμένα δάση και πάνω στο κύμα.
Αυτά κι άλλα πολλά αράδιασαν οι φίλοι δημοσιογράφοι, με ευγλωττία, που υποστηριζόταν δυναμικά από το εξαιρετικό ρακί παραγωγής του γερο-μοναχού. Ο οποίος, ενώ η ώρα του όρθρου είχε παρέλθει, χωρίς το αντίστοιχο τελετουργικό του Αγίου Όρους, είπε «ευλογώντας» το τελευταίο καραφάκι:
«Ρε κορόιδα δημοσιογράφοι, ο καπιταλισμός, την προστασία του περιβάλλοντος θα την κάνει βιομηχανία. Θα λανσάρει καινούργια αυτοκίνητα, καινούργιες μορφές ενέργειας, καινούργιες τεχνολογίες, κανούργια προϊόντα οικολογικά, κάθε είδους. Και θα μας βάλει να τα αγοράζουμε, να τα χρησιμοποιούμε, να τα επιδοτούμε. Αυτοί που καταστρέφουν σήμερα το περιβάλλον, αύριο θα απαιτούν να τους πληρώσουμε για να το σώσουν.
«Και τότε ποιο θα 'ναι το μέγιστο πρόβλημα, γέροντα, τα χρόνια που 'ρχονται» ρώτησαν.
«Οι ορδές των πεινασμένων στον τρίτο κόσμο και των φτωχών και ανέργων στον ανεπτυγμένο» απάντησε ο γέρος και καληνύχτισε, στραγγίζοντας το ποτήρι του. «Ευλογημένο να 'ναι» μουρμούρισε.

Δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι, 5.6.2008

953 - Νηστίσιμα φαγητά με συνταγή Αγίου Όρους (10)


Φασουλαταβάς ή βουρδουνάρικα


κλικ στις φωτογραφίες
από το βιβλίο ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
του Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού

Περισσότερες συνταγές:
http://agioritikesmnimes.blogspot.gr/2012/08/1647.html

952 - Παύλος Μυλωνάς: Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που είδα το Άγιο Όρος το '54


Αντιγράφω ένα δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 9-2-2001

Ο «Άτλας του Άθωνος» σε τέσσερις γλώσσες 

Το τέλος ενός μαραθωνίου που ξεκίνησε πριν από σαράντα επτά ολόκληρα χρόνια και την περιπέτεια μιας έκδοσης που διήρκεσε μια δεκαετία παρουσίασε χθες το μεσημέρι, στην Ακαδημία Αθηνών, ο ακαδημαϊκός και αρχιτέκτονας Παύλος Μυλωνάς. Τρίτομη και τετράγλωσση είναι η έκδοση «Άτλας του Άθωνος» που εκδόθηκε με τη φροντίδα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και του γερμανικού οίκου «Wasmuth».
Ο Παύλος Μυλωνάς με σεμνότητα, γλαφυρότητα και ενάργεια, κάποτε όμως με θυμό και παράπονο, διηγήθηκε τη διαδρομή αυτής της γοητευτικής περιπέτειας.
Σχέδια, φωτογραφίες (από τις χιλιάδες που τράβηξε ο Παύλος Μυλωνάς) και τέλος τα αρχιτεκτονικά σχέδια -«μίγμα τέχνης και επιστήμης», καμωμένα από σπουδαστές του Πολυτεχνείου, της Αρχαιολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και της Σχολής Kαλών Τεχνών- είναι τα περιεχόμενο του καθενός από τους τρεις τόμους.
Τι πρέπει να γίνει
Οι ακριβείς αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις των μοναστηριών του Αγίου Όρους βρίσκονται ήδη στην ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, και την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της γνωριμίας τους με το κοινό. Τι θα πει ο Παύλος Μυλωνάς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; «Ότι αυτή η έκδοση είναι ένα δείγμα του τι πρέπει να κάνουμε για να σωθούν οι μονές του Αγίου Όρους. Τα χρήματα τα βρίσκουμε αν τα αναζητήσουμε. Λείπει η βούληση για αποφάσεις σοβαρές», είπε ο ακαδημαϊκός, επισημαίνοντας τις συχνότατες βίαιες επιχειρήσεις αποκατάστασης σε μονές του Αθωνος. «Το Άγιον Όρος έχει αλλάξει. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που το είδα το '54».
Όσο για το υπόλοιπο υλικό από τα δεκάδες ταξίδια του, «αν βρεθεί η βιταμίνη για να ζήσω άλλα 200 χρόνια, θα το αξιοποιήσω», είπε, δείχνοντας κι ένα ακόμη στοιχείο του: το χιούμορ.
Άλλωστε μόνο έτσι θα μπορούσε να ολοκληρώσει την πρώτη επιστημονική περιγραφή των μνημείων του Αθωνος, για την οποία οι μόνοι που έδειξαν ενδιαφέρον ήταν το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και ένας ξένος εκδοτικός οίκος.

Αφορμή για την ανάρτηση μου έδωσαν τα βιβλία που είδα και φωτογράφισα στη βιβλιοθήκη του Μυλοποτάμου.

951 - Αγιορείτες στην Αθήνα (Οκτώβριος 1913)


 Αρχείο Αγιορειτικής Φωτοθήκης  
Διαβάστε την είδηση:

και το Ψήφισμα:

950 - Αφιέρωμα στο Άγιον Όρος. Το σημερινό πρόγραμμα


 

 
 
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012
Αφιέρωμα στο Άγιον Όρος08.20 ΑΘΩΝΑΣ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζουν η Κατερίνα Χουζούρη και ο Μάκης Αδαμόπουλος, επιχειρεί να φωτίσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Αθωνικής Πολιτείας.

11.01 ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, αναφέρεται στην ιστορία και στη πνευματική πορεία της Ιεράς Μονής Ζωγράφου.

12.01 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας, επιχειρεί να αναδείξει την καθημερινότητα στην Αθωνική Πολιτεία.

13.00 ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Ριζούλης αναφέρεται στην ιστορία του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ζωγράφου. Καλεσμένος είναι ο κ. Αθανάσιος Σέμογλου, Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

14.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει το βιβλίο «Μονές του Αγίου Όρους» του Ιωάννη Χατζηφώτη. Εκδόσεις Χελάνδιον.

15.00 ΤΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, επιχειρεί να παρουσιάσει τα Ιερά Κειμήλια της Ιεράς Μονής Ζωγράφου.

17.01 ΧΟΡΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΟΣΙΩΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, επιχειρεί να παρουσιάσει οσιακές μορφές Αγιορειτών Πατέρων. Σήμερα το θέμα είναι: «Άγιοι του 15ου αιώνα: Μακάριος ο Μακρής ο Βατοπεδινός». Καλεσμένος είναι ο π. Ιωσήφ ο Βατοπεδινός.

20.05 ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ, ΗΣΥΧΑΣΜΟΣ, ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΩΝΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Στυλιανή Χριστοδούλου, αναφέρεται στον μοναχισμό, στον ησυχασμό και στην φιλοκαλία στον Άθωνα. Σήμερα, το θέμα είναι: «Ησυχασμός». Καλεσμένος είναι ο π. Ανδριανός Βατοπεδινός.

21:00 ΑΘΩΝΙΚΕΣ ΣΚΗΤΕΣ, ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, η Σμαραγδή Καράγιωργα, αναφέρεται στις Αθωνικές Σκήτες, στα Καθίσματα και στα Αγιάσματα του Αγίου Όρους. Σήμερα το θέμα είναι: «Η Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονα Κουτλουμουσίου». Καλεσμένος είναι ο Αγιορείτης Γέροντας Μωυσής.

22.01 ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κώστας Παππάς, αναφέρεται στη σχέση του Αγίου Όρους με τα γράμματα και τις τέχνες. Σήμερα, το θέμα είναι: «Τα Γράμματα και οι Τέχνες στο Άγιον Όρος». Καλεσμένος είναι ο κ. Γεώργιος Φίλιας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

23:00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5
Ο π. Βαρνάβας Θεοχάρης διαβάζει το βιβλίο «Οσίου Εφραίμ του Σύρου Έργα». Μετάφραση - Επιμέλεια: Φραντζολάς, Κωνσταντίνος Γ. Εκδόσεις: Το Περιβόλι της Παναγίας.